Допомогти

Перспективне розведення свиней в домашніх умовах


Наша продукція:

розведення свиней в домашніх умовах

Свині —  тварини, які не вимагають складного догляду. При правильному виборі породи на невеликій площі можна вирощувати тварин для отримання великої кількості м'яса і сала. Важливо також, що розведення поголів'я свиней доступне навіть людям без великого досвіду. Тому домашні свиноферми набувають все більшої популярності.

Переваги свинарства:

  • хороший вихід м'яса на одну кормову одиницю;
  • можливість щільного розміщення тварин (в період відгодівлі на одного поросяти потрібно від 2 квадратних метрів площі);
  • швидке отримання кінцевого продукту - зазвичай при правильній відгодівлі 6-місячних поросят можна вже забивати;
  • великий спектр порід, які відрізняються якістю м'яса і пристосованістю до зовнішнього середовища, що дозволяє кожному свинарів вибрати поросят з потрібними характеристиками;
  • плодючість свиноматок в порівнянні з іншими сільськогосподарськими тваринами - якщо корова зазвичай народжує одного теляти, коза чи вівця призводить двох-трьох ягнят, то в приплоді свині зазвичай 10 і більше поросят;
  • всеїдність;
  • висока популярність свинини, оскільки, дуже мало людей ставляться до такого м'яса насторожено: як до м'яса нутрій, або критично - як до м'яса овець.

Розведення поросят за допомогою власного маточного поголів'я дозволяє створити бізнес з мінімальним капіталовкладенням.

Продуктивність різних порід свиноматок

Найпоширеніша порода —  велика біла свиня —  має помірну плодючістю. Свиноматки приводять, як правило, 10-12 поросят в одному опоросі. Цей показник можна вважати стандартом: деякі свиноматки приносять більше поросят в одному опоросі, але показники молочності не дозволяють виокремити свинок самостійно, і для того, щоб якомога більше поросят вижило, господарям доводиться попітніти.

Отже, 10-12 поросят в одному опоросі приносять також свиноматки таких порід:

  • Йоркширська свиня;
  • Естонська беконна;
  • Ландрас;
  • Велика біла;
  • Полтавська м’ясна.

Новачку краще зробити ставку на універсальні та беконні породи. А потренувавшись на відгодівлі цих порід, з часом перейти до розведення. Бо 5 свиноматок ландрасів з 2 опоросами в рік по 10-12 поросят за раз – хороше джерело прибутку для фермера.

На багатоплідність впливає не тільки порода свиноматок, а й якість спермоматеріалу. Якщо осіменити свинку штучно насінням елітного виробника, кількість поросят в приплоді може вирости. В такому випадку необхідно приділити особливу увагу підгодівлі поросят  найніжнішому віці. Свині майже всіх порід —  турботливі матері. Якщо свиноматка категорично не приймає поросят, через її поведінки відмінок виявляється високим, свинку простіше вибракувати, ніж регулярно своїми силами ростити малюків.

Щоб бути готовими до великої кількості поросят в гібридному приплоді, важливо ознайомитися з впливом перехресного запліднення на кількість голів в приплоді. Уже розроблені формули, за якими можна спрогнозувати результат.

Однак не варто вибирати породу для розведення поросят, виходячи тільки з плодючості свинок.

Потрібно звертати увагу на кліматичні умови і особливості свинарників. Наприклад, кучеряві мангалиці або руде дюрок спокійно переносять морози, а ось п’єтрени не витримують ні холодів, ні протягів, і в холодному кліматі можуть розчарувати своїх власників. Важливим фактором є якість м'яса. Зараз великим попитом користується мармурова свинина від ландрас, йоркшир, дюрок та інших беконних порід. І третій фактор —  доступна кормова база. Є породи, які можуть значну частину їжі отримувати на випасі, а є ті, які призначені суто для вирощування в закритому приміщенні.

У домашніх господарствах зазвичай вирощують 1-2 свиноматки і їх потомство. У деяких випадках вирощують 5-6 свиноматок і значну частину прибутку одержують від реалізації поросят. До забою вирощують тих свинок, що не були вчасно продані.

Період відгодівлі поросят

Період активного відгодівлі поросят починається зазвичай з трьох місяців. Перші три тижні порося повинне харчуватися, головним чином, материнським молоком і предстартером (з 5 дня), який допомагає адаптуватися до рослинної їжі. З 12 кг переводять на стартовий комбікорм, БМВД, а з віку 3 місяці – на гровер.

Повноцінне харчування на початку життя —  запорука міцного здоров'я поросят. Тільки ті свині, які отримують всі поживні речовини, вітаміни і мікроелементи, ростуть швидко, тому комбікорми і премікси з дефіцитними мікроелементами —  найважливіша частина раціону. Можна спробувати заощадити на комбікормах, але практика показує, що в такому випадку свинка зростає довше, і в результаті витрати на її утримання зростають, а чистий прибуток з туші, відповідно, знижується.

