Допомогти

Отруєння курей — симптоми і лікування домашньої птиці


Наша продукція:

Кури —  створіння цікаві й здатні на вигулі відкопати щось їстівне і шкідливе для здоров'я. Але навіть якщо утримувати їх у клітках і строго контролювати склад корму, ризик отруєння завжди існує. Адже отруїтися кури можуть не тільки зіпсованим кормом, а й продуктами своєї життєдіяльності, які виділяють при накопиченні шкідливі для здоров'я курей і доглядаючих за ними людей речовини.

Важливо, що у курей відсутні смакові рецептори. Тому будь-яку шкідливу речовину вони можуть з'їсти, і це призведе до великих проблем зі здоров'ям. І навіть якщо курка виживе, вона не зробить ніяких висновків і продовжить клювати все, що здасться їй привабливим!

Отруєння можуть призвести до великих збитків —  якщо не відреагувати на перші симптоми, падіж може становити значний відсоток поголів'я. Саме на перших стадіях отруєння лікування може бути ефективним, та й то не у всіх випадках.

Симптоми отруєння у курей

Першим симптомом отруєння стає нетипова поведінка птиці. Кури стають млявими або навпаки —  надто збудженими.

Потім можливі прояви інших симптомів:

  • відсутність реакції на зовнішні збудники;
  • прагнення до усамітнення (особливо якщо отруїлися не всі птахи в поголів'ї);
  • спрага;
  • відсутність інтересу до корму;
  • блювота;
  • зміна випорожнень і ​​якості самого калу;
  • смертність курей.

На етапі, коли в поголів'ї розпочинається смертність, часто діяти вже пізно.

Залежно від того, що спровокувало отруєння, можуть проявлятися й інші симптоми:

  • підвищена або знижена температура тіла;
  • параліч;
  • судоми тіла;
  • різке почервоніння або збліднення сережок і гребінців;
  • запалення кон'юнктиви;
  • збільшення обсягу шиї, зоба (хімікати подразнюють слизову горла і це може спровокувати таку реакцію);
  • розширення зіниць;
  • хвороблива реакція на пальпацію зоба.

Швидкість та інтенсивність прояву симптомів залежить від того, було отруєння різким і гострим (наприклад, в результаті одноразового поїдання неякісної їжі) або хронічним (реагент потрапляв до курей постійно в невеликих дозах).

Для хронічного отруєння характерне зниження ваги поголів'я або повільний набір ваги курчатами, зниження продуктивності. Класична картина проявів симптомів при хронічних отруєннях часто відсутня.

Хімічні отруєння

Поширеними хімікатами, які становлять небезпеку для курей, є:

  • отрутохімікати, миш'як. Зокрема, кури на вигулі можуть зайти на оброблену отрутохімікатами ділянку городу, склювати приготоване для гризунів отруєне зерно і так далі. Цей тип отруєння практично завжди призводить до летальних наслідків;
  • кислоти і луги. Досить часто кури труяться їдким натром, гашеним вапном або іншими речовинами, які застосовувалися для дезінфекції. Щоб цього не сталося, курник потрібно ретельно провітрювати і поселяти птицю в нього після повного висихання всіх поверхонь;
  • отруйні випаровування з продуктів життєдіяльності курей. Це трапляється в разі, якщо кури містяться в закритому приміщенні у великих кількостях у клітках, при цьому власники недостатньо часто проводять прибирання в клітках і не подбали про хорошу вентиляцію в приміщенні. В такому випадку отруйні випаровування накопичуються на нижніх ярусах кліток, уникнути отруєння неможливо, оскільки кури не можуть дихати вибірково - лише «правильним» повітрям;
  • цинк, мідь. Ці мікроелементи повинні бути присутніми в раціоні, але при передозуванні або в неправильних хімічних сполуках і цинк, і мідь шкодять здоров'ю курей. А до передозування може спричинитись навіть тривале зберігання корму в мідному або цинковому посуді! Велике значення в такому випадку має корекція раціону;
  • ртуть, свинець. Потрапляють в корм з обробленим спеціальними речовинами зерном;
  • калійна селітра - мінеральну підгодівлю кури можуть знайти на городі і вибрати крупинки. Тому після внесення добрив вигул бажано обмежити.

Нерідко птахівники досить легковажно підходять до питань зберігання корму для птиці. В результаті мішок з кормом може зберігатися, наприклад, в коморі разом з хімікатами. Така ситуація може спровокувати проникнення шкідливих компонентів у корм. Пам'ятайте, що корм у жодному разі не повинен контактувати з фарбами, лаками, розчинниками та іншими хімічно активними речовинами!

Кормові отруєння


Кормові отруєння зазвичай приносять менше шкоди здоров'ю, ніж хімічні, і виходити птицю після таких отруєнь буває простіше. А ще простіше не допускати кормових отруєнь. Для цього рекомендується використовувати в якості їжі для курей спеціалізовані повнораціонні комбікорми гідних довіри виробників.

Спровокувати харчові отруєння можуть навіть якісні корми, якщо їх неправильно зберігали або приготували, запропонували не в тих пропорціях, в яких птах здатний їх засвоїти. Наприклад, класичним отруєнням курей вважається отруєння сіллю. Птиця, в раціон якої сіль повинна входити в обов'язковому порядку, може отруїтися цим інгредієнтом. Також небезпеку для здоров'я птиці представляє запліснявілий корм, в якому присутній отруйний грибок фузаріум. Розраховувати на вибірковий підхід курей до харчування не доводиться - ні смакових рецепторів, ні поняття про те, що можна їсти, а що - не можна, у курей немає.

