Допомогти

В'єтнамські свині: особливості породи, догляд та утримання


Наша продукція:

в'єтнамські свині

В'єтнамські свині —  популярна у тваринництві порода, яка прийшла до нас з Південного Сходу Азії. Ці травоїдні тварини з'явилися в Європі тільки в 1985 році, але за короткий час стали улюбленцями фермерів. З тих пір фахівцями були значно поліпшені показники продуктивності породи, також істотно збільшився розмір особин.

Популярність в'єтнамських свиней продиктована цілою низкою переваг, серед яких слід відзначити здатність до раннього дозрівання, а також простоту утримання.

Особливості та переваги в'єтнамських свиней

особливості утримування в'єтнамських свиней

Зовні такі свині дуже відрізняються від своїх побратимів по виду - вони мають відвислий живіт, чорне (або темне) забарвлення і широкі груди й спинку. Мордочки тварин найчастіше плескаті, а невеликі вуха - стоячі. Представники породи відрізняються короткими ногами, тому виглядають приземкуватими. Шкіра кнурів завжди покрита щетиною.

Свинарі, які бажають отримати швидкий результат своєї праці, можуть сміливо заводити таких тварин - їх свинки готові до відтворення потомства вже через 4 місяці після народження. Статева зрілість кабанчиків приходить трохи пізніше - у віці близько 6 місяців. Варто відзначити також відмінний розвиток материнських інстинктів свиноматок - вони виключають перешкоди в щоденному догляді за потомством.

До забою свині готові вже в 3,5 - 4 місяці.

Серед переваг в'єтнамських свиней важливо назвати такі:

  • відмінний імунітет - тварини добре пристосовуються до будь-якого клімату. Незважаючи на те, що порода з'явилася в тропічних умовах, вирощування її в північних регіонах не становить проблем.
  • високі показники якості м'яса - продукція завжди ніжна і соковита. У багатьох колах м'ясо таких свиней вважається делікатесним;
  • товщина сала і внутрішнього жиру (здору) невелика, може досягати всього близько 2 – 3 см;
  • простота оброблення туш - їх досить поділити на дві поздовжні половини;
  • стійкість до хвороб, якими часто страждають поросята. «В'єтнамці» не вимагають обов'язкових щеплень, досить профілактичних обробок від гельмінтів;
  • незвичайна плодючість - свиноматки можуть давати послід з 12, і навіть 18 дитинчат. За рік свинка може народити близько 24 поросят;
  • завдяки хорошій генетичній пам'яті тварини не вживають в їжу отруйні рослини;
  • представники породи чітко розрізняють зони сну і туалету - ця порода вражає охайністю.

Позитивні якості безпосередньо залежать від здоров'я і генетики молодняку, тому при покупці поросят потрібно проявити максимум уваги. У дорощуванні й відгодівлі також важливі умови утримання, раціон і догляд.

Чим краще годувати в'єтнамських свиней: особливості раціону

Існуючі рецепти для годування даних тварин дуже суперечливі. Багато онлайн-ресурсів рясніють статтями про те, що в'єтнамським поросятам достатньо трави і паші. Але це твердження не відповідає дійсності - таким чином особини не зможуть добре набирати масу.

Годувати даних тварин без шкоди для бюджету можна тільки розпланувавши раціон. Досвідчені свинарі вважають за краще самостійно готувати кормосуміші з високою калорійністю. І головними помічниками у цьому стануть премікси та БМВД. Ці продукти наситять раціон вітамінами, амінокислотами, мінеральними речовинами. У раціоні в'єтнамських свиней важливі збалансованість, якість і свіжість їжі.

У теплу пору року основою харчування тварин є зелень. Завдяки унікальній будові травних органів, в'єтнамські свині добре переварюють свіжу траву, сіно, люцерну або конюшину. При цьому засвоєння грубої їжі відбувається набагато гірше, тому «в'єтнамців» не рекомендується годувати грубими кормами, буряком або соломою.

Добавкою до щоденного раціону можуть слугувати помірні кількості ячменю, пшениці або жита. А ось кукурудза і овес можуть сприяти надмірному відкладенню жиру, тому використовувати їх при годівлі потрібно помірно.

Оптимальна кормосуміш для в'єтнамських свиней складається з таких компонентів:

  • 40% ячменю;
  • 30% пшениці;
  • 10% вівса;
  • 10% гороху;
  • 10% кукурудзи.

