Допомогти

Курчата бройлерів: правильний догляд і особливості вирощування


Наша продукція:

Бройлери —  гібриди або породи курей, здатні швидко набирати вагу. Забійної ваги в 2,5 кг бройлери при правильному догляді досягають у 2 місяці. Це гарантує не тільки швидку окупність проекту з вирощування птахів м'ясної породи, а й чудовий смак м'яса зовсім молодої птиці. Але потрібно враховувати, що бройлери вимагають трепетного догляду і правильного харчування, інакше вони не покажуть закладених у них генетично чудес продуктивності.

Підводними каменями, які завадять отримати чудові показники приросту ваги, є:

  • далекі від потреб бройлерів умови утримання;
  • недостатня або незбалансована годівля;
  • захворювання.

Утім, при розумному підході до вирощування курчат ніяких проблем не виникне.

Умови для вирощування бройлерів

Бройлерами називають кросів різних порід, вони мають різний імунітет. Але всі різновиди об'єднує вразливість перед протягами, перепадом температур або звичайним холодом, а також бактеріальними захворюваннями. Багатьох труднощів можна буде уникнути, якщо правильно підготувати приміщення для курей.

В курнику потрібно зашпаклювати всі щілини, знезаразити підлогу і стіни спеціальними препаратами.

Виникає питання: курчата будуть утримуватися в клітках чи на підлозі?

Кліткове утримання має кілька переваг:

  • економія простору — клітки можна розміщувати в кілька ярусів;
  • спрощується прибирання кліток, оскільки сміття, послід, волога підстилка і залишки їжі не затримуються на гратчастій підлозі;
  • можна без проблем розрахувати кількість курчат на певну кількысть кліток;
  • у клітках бройлери обмежені в рухах, тому значно швидше набирають вагу.

Є у клітках і недоліки. Якщо курям тісно, ​​вони почнуть битися, відвойовуючи собі більше простору. Це не тільки витрата енергії, але і шкодить здоров'ю птиці.

Для того, щоб температурний режим дотримувався на всіх ярусах, потрібно встановити систему примусової конвекції повітря або звичайний вентилятор. Якщо цього не зробити, на верхніх ярусах бройлерам буде жарко, а на нижніх птахи будуть мерзнути.

До переваг утримання в загоні належать низькі витрати для організації простору. Досить просто відгородити частину курника. Але така методика утримання бройлерів має безліч недоліків:

  • птах більше рухається, витрачає більше енергії, отже, збільшується витрата кормів;
  • підстилка швидко розкисає, тому є потреба в регулярному прибиранні;
  • мокра підстилка провокує розмноження шкідливих бактерій;
  • якщо підстилка має фактуру крупинок, ненажерливі пташенята бройлерів можуть її поїдати, що не принесе їм користі, а в деяких випадках зашкодить здоров'ю.

В курнику, де будуть вирощуватися бройлери, потрібно забезпечити систему вентиляції і додаткове освітлення. Лампи з м'яким, розсіяним світлом повинні збільшувати тривалість світлового дня як мінімум до 14, а краще —  до 17 годин.

Обов'язково потрібно встановити поїлки з чистою водою. Доступ до води —  життєво важливий фактор, особливо для курчат, які вирощуються на комбікормі. Воду змінюють не рідше, ніж раз на добу.

Догляд за молодняком

Пташенята бройлерів не відрізняються міцним здоров'ям, тому багато птахівників воліють купувати їх у віці 10-14 днів, коли малюки легше перенесуть транспортування і акліматизацію на новому місці.

Малюків-одноденок беруть або досвідчені птахівники, або господарі, яким не потрібно везти пташенят далеко.

Якщо очікується далека дорога або птахівник не має досвіду вирощування новонароджених пташенят, краще брати підрослих.

У клітці або загоні потрібно утримувати тільки бройлерів одного віку, інакше старші будуть забивати малюків!

Догляд за найменшими курчатами бройлерів не відрізняється від догляду за пташенятами інших порід курей.

Малюкам потрібне тепло —  у перші дні після народження температура навколишнього середовища повинна складати 30-35 ° С. Через тиждень температура знижується до 28°, а потім поступово до 20° С. Такий показник є оптимальним для місячних курчат.

Для того, щоб бройлери росли досить швидко, вони повинні отримувати повний комплекс вітамінів, мінералів, мікро-і макроелементів. І найбільш відповідальним для зростання курчат часом є саме перший місяць життя. Скелет в цей період зростає дуже швидко, і якщо птиця не отримує якісного корму, вона відстає в рості. У результаті отримати товарні тушки за 2 місяці не вийде. Але при правильному раціоні бройлери-рекордсмени досягають забійного віку за 42-45 днів!

Годувати курчат одні господарі вважають за краще вологими мішанками з яйцем, зеленню, кукурудзяною крупою, інші відразу придбавають престартовий комбікорм.

Вологі мішанки є не найзручнішим варіантом - вони швидко псуються в теплі, і готувати їх доводиться постійно свіжі. Потрібно пам'ятати, що бройлерам треба давати корм досить часто:

  • перший тиждень життя — до 8 разів на добу;
  • другий тиждень — до 5 разів на добу;
  • третій тиждень — 3-4 рази;
  • з 1 місяця — два рази на добу.

Починаючи з двотижневого віку, в раціон вводять соєву і соняшникову макуху, а також рибні відходи. Все це потрібно відповідним чином підготувати, наприклад, солону рибу вимочують, а сиру несолону потрібно відварити і перемолоти.

У тритижневому віці курчатам дають варену картоплю і молокопродукти. Якщо порівнювати вартість білкового харчування для бройлерів і комбікормів, виявиться, що комбікорм вигідніша годівля, ніж стандартні корми.

Збалансувати годівлю можливо преміксами, але правильно розрахувати кількість кормових добавок виходить не у всіх.

Тому набагато простіше відразу годувати бройлерів спеціалізованим комбікормом.

Комбікорм містить абсолютно всі необхідні речовини - зерно, трав'яне, кісткове, кров'яне борошно, риб'ячий жир, гравій, крейду, сіль та інші речовини в точно збалансованому складі. Гранульована структура спрощує споживання корму. Важливо, що в кожній гранулі присутній повний комплект корисних речовин. Це виключає ситуацію, коли одні бройлери в загоні з'їдають якісь курячі ласощі у великих дозах, а іншим цього компонента не вистачає.

Ідеальним рішенням буде з перших днів давати престартовий комбікорм, потім перевести пташенят на стартовий.

При правильному підході вже через місяць стартової відгодівлі можна буде переходити до фінішної.

Підготовка до забою


Фінішна відгодівля передбачає не надто великий набір ваги, але в цей період організм птиці повинен очиститися від інгредієнтів, які негативно впливають на якість м'яса.

За 12 днів до передбачуваного забою з харчування виключають антибіотики та інші лікувальні препарати.

В останні 10 днів не бажано давати бройлерам рибні відходи, щоб м'ясо не набуло специфічного рибного душку.

Зменшується в раціоні як кількість білка, особливо рибного походження, так і відсоток зернових. Одночасно збільшується частка овочів і трави.

Але на великих птахофабриках віддають перевагу спеціальному фінішному комбікорму, який дозволить отримати ідеальне, очищене від всіх шкідливих або недостатньо смачних компонентів м’ясо, при цьому уникнути зниження ваги тушок. Останнім часом до такого рішення приходять все частіше і в приватних господарствах.

Відповідні статті:

Коментарі:


Почати обговорення ...


Залишити коментар або відповісти на повідомлення Увійти