Допомогти

Корми тваринного походження для курей


Наша продукція:


Кури потребують досить багато корму з високим вмістом білка. Ця потреба характерна для птахів будь-якого напрямку:

  • бройлерам потрібні амінокислоти для швидкого нарощування м'язової маси;
  • кури-несучки будуть показувати високу продуктивність тільки за умови значного споживання білкових кормів, адже яйця містять значний відсоток білка, генерувати який без корму тваринного походження птах не зможе.

Амінокислоти, присутні в білках тваринного походження, позитивно впливають на поведінку курей, вони стають спокійнішими. Крім того, без такого корму птах буде втрачати оперення.

Існує кілька способів задоволення потреб курей в білкових продуктах.

При утриманні в клітках на великих птахофабриках курям згодовують комбікорм. Це повноцінне харчування, збалансоване для птахів різних порід і різного віку.

При утриманні курей на вигулі їм пропонують найрізноманітніші корми:

  • молокопродукти;
  • м'ясо-кісткове і кров'яне борошно;
  • відходи риби і молюсків;
  • варені яйця;
  • деякі господарі навмисно розводять черв'яків - як борошняних, так і дощових, створюючи для них необхідні умови розмноження. Черви також є джерелом тваринного білка.

До мінусів багатьох видів білкового корму належить схильність до хвороботворних бактерій. Вологі корми тваринного походження дуже швидко псуються, особливо влітку, це може вплинути на здоров'я курей.

Тому важливо правильно підготовувати корми тваринного походження, давати їх свіжими і дрібними порціями.

Якщо доступу до кормів тваринного походження немає, потрібно збагачувати їжу преміксами з сухим кістковим або кров'яним борошном і синтетичними амінокислотами.

Молоко і молочні продукти як корм для курей

Молоко —  досить жирний продукт, який згодовують у чистому вигляді вкрай рідко. Як правило, в невеликій кількості молока вимокають хліб і пропонують його курям, які охоче поїдають корм.

Набагато частіше у корм ідуть різноманітні молокопродукти:

  • зняте молоко (після перегонки через сепаратор). Жиру в такому молоці залишається мінімум, але білки в обраті присутні;
  • сир — ідеальний корм для пташенят. Це справжня білкова бомба, причому білки в молоці призначені для максимально швидкого засвоєння, тому і курчата засвоюють протеїни з сиру легко і швидко. Крім цього, сир є найкращим джерелом кальцію з усіх молокопродуктів;
  • сироватка. Містить не так вже й багато білків, але птиця її дуже любить, оскільки в сироватці багато важливих для розвитку і доброго здоров'я курей мінералів.
  • сироватку пропонують в поїлках. Так само можна давати сколотини, але якщо сироватка може стояти досить довго, то пахту пропонують буквально на одну годину і прибирають, якщо кури не випили. Такий напій схильний до псування. Сир дають у вологих мішанках.

М'ясне борошно

М'ясне або м'ясо-кісткове борошно —  продукт, який отримують в результаті зневоднення і перемелювання тих відходів туші, які не вживають в їжу люди. Це можуть бути кістки, сухожилля, субпродукти і так далі. Конкретний склад м'ясо-кісткового борошна залежить від походження цього продукту.

Але в будь-якому випадку в борошні міститься концентрат білка і досить багато кальцію, фосфору в ідеальній для засвоєння куркою формі, вітаміни групи В, рибофлавін, карнітин, холін, нікотинова і жовчна кислоти.

Продукт досить довго зберігається, на відміну від звичайного м'яса або сирих м'ясопродуктів. Сприяє продовженню терміну зберігання добавка-антиоксидант.

Залежно від процентного вмісту протеїну виділяють різні класи борошна. Кращий варіант - борошно м'ясне і м'ясо-кісткове першого класу. У ньому міститься до 50% білка в м'ясо-кістковому або до 64% ​​білка в м'ясному борошні.

М'ясне і м'ясо-кісткове борошно підмішують курям з другої декади життя по одному граму на голову, поступово збільшуючи порції. У віці двох місяців молодняк повинен отримувати 5-7 грамів продукту на одну особину, а в період линьки дозу збільшують до 11 грамів.

Рибне борошно

Продукт виробляється з риби за тим же принципом, що і м'ясо-кісткове борошно. Але для зневоднення риби застосовують не настільки високі температури, тому зольність в такому борошні нижча, а вміст амінокислот, мінералів —  багатший.

Рибне борошно більш жирне, а його компоненти засвоюються легше. Високий відсоток вмісту жиру робить такий корм особливо цінним узимку.