Зерно ретельно подрібнюють і змішують.

Фахівці відзначають, що на смакові якості м'яса і сала впливає присутність в раціоні вологого корму. Для цього 4 - 4,5 кг кормосуміші заливають 8 - 9 літрами окропу, додають столову ложку солі і настоюють протягом дня (приблизно 10 - 12 годин).

На здоров'я свинок і кабанчиків благотворно вплине додавання у вологий корм вітамінів, травленню і засвоєнню також сприяють премікси і БМВД. Для годування вагітних і лактуючих свиней до складу корму бажано додавати яйця, молочні продукти (від молока до сироватки).

Ідеальною їжею для в'єтнамських свиней є повнораціонний комбікорм.

Щоб отримати оптимальний результат, до питання годування потрібно підходити комплексно - навіть невелике відхилення від рекомендацій може значно знизити очікувану прибутковість від вирощування тварин.

Особливості утримання та розведення породи

При утриманні як молодняка, так і дорослих особин важливо підготувати відповідне приміщення, воно повинне бути комфортним і зручним. Бетонована підлога значно спростить процес прибирання. Але бажано 2/3 підлоги зробити дерев'яною - вона стане в нагоді взимку, щоб тварини не замерзли.

Площа між перегородками повинна становити від 4,5 до 5 квадратних метрів. Такого загону вистачить для утримання двох дорослих свиней, в ньому також буде комфортно свиноматці з поросятами або кнуру.

Взимку не можна допускати зниження температури в свинарнику нижче нульової позначки, в ідеалі, особливо при наявності вагітних свиноматок і поросят, приміщення потрібно опалювати. Влітку тварини обов'язково вимагають вигулу: на території бажано вкопати колоди, щоб тварини могли почухатися, і облаштувати навіс, що захищає їх від прямих сонячних променів.

В процесі розведення в'єтнамських свиней важливо вчасно визначити готовність до парування. Готова до спаровування жіноча особина стає неспокійною, а її статева петля збільшується в розмірі. Також можна спостерігати появу виділень.

Парування свиноматки передбачає спільне перебування в загоні з кнуром протягом доби. Через 114 - 118 днів можна очікувати потомство. Для опоросу ретельно готують станок - його вичищають і встеляють свіжим сіном. У поїлках обов'язково повинна бути чиста вода. У перші кілька діб поросята потребують обігріву, оптимальна температура для їх утримання - від 30 до 32 градусів вище нуля.

Свинарі повинні підготувати до опоросу спеціальні пелюшки і клапті тканини, щоб обтирати поросят, ножиці, відрізки міцних ниток (знадобляться при перев'язці пуповини), а також аптечні препарати, серед яких обов'язково повинен бути йод.

Новонароджених поросят оглядають, позбавляють від слизу. Важливо, щоб дихальні шляхи тварини були чистими, якщо із цим проблеми, малюкові потрібно допомогти.

Окремі фермери практикують принцип невтручання, але цей метод догляду за поросятами не завжди себе виправдовує. Краще забезпечити приплоду оптимальний догляд з перших днів життя.

Якої ваги досягають дорослі в'єтнамські свині?

При правильному годуванні і утриманні свині цієї породи можуть мати досить істотні розміри. Середня вага дорослих особин —  від 70 до 80 кг. А вага племінних тварин може становити і 150 кг.

Утримання і розведення в'єтнамських свиней може бути справою досить прибутковою. При цьому господарі таких тварин не несуть надмірних витрат, а підтримувати порядок у свинарнику не надто складно.

Особливості вибору молодняка

Зауважимо, що купувати молодняк слід тільки у перевірених продавців. Якщо свині купуються для племінного вирощування, не рекомендується купувати поросят з одного посліду. При виборі важливо знати про динаміку приростів у 10-денних інтервалах —  вона повинна відповідати віку.

Купуючи свиней, варто поглянути на їх батьків. Свиноматки, які привели потомство місяць тому, відрізняються відвислими молочними частками, тому покупець може переконатися, що йому не пропонують дитинчат старшого віку. Здорове порося повинне мати рівну шерсть, пружний хвостик і здорове тіло. Під хвостиком у тварини має бути сухо. Ознакою здоров'я також вважаються блискучі очі.

Відповідні статті:

Коментарі:


Почати обговорення ...


Залишити коментар або відповісти на повідомлення Увійти