Допомогти

Породи свиней м'ясного спрямування


Наша продукція:

Якщо раніше цінувалися свинячі тушки із салом завтовшки з долоньку, то сьогодні смаки покупців кардинально змінилися. Тренд започаткувала європейська м'ясопереробна галузь у 2000-х роках. У відповідь на попит пісної свинини генетики разом із селекціонерами почали створювати спеціалізовані ультрам'ясні породи свиней.

Чим характерні м'ясні породи свиней?

Особливостями сучасних м'ясних генотипів свиней вважаються:

довгий тулуб. Довжина тулуба може у 1,5-2 рази перевищувати обхват за лопатками;

скоростиглість. При збалансованому раціоні поросята м'ясних порід віком 6-7 місяців досягають ваги 100 кг;

найвищий відсоток виходу м'яса 55-67%;

товщина шпику лише 2-3 см;

відсоток жиру в туші не більше 30%;

виражені стегенця і велика задня частина туші.


Найбільш популярні породи свиней м'ясного спрямування

Американський Дюрок


Американська порода, популярна як в Україні, так і в Європі. Зареєстрована в 1883 році як м'ясна. Відмінні риси: довгастий тулуб, висячі вуха, невелика голова, червона масть. Народжуються невеликими - лише по 1 кг. Але за рахунок високого темпу набору маси у 7-8 місяців можуть досягати ваги 350 кг і більше. При високопротеїновому раціоні поросята породи дюрок легко набирають 800-1000 г середньодобового приросту ваги. Забійний вихід ультрам'ясної породи – 80%.

Бельгійський П'єтрен

Порода відома ще з ХІХ століття. Селекцією займалися бельгійські свинарі, схрещуючи Беркширську з англійською породою свиней. Мета була отримати швидкозростаючу м'ясну породу свиней з виразним стегенцем. Це вдалося на славу. Окрім строкатої масті (чорні плями на сірому фоні) у п'єтренів відразу впадають в очі виразні стегенця і невелика аркоподібність спини, що не є вадою. Відносні мінуси: невисокий показник багатоплідності (всього 6-7 поросят за опорос) та висока перебірливість у кормах. П'єтрен - це не в'єтнамська свиня. Він не виросте на траві та гарбузах. Щоб порода продемонструвала найкращі м'ясні якості, необхідний раціон з використанням кормових концентратів.

Ландрас


Популярна та безпроблемна порода свиней м'ясного типу продуктивності. Її вивели на початку XX у Данії на основі місцевих аборигенних порід та великої англійської. При селекційних роботах важливо було створити породу, яка б не перебирала кормами, їла відходи рибного виробництва, якими завжди славилась Данія.

Зовнішність ландраса легко переплутати з великою білою породою. Біла масть, витягнутий тулуб (довжиною від 175 см), невелика голова, коротка щетина. Слабкі місця породи: слабкі бабки та задні кінцівки. Щоб виправити ці похибки селекції, на свинокомплексах  часто схрещують ландрасів з місцевими породами для отримання міцних промислових гібридів.

Ландраси погано набирають жир, швидко ростуть, демонструючи по 750 г середньодобового приросту ваги. Багатоплідність теж не підвела. За один опорос отримують 12-15 міцних поросят. Дорослий Ландрас спокійно виростає до 270-300 кг.


Естонська беконна


Для естонського м'ясного різновиду характерно: міцна статура з широким спинним відділом і округлими стегенцями, забарвлення біле з рожевим відтінком шкіри. Селекціонери вивели її шляхом схрещування Ландрас із Білою німецькою свинею. Продуктивність цієї породи тримає середній рівень: вага дорослого кнура на відгодівлі сягає 320-350 кг, свиноматки - до 230-250 кг, опорос приносить до 12 поросят, які на добу можуть давати приріст по 750 г.

Вислобрюхі в'єтнамці

Невибагливі, витривалі, неперебірливі до раціону — все це про вислобрюхих поросят. При цьому забійний вихід досягає 85%, багатоплідність на рівні 18 поросят за один раз. Рекордною вагою вислобрюхі в'єтнамці не можуть похвалитися. Дорослі кабани зростають до 150 кг.

Англійська Темворс

М'ясна порода, яку найчастіше розводять в Англії, Канаді. В Україні чистокровних темворсів важко знайти. Для породи типова велика статура, добре розвинена мускулатура, витягнута голова на короткій шиї. Масть руда або коричнево-руда. Середній показник багатоплідності – 10 поросят. Темворсів люблять за високий вихід м'яса, високі темпи скороспілості.

Англійські Гемпшири

Англійська м'ясна порода. Низький показник багатоплідності (всього 8 поросят) з лишком компенсується високим виходом м'яса. Гемпшири чорно-білої масті з характерним білим поясом по талії. Дорослі тварини зростають до 250 -350 кг. Середній темп добового приросту ваги рекордний — 900 г на добу при збалансованому раціоні.

Уржумська м'ясна порода

Була виведена селекціонерами шляхом схрещування місцевих висловухих свиней із великою білою породою. У них подовжений міцний тулуб з полегшеною передньою частиною. Ноги міцні. Щетина біла та густа. Середньодобовий приріст поросят сягає 750г. Дорослі кнури мають масу до 320 кг, а свиноматки до 260 кг. В опоросі приводять 11-12 поросят.


Особливості вирощування поросят м'ясних порід

Для всіх порід м'ясного спрямування важлива збалансованість раціону. Вони дуже вимогливі до вмісту протеїну в кормі. Це не ті породи, яким достатньо порізати гарбуз та буряк, і тварини зростатимуть, як на дріжджах. М'ясним генотипам обов'язково потрібні престартери, стартери та гровери. Радимо замовити повнораціонні комбікорми та концентрати, які враховують вимоги сучасних генотипів до вмісту білка, співвідношення мінералів та вітамінів від бренду AVA Market. AVA ZDOROVA ПРЕСТАРТ 100% - секрет успішного старту. Концентрат рекомендують використовувати у раціоні для поросят вагою до 12 кг. Продукт містить 17,5% сирого протеїну, весь набір незамінних амінокислот, вітамінів. Щоб зберегти темп зростання (від 250 г середньодобового приросту ваги) на етапі дорощування, рекомендують використовувати БВМД гровер і БМВС фініш. На сайті немає мінімальної суми замовлення, і доставку будь-якого товару можна оформити, використовуючи сервіс Нової пошти.

Відповідні статті:

Коментарі:


Почати обговорення ...


Залишити коментар або відповісти на повідомлення Увійти