Допомогти

Дезінфекція свинарника: які методи і препарати краще використовувати


Дезінфекція свинарника

Дезінфекція на промислових свинокомплексах проводиться регулярно, а ось в домашніх господарствах люди не завжди старанно дезінфікують житло своїх свинок. А дарма: не тільки чистота, але і періодична дезінфекція є запорукою міцного здоров'я поросят.

Для чого потрібно робити дезінфекцію в свинарнику?

Свині —  тварини допитливі та активні, тому вони завжди готові спробувати розколупати конструкції в свинарнику. Тож навіть там, де більшість елементів виробляється з металу і бетону, з'являються мікротріщини, в яких поселяються хвороботворні мікроорганізми. Вони успішно розмножуються. Бо в свинарнику зазвичай достатньо для цього і тепла, і вологи, а накопичений бруд є поживним середовищем для мікробів.

У приміщенні, де велика кількість конструкцій виготовлена з дерева, середовище для розмноження бактерій може вважатися оптимальним. Деревина — матеріал пористий і гігроскопічний, в ній досить вологи і поживних речовин, та й тріщини з'являються частіше, ніж в більш міцних матеріалах. Тому в домашніх господарствах дезінфекцією нехтувати не варто.

Рекомендується проводити знезараження свинарника при будь-якому спалаху інфекційних захворювань —  негайно, а також профілактично —  раз на півроку.

Особливо актуальною процедура дезінфекції приміщення є для свинарників, де відгодовують велику кількість поросят, адже в разі спалаху інфекційного захворювання збиток може бути значним.

Також варто очистити від мікроорганізмів свинарник, де розміщується клітка зі свиноматкою. Процедуру потрібно провести заздалегідь, до переведення свинки в клітку, де вона буде пороситися, щоб поросна свинка не відчувала подразнення від хімікатів. Маленькі поросята — найбільш вразливі до інфекцій, тому потрібно подбати про епідемічну безпеку в свинарнику.

Прості запобіжні заходи допоможуть зберегти поголів'я! Але майте на увазі — ця дезінфекція повинна доповнювати вакцинацію, а не заміняти її. Адже немає ніякої гарантії, що збудники захворювань не проникнуть до свинарника з пацюками або кормом.

Особливо важлива дезінфекція для свинарників, якщо поросят годують вологими кормами. Сухий комбікорм не здатний псуватися швидко і таким чином сприяти розмноженню хвороботворних мікроорганізмів у приміщенні. А от подрібнені коренеплоди, варена картопля, вологі мішанки — прекрасне живильне середовище для розмноження бактерій. Тому раціон також впливає на актуальність знезараження.

Підготовка до дезінфекції та виконання процедури

Перед початком робіт безпосередньо по знезараженню необхідно перевести тварин, якщо вони є, в інше приміщення. Всі вікна і двері слід закрити.

Всі деталі конструкції потрібно вимити гарячою водою щіткою з пружною щетиною. Вона повинна бути досить м'якою, щоб не завдавати нових подряпин, але досить жорсткою, аби витягувати бруд з усіх щілин.

Після того як конструкції висохнуть, варто звернути увагу на всі дефекти і провести необхідний ремонт. Потім можна приступати безпосередньо до дезінфекції.

Доступні засоби дезінфекції:

  • 6-процентний розчин формаліну;
  • гашене вапно з концентрацією 10-20%;
  • 4-відсотковий їдкий натр (гарячий розчин);
  • 5-процентний гарячий розчин кальцинованої соди.

Як проводити дезінфекцію свинарника

Ці препарати потрібно наносити на всі поверхні в достатній кількості — не менше, ніж півлітра на квадратний метр, а для формаліну і хлорного вапна витрата ще більше — до 3 літрів на квадратний метр.

Гарячі розчини повинні мати температуру 80°С. Це ставить питання — навіщо та як наносити гарячі їдкі речовини на поверхні свинарника?

Існує два варіанти — звичайною щіткою або спеціальним розпорошувальним препаратом.

Вибираючи препарат для дезінфекції, обов'язково враховуйте свої можливості в контексті нанесення його на поверхню!

Після обробки приміщення закривають на два дні, а потім змивають дезінфікуючі засоби великою кількістю гарячої води.

Коли в хліві всі поверхні висохнуть, сюди можна поселяти тварин.

На промислових підприємствах часто застосовують сучасні методи експрес-дезінфекції. Серед них:

  • обробка поверхонь парою;
  • озонування;
  • обробка ультрафіолетовими променями.

Такі засоби вимагають спеціального обладнання і хорошої підготовки персоналу, зате дозволяють здійснювати обробку приміщень набагато швидше, а також суттєво частіше, а в деяких випадках — проводити знезаражування, не переводячи всіх тварин в інше приміщення. Наприклад, можна обробляти парою по черзі різні сектори свинарника.

Існують також новинки препаратів, які застосовуються для знезараження. Наприклад, добре себе зарекомендував препарат Вироцид, але він досить дорогий. Більш доступним є Кристал. Ці речовини можна розпорошувати в свинарнику у вигляді туману. Але для цього потрібно використовувати спеціальні розпилюючі установки. Для великих свинокомплексів це рентабельний варіант, для домашніх свинарників зазвичай застосовують найпростіші знезаражувальні речовини, які наносять за допомогою щітки.

Важливість дотримання заходів безпеки

Перш ніж проводити роботи зі знезараження свинарника, необхідно подбати про безпеку людей, які будуть контактувати з агресивними речовинами. Будь-який дезінфікуючий розчин виступає агресором не тільки по відношенню до бактерій — він здатний завдати істотної шкоди здоров'ю людини. Тому потрібно ретельно стежити за дотриманням заходів безпеки.

Обробку проводять у захисному одязі, гумовому або латексному взутті, спеціальних рукавицях. Якщо знезараження здійснюється за допомогою агресивних хімікатів, обов'язковим є застосування маски, яка буде захищати очі, та респіратора.

У цьому одязі не можна в подальшому заходити до свинарника, видалити всі сліди агресивної рідини буде важко.

До того моменту, доки у свинарнику не висохнуть всі поверхні, свинок переводити до нього не можна. Потрібно ретельно перевірити приміщення перед тим, як поселити туди поросят.

Також слід суворо дотримуватися правил гігієни при відвідуванні знезараженого свинарника, зокрема — старанно мити руки.

А щоб ефект від знезараження протримався довше, перед входом до свинарника потрібно покласти дезінфікуючий килимок.

Відповідні статті:

Коментарі:


Почати обговорення ...


Залишити коментар або відповісти на повідомлення Увійти