Замовити

Харчування свиноматок в період поросності


Харчування свиноматок

Протягом вагітності потреба свині в кількості і якості поживних речовин змінюється. Відповідно повинна змінюватися і кормова база в період поросності свиноматок.

Основні принципи організації харчування супоросних свиноматок

Під час вагітності свиноматки основним завданням господаря є таке годування тварин, яке допоможе забезпечити високу якість і виживання посліду, а також певний приріст маси, хороший показник вгодованості. Якщо свиноматку в період поросності годувати правильними і якісними кормами, можна отримати до 14 поросят в кожному опоросі, а самі опороси відбуватимуться двічі на рік.

Найважливішими компонентами кормів для свиней в цей період є:

  • амінокислоти - лізин, метіонін, треонін та інші;
  • джерела енергії - жири, вуглеводи;
  • вітаміни і мінерали, мікро- і макроелементи.

Різні стадії поросності вимагають різної кількості корму. Основний принцип полягає в планомірному збільшенні обсягу комбікорму, що видається - від 2,2 кг (на свиноматку вагою 140 кг) на початку вагітності до 2,8 кг в її кінці.

Поросність домашніх свиней: терміни і особливості харчування

Свиноматка у віці від п'яти місяців вважається готовою до спаровування. Термін поросності становить від 110 до 120 днів, молоді свиноматки звільняються від тягаря раніше. На терміни також впливають порода, місцевість, умови утримання, час року. Так, в холодний сезон вони дещо скорочуються, влітку - подовжуються. Ще одним важливим фактором є кількість плодів: чим їх менше, тим довше свиноматка їх виношує. Варто мати на увазі, якщо поросята народжуються раніше 110 дня, летальність для виводку підвищується.

Для зручності вважають, що стандартна супоросність дорослих свиней становить 115 днів. І кожен з її етапів має свої цілі і завдання, які потрібно реалізовувати за допомогою грамотно підібраного харчування.

Рання стадія вагітності (1-28 днів)

Головними завданнями першого періоду поросності є:

  • заповнення ресурсу свиноматки, якщо вона вагітніє не в перший раз. Вона повинна набрати вагу, яка була втрачена у процесі годування попереднього виводка;
  • забезпечення максимальної кількості плодів і їх високої якості;
  • досягнення правильного метаболічного і ендокринного статусу свиноматок.

Якщо свиноматка істотно втратила у вазі в попередній опорос, кількість корму можна збільшити до 3,25 кг. У його склад обов'язково повинні входити білкові мінерально-вітамінні добавки, жири і вуглеводи в достатній кількості. Після того як вага повернеться до норми, кількість корму можна зменшити до 2,2 кг.

Раціон свиноматки в цей період може складатися з соковитих і грубих кормів (приблизно 60% всього обсягу) і зернових концентратів (40%).

Середня стадія вагітності (29-84 днів)

Поступово з плином вагітності збільшується потреба свиноматки в енергії. Для правильного формування і зростання поросят потрібно також багато білку та кальцію, і середня стадія - якраз той етап, коли не можна допустити дефіциту поживних речовин в організмі свиноматки.

Важливий момент - перегодовування супоросної свиноматки так само небезпечне, як і недокорм. Тому на початку періоду кількість корму, який видається, може навіть знижуватися. Однак з шостого тижня вагітності його збільшують на 100-200 грам щодня.

Раціон свиноматок в цей час коригують таким чином, щоб на грубі корми доводилося не більше 25% всього обсягу, а 70% становили концентровані комбіновані суміші. Не забувають і про вітамінні добавки.

Пізня стадія вагітності (85-115 днів)

На останніх тижнях поросності починається активний розвиток молочних залоз свиноматки. У завершальну фазу вступає розвиток плодів, і ці процеси вимагають збільшення кількості корму на 0,5 кг в день або навіть більше. У цьому питанні орієнтуються на стан свині, умови утримання та пору року.

Дефіцит поживних речовин в цьому періоді веде до того, що поросята не набирають потрібної маси, в самому посліді спостерігається велика різниця у вазі дитинчат.

За чотири дні до запланованої дати опоросу зменшують кількість їжі, щоб при майбутній події не надто навантажувати харчову систему. Корми дають у напіврідкому вигляді, це має послаблюючу дію на кишечник.

Важливо проводити зміну раціону поступово, маленькими порціями. Різкий перехід від одного виду корму до іншого може спровокувати передчасний опорос.

Як підготувати корми для супоросних свиноматок

Якість підготовки корму впливає на те, наскільки повно він засвоїться в організмі супоросної свині. Особливості організму в процесі виношування поросят диктують необхідність ретельного підходу до питання якості та підготовки сировини.

  1. Зерно і концентрати потрібно розмелювати, максимальний розмір корму повинен складати не більше 1 мм.
  2. Коренеплоди і бульби ретельно очищають від землі, видаляють зіпсовані частини і все, що непридатне в їжу.
  3. Соковиті корми, крім картоплі, подрібнюють за 1,5-2 години перед видачею тваринам. Картопля дають виключно у вареному вигляді.

Повноцінність харчування контролюють по приросту маси свиней. Якщо все йде як треба, вага набирається поступово і рівномірно. Молоді свиноматки за вагітність додають до 60 кг, а більш зрілі - 40-45 кг.

Супутні товари:

Відповідні статті:

Коментарі:


Почати обговорення ...


Залишити коментар або відповісти на повідомлення Увійти