Цю добавку в великих кількостях давати не слід, навіть для дорослих курей в період яйцекладки або линьки порція не повинна перевищувати 15-20 грамів на особину. 

Кров'яне борошно

Кров'яне борошно отримують з висушеної і перемеленої коров'ячої або іншої крові. Це хороше джерело амінокислот, проте старатися, даючи його курям у великих кількостях, не варто. Кров'яне борошно перетравлюється гірше, ніж м'ясне або м'ясо-кісткове, і набагато гірше, ніж рибне.

Термооброблене кров'яне борошно перетравлюється важче, ніж те, яка висохло, будучи розмазаним тонким шаром. Це потрібно враховувати, формуючи раціон курей.

Кількість кров'яного борошна в раціоні курей не повинна перевищувати 15 грамів на особину.

Мішанки для птахів


Зазвичай мішанки асоціюються з доступністю кормів. Це дійсно так тільки в тому випадку, якщо для приготування мішанок беруться ті продукти, які є вдома, —  подрібнені коренеплоди, варену картоплю, різноманітні відходи.

Якщо готувати мішанки з високим вмістом білка, їх вартість відразу зростає.

Мішанки для найменших готують з подрібнених яєць з крупою і посіченою зеленню.

Курчата постарше споживають сирну мішанку з крупою і тертою морквою.

Можна додавати в невеликих кількостях в мішанки для молодняка риб'ячий жир та інші добавки-премікси.

Дорослому поголів'ю готують мішанки з варених м'ясних, рибних відходів,

перемелених за допомогою м'ясорубки. У мішанку додають зелень, овочі, крупи. Таким же чином можна готувати мішанку з річковими молюсками.

Кров'яне борошно дають, перемішавши його з крупою і водою або сироваткою.

Варто відзначити, що всі мішанки потрібно готувати невеликими порціями —  щоб їх кури з'їли за 2-3 години, а краще відразу. Якщо мішанка зіпсується, виникне ризик захворювання поголів'я, оскільки кури будуть їсти і «підгулялий» корм.

Якщо підрахувати вартість годівлі мішанками з якісних продуктів тваринного походження, виявиться, що комбікорм належної якості обійдеться дешевше. Але є у мішанок і перевага - господарі курей точно знають, що і в яких кількостях згодовують птиці, і можуть регулювати вміст тих чи інших кормів.

Тверді і м'які корми для курей

Більшість кормів тваринного походження згодовують у складі вологих мішанок.

Особливості годівлі цим продуктом полягають у тому, що давати м'які корми потрібно тільки в годівницях і в такій кількості, яку кури швидко з'їдять. Якщо курям вдасться розкидати м'які корми по пташнику, вони швидко затопчуть їжу, отже її витрата зросте. М'який корм швидше засвоюється, тому його часто дають курчатам. Дорослим курям потрібно давати вологі мішанки обмежено, оскільки є ризик ожиріння. Такі кури будуть гірше нестися або взагалі перестануть відкладати яйця.

Твердим кормом з вмістом продуктів тваринного походження є гранульований або саморобний комбікорм. Потрібно відзначити, що гранульовані корми витрачаються більш раціонально, оскільки навіть якщо кури розкидають такий корм, вони можуть зібрати крупинки. Крім цього, гранульований комбікорм готують за такою методикою, яка виключає вибіркове харчування - в кожній часточці є крупа або дерть, сінне борошно, продукти тваринного походження і премікси, тому всі птахи отримують однакове якісне харчування.

Розмноження черв'яків для годівлі курей

Курям можна дозволити самостійно добувати корм з тваринними білками. Для цього в курнику встановлюють ящик зі старою крупою або борошном і запускають туди борошняних черв'яків або борошняних хрущів, личинками яких, власне кажучи, є борошняні черв'яки. Важливо, щоб в ящик з крупою не залізли гризуни, які теж люблять як крупу, так і борошняних жуків і черв'яків.

Ящики з борошняними хробаками періодично змінюють, оскільки кури досить швидко винищують усіх жителів ящика з крупою. В такому випадку в курнику встановлюють нове джерело борошняних черв'яків.

Другий варіант годівлі хробаками - розміщення на ділянці, до якої мають доступ кури, компостної ями, в якій буде постійно поповнюватися кількість гною і рослинних залишків. Компостну яму необхідно регулярно зволожувати. Дощових черв'яків кури будуть відкопувати самостійно. Цей метод поповнення нестачі тваринних білків у раціоні не вимагає особливих витрат. Його недоліками є відсутність контролю над тим, хто і скільки спожив їжі, і обмежена кількість черв'яків у компості.

Відповідні статті:

Коментарі:


Почати обговорення ...


Залишити коментар або відповісти на повідомлення Увійти