Допомогти

Як вирощують свиней на сучасних фермах


Наша продукція:

вирощування свиней на свинофермах

Свинарство - галузь, де можна отримати швидкий і вражаючий результат завдяки високій плодючості тварин і коштовного продукту, який вони дають. Однак в тому, як вирощують свиней в приватних господарствах і на фермах, є велика різниця, обумовлена ​​цілями і масштабами розведення.

Способи промислового утримання свиней

Вибір системи і принципів утримання тварин на свинофермах диктується міркуваннями і технологіями раціонального свинарства. Сьогодні існують і довели свою ефективність наступні схеми:

  • станково-вигульне утримання- може бути застосовано для кнурів і свиноматок;
  • вільно-вигульна;
  • річна табірно-пасовищна - використовують для утримання племінних свиней;
  • безвигульна.

Станково-вигульне, вільно-вигульне і табірно-пасовищне утримання свиней найкращим чином співвідноситься з їх фізіологічними потребами. Всі ці способи утримання дорослих свиней і молодняку ​​мають безсумнівні плюси:

  • тварини тривалий час перебувають на свіжому повітрі, отримують необхідну дозу вітаміну Д;
  • моціон гартує молодняк, сприяє поліпшенню фізіологічних показників;
  • підвищується продуктивність тварин.

У періоди вигулу знижується концентрація аміаку в приміщенні, а персонал може спокійно прибрати в стійлах, провести необхідні дезінфекційні заходи і т.д. Те, що свині харчуються підніжною зеленню, дає суттєву економію при закупівлі комбікормів.

Безвигульна система утримання спочатку застосовувалася для свиней на відгодівлю. Згодом вона показала свою ефективність для всіх технологічних груп тварин, в тому числі опоросних свиноматок і поросят.

На механізованих фермах свиней розміщують малими групами у великих секціях. Усередині свинарника таким чином виходить кілька загонів менших розмірів. За таких умов:

  • підвищується продуктивність обслуговуючого персоналу;
  • простіше проводити санітарно-епідеміологічні заходи;
  • більше можливостей для автоматизації рутинних процесів.

У той же час безвигульне утримання вимагає постійної підтримки сприятливого мікроклімату на фермі, особливо якщо в приміщенні знаходяться супоросні свині і новонароджені поросята.

Вирощування свиней на фермах

Поросят починають підгодовувати передстартовими комбікормами з 8-10 дня життя. Введення в раціон підгодівлі:

  • «запускає» травну систему поросят, стимулює вироблення ферментів;
  • стимулює розвиток імунітету.

Використання якісних передстартових кормів і добавок у вигляді молочних продуктів, вареної картоплі, моркви, зернових, м'ясо-кісткового борошна, соковитих овочів призводить до швидкого набору ваги. У нормі (яка, втім, залежить від породи) вага 2,5-місячного поросяти становить 25 кг.

З 3-4 місячного віку поросят сортують по технологічних групах. Виділяють:

  • свиней на відгодівлю - м'ясо, сало і бекон;
  • кнурів і свиноматок для розведення (так звані ремонтні свині).

На м'ясну відгодівлю можна планувати поросят будь-якої породи. Важливо скласти їх раціон таким чином, щоб тварини отримували відповідні комбікорми з високим вмістом білка і низьким - вуглеводів, якісні харчові відходи як джерело мікроелементів, соковиті і грубі корми як джерело клітковини.

Якщо мова йде про відгодівлю свиней на сало і бекон, тут, навпаки, раціон коригують на користь переважної кількості вуглеводів і жирів.

Перед забоєм зменшують або зовсім виключають з меню свиней продукти рибного походження, макуху, висівки. Ці складові псують смак м'яса і сала. У той же час варто включити в раціон:

  • картоплю;
  • буряк;
  • силос;
  • бобові;
  • молочні продукти - сироватку, обрат, ряжанку, кисле молоко і т.д .;
  • вітамінні концентрати.

Годують свиней двічі на день, корми зволожують.

При утриманні свиней на фермі їм забезпечують цілодобовий і безперешкодний доступ до чистої води. Важливою умовою для хорошого результату вирощування є дотримання тиші в приміщенні і загальний позитивний емоційний фон. Для цього практикують спокійне спілкування персоналу між собою та з тваринами.

Виробничі фази вирощування свиней

На великих свинарських підприємствах використовують одно-, дво- або трифазну технологію утримання свиней.

  1. Однофазна. Після опоросу і відлучення поросят свиноматок відводять в інші приміщення, а молодняк залишається в звичних умовах. Цей спосіб хороший тим, що поросята не відчувають стресу, а це позначається на їх загальному стані. Однак при такому способі нераціонально використовуються площі, що може стати проблемою.
  2. Двофазна. Після відлучення поросят залишають на місці до 3-4 місячного віку, а потім переводять в відгодівельний цех.
  3. Трифазна. Поросят віднімають у віці 26-60 днів, переводять в цех дорощування, а потім - в відгодівельний. Так працюють великі комплекси на кілька тисяч голів. Ця схема зручна і технологічна, дозволяє раціонально використовувати ресурси господарства. Однак і падіж поросят досить великий. У перший тиждень життя приблизно 27% поголів'я гине або травмується через задавлювання свиноматкою.

У той же час фахівці постійно працюють над підвищенням продуктивності свиней за рахунок поліпшення умов їх утримання на фермах, автоматизації процесів і залучення кваліфікованих працівників.

Відповідні статті:

Коментарі:


Почати обговорення ...


Залишити коментар або відповісти на повідомлення Увійти