Замовити

Як побудувати бізнес на свинях в домашніх умовах


Тваринництво — одна зі сфер сільського господарства, якій ніякі кризи не страшні. І особливо свинарство. Так у Німеччині рентабельність вирощування свиней складає понад 200%. Вітчизняні економісти вважають, що українському фермеру досягти рентабельності у 100% цілком реально. Тобто на 200 000 гривень річно обороту можна отримати ще 200 000 грн.

Що ж робить свинарство таким привабливим та вигідним? Це ряд біологічних особливостей тварин:

  • здатність цілорічно приходити в охоту з 5- місячного віку кожні 3 тижні;
  • багатоплідність. У сучасних генотипів 10-12 поросят за опорос — норма. Але і це не межа. Рекорд багатоплідності належить свиноматці Синичка великої білої породи — 36 нормально розвинених поросят;
  • короткий термін вагітності (115 днів). Але сучасні імпортні генотипи мають скорочений термін вагітності порядку 102-110 днів. Ця генетична ознака домінантна та передається дочкам;
  • скоростиглість. Сучасні м’ясні гібриди та породи свиней + якісні збалансовані комбікорми та премікси дозволяють тварині досягнути 100 кг у віці 6-7 місяців.


Найпопулярніші породи свиней


Аби ідея ”свині як бізнес” була успішною, фермер-початківець має розпочати справу з покупки якісного племінного молодняку. Купувати молодняк на базарі з причепу від невідомого дядька Івана — ідея так собі. Ніхто в такому разі не може спрогнозувати потенційну продуктивність такої тварини. 
Якісний молодняк найкраще купувати або на племрепродукторах  чи племзаводах (спеціалізовані господарства, які займаються селекцією тварин та розводять племінний молодняк, продають спермопродукцію) або на великих свинофермах, де передбачена послуга реалізації молодняку свиней.
Всі породи свиней поділяються на:
  • м’ясні. Це тварини із легкою головою, витягнутим тулубом та добре виповненими окороками. Вихід м’яса з туші — понад 60%. М’язова тканина ніжна, з рівномірними прошарками жиру. Особливість м’ясних генотипів — швидко ростуть та можуть досягати живої ваги 100 кг за 6 місяців. Найпопулярніші породи: д’юрок, п’єтрен, полтавська м’ясна;
  • універсальні. Назва говорить сама за себе: з такої свині отримаєте як сало, так і м’ясо. Вихід м’яса з туші — 52%. У молодому віці прошарок сала до 5 см. При відгодівлі понад рік добре осальнюються. Представники універсальних порід ландрас, українська-степова біла;
  • сальні (українська степова свиня, миргородська). Якщо бажаєте здивувати покупців шматом сала завтовшки з долоню, то заводьте сальні породи. М’язова тканина інтенсивно росте в перші місяці, далі наростає жирова тканина. Вихід сала з туші — до 45%.
Облаштовуємо свинарник

Для утримання свинопоголів’я різних статево-вікових груп потрібне капітальне приміщення із цегли, бетону, ракушняку чи сучасні спеціальні ангари для утримання тварин. Стеля має бути до 2,5 м, аби приміщення добре прогрівалося взимку. Подбайте про природну та штучну вентиляцію корпусу, щоб урятувати тварин від перегріву влітку.
Щодо освітлення, то підійде штучне чи природне. Головне, щоб у світлий час доби станки були добре освітлені. Свині — тварини з поганим зором. Тому в темряві можуть поїдати корм не повністю, погано рости. Тривалість світлового дня близько 12 годин позитивно впливає на статевий цикл, харчову поведінку свиней.
Свиноферма з повним циклом вирощування свиней складається з таких статево-вікових груп:
  • кнури-плідники, на утримання яких потрібно 6 м кв. на 1 голову;
  • свиноматки —  при груповому утриманні 1,5 м кв. на 1 голову, при індивідуальному — 1, 3 м кв.;
  • свиноматки підсисні з поросятами — 5 м кв. на 1 голову;
  • свині на відгодівлі — 1 м кв. на 1 голову;
  • поросята-сисуни — 0, 15 м кв. на 1 голову;
  • поросята відлучені — 0,2 м кв. на 1 голову;
  • поросята на дорощуванні — 0,3 м кв. на 1 голову;
  • поросята на дорощуванні вагою понад 30 кг — 0,4 м кв. на 1 голову.
В залежності від розмірів свинарника та кількості тварин, фермер сам вибирає тип утримання. Групові або індивідуальні станки варяться з металевих прутів. Підлога — бетонна, решітчаста з металевими або пластиковими гратами. 
Годівниці для поросят-сисунів — пластикові, для всіх інших статево-вікових груп — металеві.
Щодо поїлок, то це можуть бути дорожчі ніпельні, чаші-поїлки або звичайні корита, які свиня не перекине.

