Замовити

Таблиця для нормальної відгодівлі свиней: склад раціону та норми


відгодівля свині

Відгодівля —  фінальна стадія розведення свиней. Від якості корму, складу раціону залежить якість і кількість м'яса, сала, та й прибутковість свинарства в цілому.

Види раціону для відгодівлі свиней: комбікорм для відгодівлі

У свинарстві відгодівля ділиться на 3 типи:

  • м'ясна відгодівля. Використовується для м'ясних генотипів. У результаті м'ясної відгодівлі отримують багато пісного м'яса (до 60% від забійного ваги). Оптимально проводити м'ясну відгодівлю до ваги 100 кг, але іноді фермери доводять вагу до 130 кг;
  • беконний тип. Після такої відгодівлі фермер отримує мармурове м'ясо з товщиною шпику на спині 2-3 см. Для беконного типу відгодівлі беруть естонську беконну породу, латвійську білу, ландрас. Такий тип відгодівлі проводять до ваги 100 кг;
  • жирна кондиція. Після такої відгодівлі отримують сало товщиною 5см і більше. Велику кількість сала використовують для виготовлення м'ясних делікатесів, отримання топленого сала (смальцю, лярду), запеченого, солоного, копченого сала. Для отримання смачного сала з вираженим ароматом і ніжною консистенцією необхідно дотримуватися балансу між концентратами (зернові) і соковитими кормами (гарбуз, силос кукурудзи, цукрові буряки).

У невеликих господарствах на етапі відгодівлі використовують концентратний або концентратно-коренеплідний тип годування. Розраховувати поживну та енергетичну цінність, підраховувати кількість різних видів концентратів для людини, далекої від зоотехніки, складно. Тому доцільно для економії часу, грошей і підвищення рентабельності відгодівлі використовувати готовий повнораціонний комбікорм для відгодівлі (фінішний).

раціон на добу для свині

Серед рекомендованих концентратів, які позитивно впливають на якість м'яса і сала, ячмінь, пшеничні висівки, макуха соняшникова, протеїни тваринного походження. А ось в якості основи кукурудзу краще не використовувати. Вона надає жовтий відтінок салу, робить його пастоподібним, що не дуже добре для подальшої переробки продукції.

Норми правильної відгодівлі свиней по таблиці: види і характеристики корму й підгодівлі

Для відгодівлі використовують вибракуваний ремонтний молодняк або дорослих тварин, який вибракували. При формуванні раціону розраховують кількість протеїну (тваринного або рослинного походження), клітковини (для нормалізації роботи кишківника, підтримки мікрофлори в нормальному стані), фосфор і кальцій (щоб тварина під час відгодівлі не падала на ноги), натрій (підтримка в нормальному режимі серцевої діяльності). Також важлива незамінна амінокислота лізин. Її дефіцит гальмує ріст м'язової тканини і апетит. Про потреби для трьох фаз відгодівлі можна дізнатися з таблички.

фази відгодівлі свині

Тепер зупинимося на кожному типу відгодівлі більш детально. М'ясний тип відгодівлі складається з двох періодів: підготовчий і сама відгодівля. У перший період середньодобовий приріст становить 500 г, в кінці відгодівлі —  750 г.

При м'ясному типі відгодівлі активно застосовуються зелені корми. Їх частка в раціоні може становити до 30%. Влітку це зелена трава, гарбуз, кабачки, зелена кукурудза. Взимку свині охоче поїдають силос, коренеплоди.

За допомогою комбікормів або преміксів фермери забезпечують 150 г перетравного протеїну на 1 корм. од. Вітамінами і мікроелементами раціон насичується за допомогою трав'яного борошна, кормовими дріжджами. Але краще використовувати премікси.

Мета беконного типу відгодівлі свиней - отримати мармурове м'ясо і бекон з товщиною шпику по спині до 3 см. Для такого типу відгодівлі відбирають молодняк спеціалізованих порід у віці 2 міс. з масою 25 кг.

