Допомогти

Важливість гранульованих кормів для тварин


 Важливість гранульованих кормів


Протягом останніх десятиліть виробники комбікормів випускають фасовану і насипну продукцію в гранульованому вигляді. Це не примха комбікормового заводу, а ще один спосіб зробити кормосуміш більш ефективною, а сам процес годівлі — максимально зручним для фермера.

1. Переваги та недоліки гранульованого корму

До плюсів гранульованого корму належать:

  • відсутність вибіркового поїдання. Всі компоненти повнораціонного комбікорму подрібнені, перемішані і спресовані в гранулу. Проблема вибіркового поїдання корму особливо актуальна в птахівництві й кролівництві. А гранульована форма швидко і ефективно вирішує це завдання;

  • поживні речовини краще засвоюються. Це відбувається через перетворення крохмалю зернових і грубих кормів у більш легку форму — декстрини. Хімічний процес відбувається при тепловій обробці і нагріванні подрібнених зернових при технологічних операціях перемішування, пресування. Так грануляція робить більш біодоступними компоненти корму;

  • можливість вводити лікарські або функціональні кормові добавки з неприємним для тварин кольором і запахом. Наприклад, придонний мул, який часто використовується при виробництві повнораціонних комбікормів у якості сорбенту. Або ж лікарські препарати, що захищають від проблем з травленням молодняк після відлучення. Якщо такі функціональні добавки вводити у нативному розсипному вигляді, то висока ймовірність, що тварини будуть уникати поїдання корму з несмачним компонентом. А ось грануляція дозволяє рівномірно розподілити складові, при необхідності замаскувати їх натуральними ароматизаторами;

  • сипучість продукту робить його менш сприйнятливим до температури і рівню вологи. Можна не боятися, що корм злежиться або змерзнеться. Також тривале зберігання, транспортування не спричинить розшаровування повнораціонного гранульованого комбікорму, на відміну від простої дерті або крупки;

  • спрощення транспортування, можливість автоматичної роздачі без втрати корму по дорозі;

  • поліпшення параметрів мікроклімату в приміщенні. Якісні гранули мінімально кришаться і не забруднюють годівницю, в ній не розмножується патогенна мікрофлора. До того ж, при роздачі гранульованої суміші пилове забруднення мінімальне, в порівнянні з насипанням просто подрібненого зерна;

  • захист від прогіркання. При виробництві гранульованого комбікорму вживають рослинні олії з натуральними антиоксидантами (вітаміни А, Е). Вони утворюють своєрідну захисну плівку на поверхні кожної гранули. Саме антиоксиданти захищають від швидкого прогіркания жири, якими багата кукурудза, соєвий шрот, макуха соняшнику;

  • знищення шкідливих бактерій, вірусів і колоній цвілевих грибів, які виробляють токсини та можуть бути шкідливими і навіть небезпечними для здоров'я тварин.

Недолік в гранульованої форми один — такий корм вимагає постійної наявності якісної питної води. Завдання фермера — облаштувати зручні поїлки і своєчасно міняти воду в станках тварин.

2. Як виготовляють гранульований корм

Технологічний процес виготовлення гранул комбікорму у кожного виробника має свої нюанси, але класична схема виглядає так:


1. Подрібнення

За допомогою дробарок зернові, грубі корми, рослинне борошно розбиваються до стану дрібних крупинок. Система решіт видаляє борошно або наддрібні частки зернових з кормосуміші. Подрібнена маса з допомогою транспортера відправляється в бункер.


2. Змішування

У величезний змішувач кормів (бункер) потрапляють подрібнені зернові, концентрати, рослинний протеїн. За допомогою дозаторів залежно від рецептури комбікорми, віку і технологічної групи, до якої належить тварина, вводять кормові добавки, премікси, БМВД, фітазу, коензими, сорбенти, пробіотики, підкислювачі, ароматизатори, підсолоджувачі і т. д. Однорідність суміші досягається за допомогою перемішування величезними лопатями.


3. Гранулювання

За допомогою прес-вальців однорідна маса продавлюється крізь матрицю. Від розмірів отворів у матриці залежать розміри гранул. Чим менша тварина або чим вона молодша, тим дрібнішими повинні бути гранули.


4. Охолодження

Щоб максимально зберегти всі поживні речовини, вітаміни, гранули корму необхідно швидко охолодити. На кормовиробництві свіжоприготовлені гранули по транспортеру направляють в спеціальну охолоджувальну колонку. Потік холодного повітря обдуває частинки комбікорму. На цьому етапі виробник позбавлятися від пилу. Дрібні частинки просіваються крізь систему спеціальних решіт.


5. Фасовка

За допомогою вагових дозаторів готовий продукт упаковується в мішки або в біг-беги. Тут же упаковка запаюється або зашивається. І на партії ставиться штамп з датою виготовлення, зазначається режим і тривалість зберігання, інформація про склад комбікорму, виробника і виробничі потужності.


3. Склад гранульованих кормів

Склад гранульованого комбікорму залежить від виду тварини, її віку (престартер, стартер, гровер, фініш), фізіологічного стану (вагітність, лактація і т. д.), напрямку виробництва (наприклад, курей яєчного напрямку і бройлерів годують різним комбікормом).

Будь-який комбікорм складається з:

  1. Зернових — пшениця, ячмінь, кукурудза найчастіше.

  2. Концентратів вуглеводів, наприклад меляса, патока.

  3. Рослинного протеїну — соєвий шрот, макуха соняшнику, суха молочна сироватка, знежирене сухе молоко, яєчний порошок.

  4. Кормових добавок — БМВД, фітаза, коензими, пробіотики.

  5. Функціональних добавок — адсорбенти, мікотоксини, підкислювачі, кокцидіостатики, лікарські компоненти, ароматизатори, підсолоджувачі.

  6. Рослинної олії для створення захисної жирової оболонки гранули.

  7. Кухонної солі.

Світ гранульованих кормів різноманітний. Але саме гранули роблять процес годівлі простішим, а компоненти раціону — доступнішими для організму.

Відповідні статті:

Коментарі:


Почати обговорення ...


Залишити коментар або відповісти на повідомлення Увійти