Допомогти

Як мінімізувати шкоду для тварин від зерна нового врожаю (молодого)?


Яка шкода від нового урожаю зернових

Кінець червня - старт збиральної кампанії. Елеватори України вже прийняли перші партії молодого зерна. І у фермерів є кілька варіантів: відразу продати урожай з поля, притримати до високої ціни або переробити на корм. Хоча досвідчені кормовиробники знають, що молоде зерно - не найкращий варіант сировини для комбікорму.

Антипоживні речовини молодого зерна

Усі зернові збираються в стані технологічної, а не фізіологічної стиглості. При цьому процеси автолизу (дозрівання) в залежності від умов зберігання (температура, вологість, вентиляція) тривають до 8 місяців після обмолоту. Додатково в молодому зерні багато антипоживних речовин. Це органічні речовини, які травна система тварин і птиці не здатна якісно переварити.

Навіть у зрілому зерні та в інших компонентах раціонів є багато АПС (антипоживні речовини):

  • висівки - 22,0-35,3% від сухої речовини;
  • соняшниковий шрот - 21,0-30,0;
  • ріпаковий шрот - 15,0-22,0;
  • соєвий шрот - 9,0-12,0;
  • кукурудза - 5,0-7,0;
  • пшениця - 7,0-11,4;
  • ячмінь - 13,0-17,0;
  • овес - 15,0-25,0;
  • тритикале - 9,0-11,0;
  • жито - 10,0-12,0%.

До антипоживних речовин включають пектин, геміцелюлозу, галактозу, рафінозу, целюлозу та інші складні вуглеводи. Сира клітковина, якої багато в молодому зерні, складається з лігнину, фітину, суберіна і целюлози. На ці речовини не діють травні ферменти кишківника. Тому клітковина проходить транзитом крізь харчову систему, несучи за собою цінні електроліти, вітаміни, поживні речовини. За фактом: шлунок і кишківник свині повний корму, але по суті його ефективність украй низька.

Якої шкоди завдають антипоживні речовини?

Все залежить від групи речовин. Наприклад, високий рівень розчинних некрохмалистих полісахаридів зв'язує воду, вітаміни і деякі поживні речовини, які потрапляють в організм тварини з іншими компонентами корму, і виводить назовні. Активні ліполітичні ферменти руйнують цінні ненасичені жири шроту і макухи, знижуючи їх харчову, енергетичну цінність.


Щоб концентрація антипоживних речовин знизилася до допустимої, необхідний час і низька вологість зерна (12-14%). При такому дозріванні ферменти зернових поступово деактивуються, падає відсоток небілкового азоту. Тому введення в раціон молодого зерна, особливо на етапі предстартера і стартера:

  • провокує діарею;
  • викликає зневоднення;
  • призводить до гіповітамінозу;
  • знижує середньодобові прирости;
  • збільшує тривалість відгодівлі тварин або птиці.

Як знизити негативний ефект молодого зерна

Відмовлятися повністю перші місяці від молодого зерна - марнотратство для фермера. Особливо в умовах жорсткого дефіциту білкових компонентів, неврожаю 2020 року. Тому фахівці з годівлі рекомендують мінімізувати негативний ефект свіжого зерна за допомогою:

  • обмеження обсягів його споживання. Припустимо вводити в кормосуміш до 50% зернових нового врожаю;
  • попередньо оцінювати сировину за показниками вологості, токсичності, поживності;
  • не використовувати молоде зерно для приготування предстартера і стартерів. Через анатомічні та вікові особливості травна система молодняку не в силах подолати антипоживні речовини зернових у повному обсязі;
  • використовувати крупніший помел для молодого зерна. Чим більший розмір частинки дерті, тим повільніше вивільняються антипоживні речовини у травній системі;
  • використовувати ферментні та пробіотичні препарати.

Пробіотики і ензими для підвищення перетравності молодого зерна

Введення спеціалізованих кормових добавок у раціон моногастричних тварин (свиней, коней) і птиці знижує негативний ефект споживання молодого зерна. Наприклад, ветеринарний препарат пробіотик Споро-Лекс Універсальний. Це суміш пробіотичних культур Bacillus licheniformis VK-25 і Bacillus subtilis MK-3, сорбованих на комплексі активованих маннанолігосахаридів з додаванням природного стандартизованого сорбенту (монтморилонітової породи).

Введення препарату в раціон с-г птиці, свиней, ВРХ:

  • захищає від негативного впливу мікотоксинів за рахунок наявності абсорбентів;
  • пригнічує патогенну і умовно патогенну мікрофлору в кишківнику;
  • активізує процес перетравлення вуглеводів, підвищуючи біодоступність корму;
  • нонтроніт і гематит підвищують резистентність організму, активність сироватки крові, фагоцитарну активність і фагоцитарний індекс.

Численні досліди свідчать про те, що ефективне згодовування ферментних препаратів птиці і свинопоголів'ю всіх статево-вікових груп, а також молодняку великої рогатої худоби. У всіх випадках використання ферментів підвищує збереження молодняку і дорослого поголів'я на 3-5%, зростає продуктивність.

Одна добавка — вирішення багатьох проблем з перетравністю молодого зерна, профілактикою діареї у молодняка.


Відповідні статті:

Коментарі:


Почати обговорення ...


Залишити коментар або відповісти на повідомлення Увійти