Добовий раціон для поросят на беконній відгодівлі виглядає наступним чином:

  • 3 кг зеленого корму;
  • 1,5 кг концкормів (ячмінь, пшеничні висівки, кукурудза, шрот);
  • 2 кг коренеплодів (цукровий, кормовий буряк, морква, гарбузи, кабачки);
  • 20 г солі.

За допомогою такого раціону реально досягати середньодобового приросту 450 г. При беконній відгодівлі виключають корми, які можуть негативно вплинути на смакові якості м'яса і сала: соя, кукурудза, рибні відходи. В ідеалі на беконному типі відгодівлі застосовують моціон. Це необхідно для нормального розвитку кістяка і м'язової маси, а також для зменшення відсотку жирового прошарку.

Відгодівля до жирних кондицій проводиться до 200 кг живої ваги. При цьому вихід м'яса з туші становитиме 40%. Відгодівлю проводять кормами з високим вмістом вуглеводів (картопля, кукурудза, пшениця) —  до 3 кг на день. У літній період доцільно при відгодівлі для жирних кондицій вводити в раціон зелені корми, гарбуз —  3,5 кг, концентровані корми —  3 кг.

Зупинимося детальніше на видах кормів. У свинарстві для відгодівлі найчастіше використовуються концентровані, соковиті й зелені корми.

Концентровані не містять сирої клітковини, є джерелом енергії і білка. Серед найпопулярніших концентрованих кормів:

  • ячмінь із вмістом протеїну 85% і засвоєнням 90%. Допустимий відсоток ячменю в раціоні свиней на відгодівлі - 60%;
  • овес містить в 1 кг зерна 85 г протеїну;
  • горох — рекордсмен за вмістом протеїнів і мінеральних речовин. Але сирий горох, як  і всі бобові, містить інгібітор трипсину. Тому горох вводять в раціон у вареному, пропареному або екструдованому вигляді;
  • соя — джерело енергії, багата жирами (20%) і протеїнами (20-30%);
  • амарант. Корм багатий білком, скваленом (антиоксидантом) і лецитином (незамінною амінокислотою).

Соковиті корми багаті клітковиною, вітамінами і мінеральними речовинами. На відгодівлі використовуються буряк кормовий і цукровий в сирому вигляді, картопля (тільки варена), морква (сира).

Відносно зелених кормів, то вони найкраща профілактика дефіциту вітамінів, мінералів. В ідеальному варіанті саме зеленими кормами слід доповнювати повнораціонний комбікорм. Таке харчування точно не набридне свинкам.

До зелених кормів належать:

  • конюшина;
  • кропива (необхідно запарити);
  • лобода;
  • бадилля;
  • люцерна;
  • вика;
  • бурякова гичка;
  • кульбаби.

У зимовий період зелені корми в невеликих господарствах замінюють силосом. Свині охоче поїдають навіть сіно, яке заготовляють для ВРХ. На практиці при відгодівлі більше 5 голів заготівля зелених і соковитих кормів стає непосильним завданням. До того ж. такі корми швидко скисають, запарюються або гниють. Тому вони не набули широкого поширення у великих господарствах.

Утримання тварин на відгодівлі

Свиней на відгодівлі утримують групами:

  • м'ясний тип відгодівлі - 100 гол.;
  • беконний - 50 гол.;
  • сальний - 30 гол.

Свиней підбирають в групи приблизно з різницею 5-10 кг. В ідеалі слід забезпечити вигул з розрахунком 1 м кв. на 1 гол. Станки для групового утримання обов'язково дезінфікують розчином вапна перед розміщенням тварин. В якості підстилки використовують сіно, солому, пісок, стружку.

Температура в зимовий період не повинна опускатися нижче 12 градусів. Додаткове підсвічування не потрібне. Головне організувати доступ до питної води. На фінальній стадії відгодівлі з використанням комбікорму свині потрібно до 10 л води на добу. Для цього в станки ставлять ніпельні поїлки або корита з водою.

Відповідні статті:

Коментарі:


Почати обговорення ...


Залишити коментар або відповісти на повідомлення Увійти