Поширеними харчовими реагентами, які можуть призвести до отруєння, є:

  • сіль. Ознаками отруєння є сильна спрага, парез, судоми, рідкий стілець, відсутність інтересу до їжі. Для курей смертельною дозою солі є 3-4 грами, а смерть після такого отруєння зазвичай настає через 2-3 дні;
  • м'ясо або риба в неправильних пропорціях або просто зіпсовані. Характерними ознаками такого отруєння стає пронос кривавого кольору, птиця сидить, нахохлившись, млява, крила опущені, можливі судоми;
  • червоний буряк, особливо підгнилий або зварений і повільно остуджений. У таких коренеплодах мають властивість накопичуватися нітрити, які шкідливі для здоров'я як курей, так і людини;
  • картопляні бульби з прозеленню. Потрібно пам'ятати, що коли у картоплі є зелений бічок, то соланін накопичується рівномірно у всій картоплині. Тому просто зрізати прозелень недостатньо, при варінні картоплі шкідливі компоненти нікуди з бульб не зникають. Завдадуть шкоди здоров'ю курей також паростки картоплі, якщо їх не обібрати з бульб перед варінням;
  • грибок фузаріум. Він може бути присутнім як у цвілій їжі, так і, наприклад, в підстилці, яку кури будуть із задоволенням досліджувати, пробувати клювати. Тому важливо дотримання санітарних умов при вирощуванні здорового поголів'я курей;
  • отруйні рослини. До останніх відносять бадилля картоплі, паслін, болиголов, ялівець, чемерицю й інші дикорослі культури. При отруєнні рослинами, яке відбувається, як правило, на вигулі, у курей проявляється такий симптом, як фіолетовий колір гребінця.

Чим лікувати отруєння у курей

Залежно від того, чим отруїлися кури, спосіб їх лікування відрізняється. Тому в першу чергу потрібно визначити, чим саме вони отруїлися.

Якщо є можливість професійного розтину загиблих птахів - потрібно цією можливістю скористатися. Якщо ветеринара немає, розтин тушки можна зробити і самостійно. Отруєння м'ясом і рибою провокує внутрішні крововиливи.

Сіль у великих кількостях призводить до набряклості внутрішніх органів, особливо явно проявляються набряки легеневої тканини. Присутність калійної селітри в раціоні призводить до запалень слизових. Отруєння отруйними рослинами провокує переродження печінки і посиніння язика, слизових.

Якщо стає зрозуміло, що кури достеменно отруїлися, потрібно виключити з раціону те, що спровокувало отруєння. У пташнику робиться генеральне прибирання, щоб тут не залишилося випадково навіть невеликої кількості зіпсованого корму або хімікатів, які спровокували отруєння. Якщо проблемою є хронічне отруєння через незбалансовану годівлю, необхідно проконсультуватися про те, як відновити в організмі курей баланс, і після відповідної корекції перевести птицю на постійне споживання повнораціонних якісних комбікормів.

У будь-якому випадку ефективним лікуванням стане рясне пиття з додаванням невеликої кількості глюкози для підтримки сил курей, а також пиття з додаванням невеликої кількості марганцівки.

Якщо при розтині помітно подразнення слизових, застосовуйте в якості пиття відвар лляного насіння, який має обволікуючий ефект і дозволить організму відновити стан слизових.

Якщо курей поять розчином марганцівки або відваром лляного насіння, потрібно пам'ятати, що птах не отримує поживних речовин і є ризик, що він помре від виснаження. Тому варто вводити внутрішньовенно 40% розчин глюкози або препарат «Унітіол» внутрішньом'язово.

Існує особливий підхід до порятунку курей, які отруїлися рослинними отрутами. Таке отруєння стає помітним швидко - до того, як рятувати птицю вже пізно. Курей беруть за лапки, перевертають головою вниз і видавлюють назовні через дзьоб вміст зоба. Рослинна маса досить м'яка, тому процедура для птиці нетравматична. Потім проводиться стандартна процедура випоювання розчином марганцівки.

При прояві фузаріозу птицю випоюють 1-процентним содовим розчином і відваром лляного насіння. Можна застосовувати також сольові проносні та антибіотики тетрациклінової групи, які згубно впливають на грибки. Також застосовують спеціальні препарати, які є адсорбентами для мікотоксинів, згубних для курей, які спожили заражений грибками корм.

Багато птахівників пропонують рятувати курей від будь-якого виду отруєнь сумішшю активованого вугілля і соди, які мають адсорбуючі властивості. Водний розчин такої суміші, підігрітий до 37 ° С, вводять в дзьоб за допомогою шприца. Добровільно кури пити такі ліки не стануть.

Якщо птиця отруїлася їдким натром, гашеним вапном, рекомендується промити слизові слабким розчином оцту або молочної кислоти.

Тушки померлих курей не можна застосовувати в їжу людей або тварин. Неприпустимо також забивати залишки стада, яке отруїлось, до того, як воно загинуло, з метою вживати таке м’ясо в їжу для людей або тварин.

Відповідні статті:

Коментарі:


Почати обговорення ...


Залишити коментар або відповісти на повідомлення Увійти