Застосування сухих комбікормів виключає можливість псування корму, тому мінімізується ризик розвитку інфекційних захворювань шлунково-кишкового тракту.

При інтенсивному відгодівлі комбікормами важливо забезпечити свиням постійний доступ до чистої води в поїлках.

Правильний раціон для відгодівлі

раціон для відгодівлі свиней

Правильний раціон в першій фазі повинен стимулювати розвиток скелета. Важливо добре годувати свиноматку із застосуванням соковитих кормів, що стимулюють вироблення молока. Якщо поросята набирають вагу недостатньо добре, обов'язково підгодовуйте їх молокопродуктами або іншими кормами з високим вмістом білка.

Важливо, щоб у віці до 4-5 місяців в їжі постійно присутні добавки або продукти, насичені кальцієм, фосфором, іншими вітамінами і мікроелементами. Розроблені для відгодівлі поросят комбікорми і премікси ідеально стимулюють розвиток їх скелетної системи.

Існує дві системи відгодівлі поросят: інтенсивна (із застосуванням комбікормів) і звичайна (що включає коренеплоди, варену картоплю, різноманітні мішанки). Важливо пам'ятати, що інтенсивна відгодівлю дозволяє отримати м'ясо набагато кращої якості:  у шестимісячних поросят м'ясо ніжніше, ніж у досягли забійного ваги свиней 7-8 місяців.

На останній фазі відгодівлі важливо давати ту їжу, яка не буде негативно впливати на якість м'яса. Наприклад, потрібно виключити рибу і рибні відходи, овес і дерть з вівса, висівки, сою. А ось ячмінь і дерть з ячменю перед забоєм поросят давати потрібно в достатній кількості. Ячмінь сприяє формуванню щільного, приємного на смак сала, а також прибирає присмаки, якими можуть нагородити м'ясо продукти з забороненого списку.

Умови утримання свиней

Свинарник слід поділити на станки. Площа станку для свиноматки повинна становити 5-6 квадратних метрів, а площа клітки для поросят на відгодівлі —  2 квадратних метра на одну голову.

Обов'язковими умовами вирощування свиней є:

  • чистота і суха підстилка;
  • відсутність протягів;
  • місце для вигулу;
  • постійний доступ до чистої води;
  • наявність умов для відведення продуктів життєдіяльності (в клітинах повинен бути хоча б пів з ухилом);
  • досить довгий світловий день (особливо важливо це для інтенсивного розвитку маленьких поросят);
  • підходяща для свиней обраної породи температура (для новонароджених поросят потрібно забезпечити додатковий обігрів в холодну пору року);
  • своєчасна вакцинація. Якщо не прищепити поросят, це може стати причиною загибелі всього стада в разі спалаху інфекційного захворювання.

Обов'язково ознайомтеся з вимогами для утримання конкретної породи. Якщо ландраси прекрасно почувають себе на свинофермах з щільним розміщенням тварин і не потребують тривалих прогулянках, то дюрок і мангалиці потребують таких прогулянках, а миргородська свиня без випасу обростає жиром і вихід м'яса знизиться.

Час актуального забою

На вік забою впливають такі фактори, як: порода, якість та кількість харчування, навіть температура в свинарнику - якщо в приміщенні температура нижче + 10 ° С або вище + 30 ° С, свині витрачають багато енергії на терморегуляцію і в результаті темпи приросту знижуються.

Якщо застосувати методики інтенсивного вирощування, можна домогтися стабільного приросту ваги 700-800 грамів на добу, а в деяких випадках приріст буде навіть вище. В такому випадку свині беконних порід досягають забійної ваги у віці 100-110 днів.

Є поросята, яких прийнято забивати набагато раніше. Це, наприклад, в'єтнамські свині. Таких поросят прийнято забивати у віці від 3 місяців для приготування цілої тушки.

Свині сальних порід забиваються в тому віці, коли прошарок сала досягне бажаної товщини. Це може бути період від 6 до 8 місяців. Потрібно враховувати, що як тільки свинка починає засалюватися, активно рости в довжину вона перестає. Тому розраховувати на істотне збільшення кількості м'яса від нарощує сало свині вже не доводиться.

Бізнес-ідеї, засновані на вирощуванні поросят, можуть відрізнятися. При бажанні можна вирощувати на продаж навіть декоративних домашніх свинок або перетворити свиноферму в об'єкт зеленого туризму! Всіх поросят об'єднує одне: при правильній організації процесу розмноження і вирощування вони гарантовано принесуть швидкий прибуток.

Відповідні статті:

Коментарі:


Почати обговорення ...


Залишити коментар або відповісти на повідомлення Увійти