Закуповуємо корми
Корми займають до 70% собівартості продукції свинарства. Від якості комбікорму залежать темпи росту тварин, відтворювальні якості (багатоплідність свиноматок), рівень молочної продуктивності свиноматок, здоров’я тварин та якість м’яса.
Свині — моногастричні тварини. Тобто у них однокамерний шлунок, який не пристосований для перетравлювання трав’янистих та грубих кормів. Сучасний спосіб годівлі — концентрований. Для різної статево-вікової групи підбирають свій комбікорм, премікс, стартер. Це збалансована суміш, що складається із:
  • дерті зернових (ячмінь, пшениця, кукурудза, амарант і т. д.);
  • шроту олійних (соняшник, соя);
  • кормів тваринного походження (сухе молоко, сухий яєчний білок) для поросят-сисунів, кнурів, поросних свиноматок;
  • вітамінно-мінеральних добавок — селену, кальцію, фосфору, калію, натрію у вигляді кухонної солі, вітамінів А, Е, С, групи B, PP.
Годівля готовими комбікормами економить час фермеру, гарантує швидкий ріст, якість м’яса та сала. Дорослих свиней достатньо годувати 3-2 рази на день. Поросят-сисунів і молодняк на дорощуванні — 3-4 рази.


Займаючись свинарством, фермер може реалізувати:
  • молодняк. Достатньо розмістити оголошення в місцевій газеті, у себе на сторінці в соціальній мережі, й бажаючі знайдуться. Станом на червень 2020 р. ціна на молодняк поросят вагою 20-30 кг становить 145 грн/кг, 10-15 кг — 125-200 грн/кг; 
  • м’ясо та сало. Існує кілька варіантів. Перший: здавати свиней у живій вазі перекупникам або представникам м'ясокомбінатів за ціною 45-46 грн за 1 кг. Є інший варіант: продавати м’ясо та сало самостійно. Але Закон України №7489  “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення заходів стосовно забезпечення простежуваності” прописує, що з 1 січня 2020 року м'ясо та інші продукти забою, отримані в результаті забою не на бойні, що має експлуатаційний дозвіл, можуть використовуватися виключно для власного споживання. Простіше кажучи, тварину потрібно забити на бойні, якщо ви хочете торгувати офіційно в магазині чи на ринку. Тварин для власного споживання можна забивати будь-де. Тому можна зарізати свиню та продавати м’ясо з дому за цінами: сало по 120 грн за кг, м’ясо — від 100 грн за кг в залежності від відрубу.
Бізнес-план для міні-свиноферми
Аби наочно показати прибутковість свинарства, наведемо бізнес-план для вирощування та продажу молодняку. Показники розрахунків приблизні, оскільки ми не беремо до уваги вартість праці, енергоносіїв, питної води та витрат на опалення свинарнику.


Наведені розрахунки підтверджують прибутковість справи. Не менш вигідно займатися вирощуванням свиней на м’ясо. Головне знайти надійного постачальника молодняку та якісні, збалансовані корми. Тоді свині радуватимуть приростами, а ваші доходи більшатимуть.

Супутні товари:

Відповідні статті:

Коментарі:


Почати обговорення ...


Залишити коментар або відповісти на повідомлення Увійти