Вирощування перепелів як бізнес: вигідно чи ні
- AVA MARKET
- |
- Опубліковано: 2021-01-18
- |
- Переглядів: 29067
- |
- Категорії:
- ▸ Статті
- ▸ Птиці
Наша продукція:
Розведення перепелів на м'ясо і яйця — легкий і цікавий спосіб заробітку для початківця фермера. Тим більше, що вирощування цієї птиці має ряд переваг:
- для запуску бізнесу буде достатньо менше тисячі доларів при наявності готового курника;
- швидка окупність. Птицю починають забивати у віці 45 днів;
- простота в догляді за птицею. Утримання перепелів і курей однакове;
- висока щільність посадки птиці. На одній площі курника можна розмістити в десять разів більше перепелів, ніж курей. А утримання в клітках в 2-3 яруси додатково збільшує кількість поголів'я перепелів;
- відмінний смак м'яса і яєць. Перепелині яйця — делікатес. Вони багаті йодом, мікроелементами, антиоксидантами, рекомендовані для дієтичного харчування. Тушки перепелів мають смак дичини, ніжну текстуру і неповторний аромат;
- високий вихід молодняка. Виведення перепілок перевищує 75%. Самі перепілки відмінні квочки. Тому купивши всього 3 курочки і одного півника, ви зможете швидко наростити поголів'я.
Нюанси утримання перепелів
Утримання пари десятків перепелів вимагає регулярного контролю і участі людини, без вихідних і відпусток. Навіть на невеликій перепелиній ферми на 100 голів потрібні:
- підтримка оптимального рівня освітлення, вологості й температури в приміщенні курника;
- організація повноцінного, збалансованого харчування і водопою;
- видалення гною;
- ремонт кліток;
- щоденний збір яєць;
- забій птиці та обробка тушок.
Експерти розрахували, що для поголів'я 500-600 голів перепелів щодня витрачається 2-4 години в день. Для стада більшого, до 2 тис. голів — 2 обслуговуючі працівники, для 5 тис. — 3 і більше.
Технологія утримання птиці
Оптимальний температурний режим. Оптимальна температура для перепелів + 18-20 ° С, яку слід тримати постійною. При виникненні температурних коливань (понад +25 ° С або нижче + 12 ° С) продуктивність перепелів почне різко знижуватися. Висока температура змусить птахів скидати пір'я, а низька (нижче + 5-8 ° С) — призведе до їх загибелі. Тому птицю не рекомендують тримати в підвалах, на горищах будинків.
Клітки. Рентабельно вирощувати перепелів з утриманням у багатоярусних клітках. Таку клітку можна зробити самим або купити на пташиному ринку. Правильна клітка повинна відповідати вимогам:
- матеріал: оцинкована сталь;
- поїлки і годівниці розміщуються за передньою стінкою місця для утримання, а відстань між прутами має бути така, щоб птах зміг тільки просунути голову;
- висоту клітки роблять більше 20 см, інакше птах, схильний стрибати вертикально вгору, поранить собі голову.
Перепілочки-курочки несуть яйця в клітках. Тому передбачте місце для міні гнізда або ділянку з сіткою дрібного діаметру, щоб яйця не провалювалися крізь сітчасту підлогу.
Деякі джерела інформації пропонують розміщувати птицю з розрахунку 10 голів на 0,2 м² клітки. Цікавим є той факт, що кури помітно збільшують продуктивність при меншій посадці на 1 м² курника, а перепілки, навпаки, знижують несучість. Невелике відхилення від норми не настільки важливо, але краще розсаджувати 10 птахів на 0,2 м² у нижній частині клітки.
Саме приміщення, де розміщують клітки з перепелами, білять вапном, обладнують природною вентиляцією (невеликі вікна).
Купівля перепелів
Новачкам радимо купити птицю місячного віку. Уже в 1,5 місяці курочки-перепілки починають нестися, і ви отримуєте перший прибуток. На відміну від курей, інтенсивність несучості перепелів не змінюється протягом року і не залежить від сезонної линьки.
Купувати перепелів краще у заводчиків. Оголошення розмістіть у профільних аграрних групах на Фейсбуці, ОЛХ. У кожному великому місті є заводчик перепелів, який продасть першу партію птиці, поділиться секретами вирощування.
