Романівські вівці: опис породи та її особливості
- AVA MARKET
- |
- Опубліковано : 2023-04-17
- |
- Переглядів: 3356
- |
- Категорії:
- ▸ Статті
- ▸ Вівці
Наша продукція:
Сірі хмаринки на акуратних чорних ніжках — зовні навіть не фахівець відрізнить поголів'я романівських овець від інших порід. Крім кольору підшерстя, тварини вражають якістю руна. Саме його — щільне, густе використовували для пошиття кожухів. Зараз мода на одяг із овчини пройшла, а ось порода переживає другий пік популярності.
Походження романівської породи
Виводити овець романівської породи почали ще XVII столітті в Ярославській губернії на основі місцевих короткохвостих порід. Аборигенних тварин розводили "в собі" з метою закріплення високої м'ясної, вовняної продуктивності. Додатково акцент робився на морозостійкості. Перші задокументовані спогади про породу романівських овець датуються 1802 роком. Ще століття тривали селекційні роботи за участю найкращих учених-вівчарів. Уже 1908 року професор Кулешов створив і описав перший стандарт породи романівських овець.
Опис овець
Овечки романівської породи – це тварини середнього розміру з подовженою головою, вушками, що стоять. Роги у баранів швидше виняток, ніж норма, трапляються вкрай рідко.
Зріст тварини до 70 см у загривку. Конституція міцна, потужна мускулатура, рівна спина та короткий хвіст, міцні ноги. Дорослий баран романівської породи виростає до 65 кг, вівця – 50 кг.
Примітні романівські вівці мастю. Дорослі тварини мають овчину блакитно-сталевого кольору (чорна ость і кремово-білий пух). Ноги, голова, хвіст і мордочка чорного кольору, можуть допускатися білі мітки, а ось руді плями категорично ні. Молодняк народжується чорного кольору. Згодом колір вовни змінюється на більш світлий, починаючи з 2-3 тижнів. Десь у16 тижнів чистопородне ягня романівської породи має масть, характерну для дорослих особин. Вже у 16-20 тижнів допускається перша стрижка для овечок.
Продуктивність овець романівської породи
Перша асоціація з романівською породою – якісна легка, красива, щільна овчина з високими теплоізоляційними властивостями. Найціннішу овчину одержують від молодняку у 6-8 місяців. Не менш цінна і вовна. Стрижуть романівських овець тричі на рік. З барана знімають до 3 кг вовни, з вівці - 1, 5 кг. Шерсть таких овець буває білою та чорною, причому вона винятково груба. Але виходячи зі статистики, шерсть романівської породи найвищої якості. Пух і волосся - ось з чого складається вовна, волосся чорне, а пух білий, від цього і виходить змішаний колір.
Кращий час для стрижки, це коли співвідношення пуху і волосся становить 7 до 1, саме в цей період овчина набуває блакитного красивого відтінку.
Цей момент дуже важливий, оскільки при великій кількості пуху річ збиватиметься в ком при носінні.
Ті, хто задумав розводити романівську породу для отримання баранини, не прогадають. При інтенсивній годівлі ягня у 3 місяці важить 17 кг, у дев'ять місяців – вже 40 кг. Забійний вихід близько 50%. Баранина від романівської породи дуже ніжна, смачна, соковита.
Не менш цінна порода своєю плодючістю. Чистопородні тварини за один окот приводять 2-3 і більше ягнят. Розмножується романівська порода цілий рік, на відміну від інших порід овець та кіз. При правильній технології утримання та годівлі з однієї вівці реально отримати за рік до 1 ц баранини та 2-3 якісні руна.
Утримання овець

Тонкощі годівлі
Компонент | Ягнята | Дорослі особини |
Солома | 1,2 кг | 1 кг |
Сіно | 500 г | |
Овочі (буряк і картопля) | 1,5 кг | 2 кг |
Концентрати | 300 г | 300 г |
Маса тіла тварини | 25 кг | 42 кг |
Добовий приріст | від 150 до 170 г за добу | від 160 до 180 г за добу |
Компонент | Період вигулу | Стійловий період |
Перша половина вагітності | ||
Сіно | 1,3 кг | 1 кг |
Силос | 2 кг | |
Комбікорм | 300 г | |
Овочі (картопля) | 500 г | |
Корм гіллячковий | 1 кг | |
Відходи їжі | 1,5 кг | |
Друга половина вагітності | ||
Сіно з бобових | 1 кг | 1 кг |
Силос | 1 кг | |
Висівки | 300 г | 300 г |
Відходи їжі | 1,5 кг | 1 кг |
Комбікрм | 600 г | 500 г |
Корм гіллячковий | 300 г | 300 г |
Овочі (картопля) | 500 г | 500 г |
Особливо педантичного ставлення вимагає годівля ягнят. Через високу багатоплідність вони народжуються маленькими, і молочна продуктивність вівці не завжди покриває потреби молодняку. Коли ягняті виповниться 100 днів зроду, його час відлучати від матері. Якщо ягня з малоплідного посліду (1-2 шт.), його вага до цього часу вже становить 25кг! Якщо з багатоплідного – 16 кг.
Тому за потреби тварин догодовують ЗЦМ або спеціалізованими престартерами для дрібної рогатої худоби. Продукти містять амінокислоти, вітаміни, мінеральні речовини, пробіотики та пребіотики, необхідні для нормального травлення. Приклад раціону для ягнят наводимо нижче.
Корм | від 6 до 8 місяців | від 8 до 10 місяців | від 10 до 12 місяців |
Сіно | 1 кг | 1,2 кг | 1,5 кг |
Овочі (картопля і буряк) | 1 кг | 2 кг | 2 кг |
Концентрати | 200 г | 250 г | 300 г |
Корм гіллячковий | 1 кг | 1 кг |
У літній період сіно замінюють вільним випасом на пасовищах.
Переваги та недоліки романівської породи овець
Романівська порода овець – це класика вівчарства. Стара перевірена порода не схильна до генетичних захворювань, різких знижень продуктивності. Вагомими перевагами породи є:
● смачне, соковите м'ясо практично без специфічного запаху баранини, властивого іншим породам. Через таку природну особливість перед забоєм баранчиків навіть не обов'язково каструвати;
● високі показники багатоплідності. Рекорд романівської породи - 7 здорових, живих ягнят. Зазвичай за один окіт вівця приводить 2-4 ягнят;
● короткий період вагітності та можливість цілорічного розмноження. Овечка романівської породи виношує ягня всього 145 днів, що менше, ніж вагітність інших порід. Плюс тварини цілий рік вступають в охоту (поліестричність). Така біологічна особливість дозволяє отримувати від вівці по 3 окоти за рік;
● швидке статеве дозрівання. Тварини готові до запліднення вже у віці 6 місяців;
● високоякісна овчина та вовна. Шерсть романівських овець — найкраща сировина для виготовлення валянків, хусток, шалей, ковдр та вовняних тканин.
Але вівця романівської породи має й мінуси. Наприклад:
● низький відсоток виходу вовни. Ті самі мериноси дають по 8 кг вовни на рік, проти 4 кг із романівських овець;
● слабкі легені, як наслідок — схильність до простудних захворювань. Цей момент важливо враховувати, вибираючи локацію для утримання тварин. Цілорічне утримання на пасовищах для романівської породи не підходить. Їм потрібні повноцінні кошари;
● полохливість. Романівська порода дуже активно реагує на будь-які гучні звуки. Навіть звичайна зооветеринарна обробка - сильний стрес. З метою мінімізації стресу рекомендують вводити до раціону спеціалізовані добавки з мікроелементами, вітамінами та антиоксидантами;
● тонкий волосяний покрив. Вівці дуже чутливі до холодів, вологості. На пасовищі їм обладнують навіс для захисту від опадів.
Перспективи розведення романівських овець
Оптимальне співвідношення остяних волосків до пухових порядку 1:4–1:10 робить овчину ідеальною сировиною для пошиття хутряних виробів. Наприклад, кожушків, жилетів. Також овчина підходить для виробництва декоративних шкур, хутряних покривал, які користуються попитом серед туристів як оригінальний український сувенір. Паралельно зростає попит на баранину, як дієтичний продукт харчування. Тому за грамотно побудованої технології романівська порода овець стане непоганим джерелом додаткового доходу. Плюс саму наявність парочки овечок із потішними малюками можна використовувати як принаду для туристів, презентувати себе як контактний зоопарк чи еко-ферму.
Коментарі:
Почати обговорення ...