Популярні породи перепелів:
- японський перепел — порода яєчного напрямку. Виведена в Японії. Цінується серед птахівників за невибагливість, стійкість до захворювань. Жива маса самців становить 115-120 г, іноді досягає 130 г, а вага самок трохи вища і в середньому дорівнює 138 г, в окремих випадках до 150 г. Кладка яєць починається у віці 30-40 днів. Продуктивність - 300 і більше яєць на рік середньою масою 18-20 г. Заплідненість інкубаційних яєць досягає 80-90%, вихід — 70, а іноді навіть перевищує 90%;
- Фараон — американська порода м'ясного напряму. На тлі інших генотипів відрізняється спокійним характером і швидким темпом відгодівлі. Уже в 45 днів перепел важить 180 г і готовий до забою. Має характерне дике оперення, вишуканий смак дичини, але з більш ніжною текстурою;
- естонська порода виведена з японського перепела і Фараона. Має м'ясо-яєчний напрямок. Підкорює заводчиків високим виходом пташенят (більше 75%) і здатністю до виживання молодняка. Несучість — 280 яєць за рік.
Годівля перепелів
Перепели дуже чутливі до корму. Тому експерти і радять при купівлі молодняка годувати його точно таким же комбікормом, як це робив заводчик. Для чого це робиться? Птах і так перебуває у стресовому стані від зміни місця проживання. А новий корм створить додаткові проблеми, навантаження на імунну систему, збільшує відсоток падежу молодняку. В ідеалі "старий" корм дають ще 4 тижні після купівлі перепелів.
Перепелів годують готовим комбікормом або мішанками, які кожен фермер готує сам. Простіше і ефективніше використовувати готові повнораціонні комбікорми. Наприклад, готовий комбікорм Mega Chick TQ S — стартовий комбікорм для м'ясних перепелів випускається у вигляді крупки довжиною 2 мм і діаметром 3,5 мм. Готовий корм містить 24% сирого протеїну, комплекс вітамінів, амінокислот, мікро- і макроелементів. За рахунок збалансованого натурального складу знижує конверсію корму на 4%. Використання спеціального повнораціонного комбікорму:
- збільшує масу тушки на 5%;
- підвищує резистентність молодняку. Корм за рахунок підкислювачів підтримує мікрофлору кишечника птиці. Тому молодняк не страждає харчовими розладами.
Якщо ви робите ставку на яєчні породи, то зверніть увагу на повнораціонні комбікорми. Наприклад, Mega Chick TQ S захищає птицю від швидкого осалювання, підтримує інтенсивність несучості на одному рівні. Використання спеціального комбікорму з перших днів життя гарантує захист від постінкубаційного синдрому, швидку адаптацію молодняка і високе виживання.
Скільки ж треба корму дорослій перепілці? В день одна пташка з'їдає 30 г комбікорму, за рік — 10 кг. За цей час курочка-перепілка зносить 280 яєць масою 18-20 г. Що стосується кратності годувань, то рекомендують насипати корм у годівницю 3 рази на день. Зоотехніки радять не перевищувати добову норму, інакше впаде несучість птиці, а тушка швидко осалиться, не набравши достатню кількість м'язової маси.
Якщо ж фермер хоче сам готувати корм для перепелів, то перше, на що потрібно звернути увагу, — вміст протеїну. Перепілці потрібно 24% сирого протеїну в раціоні. Такий високий показник необхідний для того, щоб у 45 днів отримати готову до забою тушку. Для нормалізації домашнього раціону за вмістом протеїну в кормосуміші вводять екструдований горох, соєвий шрот, протеїн тваринного походження. Перепілки охоче поїдають черв'яків і комах. Тому рентабельно поєднувати розведення каліфорнійських черв'яків і вирощування перепелів в одному господарстві.
При приготуванні комбікормів самостійно пам'ятайте про розмір гранул. Оптимальні розміри: довжина — 2 мм, ширина — 3 мм. Таку гранули з'їсть навіть добове пташеня.
Не забувайте і про поїлки. Для добового молодняку необхідні вакуумні поїлки. У них точно не потонуть пташенята. Для дорослих перепелів підійдуть ніпельні поїлки з проточною водою.
Прибуток і реалізація продукції
Де ж збувати вирощених перепелів? Фермер може продавати тушки перепелів, перепелині яйця на ОЛХ, спеціалізованих групах Фейсбуку. Вартість 1 кг тушки перепела — 150 грн, двох десятків яєць — 25 грн. Якщо ж потрудитись, і тушки, наприклад, закоптити, запекти зі спеціями, то делікатес піде за високу ціну, а у вас не буде відбою від покупців.
Вирощування перепелів — це легкий спосіб отримання додаткового заробітку для фермера. Спостереження за крихітними пташенятами принесе задоволення. А вишуканий смак перепелиної тушки порадує гурмана.
Відповідні статті:
Коментарі:
Почати обговорення ...