Замовити

Правильна інкубація курячих яєць: технологія і режими


Інкубація курячих яєць —  заняття нескладне, цей птах показує чудові результати виведення пташенят без створення будь-яких особливих умов. З огляду на те, що зараз багато людей постійно придбають курчат, виведених в інкубаторі, кури не надто охоче сідають висиджувати потомство. Тому інкубація яєць дозволяє своєчасно оновлювати поголів'я курей.

Переваги інкубації:

  1. Можливо вивести курчат в будь-який час, хоч узимку.
  2. Інкубаційні яйця рідкісних порід на далекі відстані доставляти набагато простіше, ніж молодняк.
  3. Курчата з'являються одного віку. Це мінімізує конфлікти в поголів'ї.
  4. Собівартість виведеного у власному інкубаторі курчати набагато нижча, ніж купленого.
  5. Курчата, виведені для особистого господарства, в перші дні після інкубації не транспортуються, вони не відчувають стресу в найбільш вразливому віці, і поголів'я зростає міцніше.

Вимоги до яєць, що закладаються в інкубатор

Відбір яєць здійснюється від племінних курей, які утримуються разом з півнями, отримують гарну повноцінну годівлю. Це дозволяє гарантувати наявність в яйці повного комплексу вітамінів, мікро- і макроелементів, поживних речовин. З таких яєць курчата вилупляться сильні й життєздатні.

Бажано на плем'я тримати курей у віці 1-2 роки, не старше.

Також необхідно брати до уваги:

  • розмір яйця (для курей м'ясних порід цей фактор не є особливо важливим, але для інкубації несучок відбирають тільки великі яйця);
  • структуру шкаралупи - вона повинна бути рівною, акуратною, без тріщин, оскільки через тріщини можуть проникати збудники інфекції, до того ж через тріщини яйця втрачають вологу;
  • правильну форму яйця;
  • свіжість - краще потомство виходить з яєць, знесених не пізніше, ніж за два дні до закладки в інкубатор, сильне потомство вилуплюється з яєць, знесених за 6 днів до початку інкубації. Менш свіжі яйця теж можна використовувати для інкубації, але відсоток виходу курчат буде знижуватися пропорційно «віку» яєць.

Перед закладанням яєць в інкубатор варто провести овоскопію яєць за допомогою лампи.

Повинні насторожити:

  • занадто велика повітряна камера - вона вказує на те, що яйце не дуже свіже, воно втрачає вологу, і повітряна камера, навпаки, збільшується;
  • наявність сторонніх тіл в яйці (це можуть бути паразити);
  • нечіткі обриси жовтка;
  • легке переміщення жовтка в яйці - це вказує, що канатик перерваний, яйце з таким дефектом вибраковують.

Відібрані яйця зберігають тупим кінцем догори до моменту закладки в інкубатор. Оптимальною температурою зберігання є 18 ° С, але якщо потрібно зберігати яйця довше, ніж кілька днів, температура повинна бути ще нижчою.

Як проводити закладку?

Для початку потрібно перевірити функціональність інкубатора. Він повинен працювати безперервно не менше трьох діб. При цьому слід звертати увагу на всі показники, роботу вентилятора, щільність прилягання дверцят.

За 12 годин до закладки яйця необхідно розмістити в приміщенні, де температура повітря досягає 25 ° С. Це потрібно, щоб уникнути стресу при початку інкубації.

Безпосередньо перед закладкою в інкубатор яйця слід продезінфікувати. Для цього їх спочатку витирають ганчіркою, змоченою в марганцівці.

Потім в спеціальній камері проводиться другий етап дезінфекції за допомогою парів формальдегіду. Якщо такої можливості немає, варто акуратно опустити яйця в 25% розчин хлорного вапна на 3 хвилини. На літр води потрібно 20-25 грамів активної речовини.

Обсушені яйця закладають в інкубатор в горизонтальному положенні. Це природне для яєць положення при інкубації. Якщо система перевертання відсутня, яйця доведеться перевертати вручну. Щоб не виникало плутанини, одну сторону кожного яйця варто помітити простим олівцем.

Якщо в партії присутні яйця різного розміру, їх необхідно калібрувати і закладати в три етапи - спочатку великі, через 6 годин середні, ще через 6 годин - дрібні. Справа в тому, що з яєць різного розміру курчата виводяться через різний період інкубації, закладка декількома партіями дозволяє отримати одночасне вилуплення.

Температурний режим, вологість та інші параметри в різних періодах і видах інкубаторів

Існують окремі інкубатори для курячих яєць. У них дотримуються оптимальні умови для інкубації яєць.

Курячі яйця інкубують 21 день. Цей час ділять на 4 часові відрізки:

  • з першого по сьомий день - формування зародків;
  • 8-11 день - створення скелета;
  • з 12 дня до початку попискування невилуплених курчат. Як правило, це відбувається на 18 день інкубації;
  • з початку попискування до виведення курчат.

Перші три періоди вологість повітря повинна дотримуватися на рівні близько 50%.

Перед вилупленням курчат вологість повітря необхідно підвищити до 80%. Це полегшить процес виходу для курчат, адже вони не будуть прилипати до шкаралупи.

Температура в перший період повинна становити 37,8-38°С, у другому періоді інкубації температура знижується до 37,5-37,7°С. Третій період вимагає не тільки зниження температури до 37,3-37,5 ° С, крім того, двічі на день інкубатор відкривають для провітрювання на 10-15 хвилин. На останньому етапі температуру інкубації знижують до 37,2 ° С.

Слід зазначити, що в цей період можна звертати увагу на писк невилуплених курчат. Спокійне попискування є ознакою комфорту. Якщо пташенята в яйцях пищать голосно, намагаються привернути увагу —  їм холодно.

Стадії інкубації і температурні режими —  не єдине, що має турбувати птахівника. Для успішного виведення пташенят яйця потрібно регулярно перевертати.

У перший період яйця потрібно перевертати раз на годину, на другому і третьому етапі - 10-12 разів на добу. На останньому етапі яйця перевертати не потрібно.

Однак, якщо немає можливості регулярно перевертати яйця, а система автоматизації перевертання яєць в інкубаторі відсутня, кількість перевертань можна і зменшити до 3-4 разів на добу через рівні проміжки часу. Можливо навіть вивести курчат, перевертаючи яйця всього два рази на добу!

Період накльовування і вилуплення триває добу. В цей час інкубатор повинен бути закритим, витягувати потрібно всіх курчат разом.

Графік вилуплення може зміститися, якщо яйця інкубували в умовах зміщення температур.

Якщо для інкубації застосовувалися універсальні апарати, необхідно ретельно стежити за дотриманням усіх оптимальних показників температури і вологості.

Часті помилки


Інкубатор перед закладкою потрібно дезінфікувати. Якщо цього не зробити, в умовах високої температури і вологості до моменту вилуплення курчат кількість хвороботворних мікроорганізмів збільшиться настільки, що буде загрожувати здоров'ю малюків.

Не можна закладати яйця різних видів птахів або в різний час в один інкубатор.

Неправильний вибір інкубаційних яєць може привести до відсутності зародків або дати погане потомство. Наприклад, близькоспоріднені зв'язки в племінному стаді приведуть до генетичних відхилень.

На період інкубації впливає багато факторів - розмір яйця, дотримання температурного режиму. Тому трапляється, що період інкубації затягується. Варто після вилуплення основної партії курчат залишити інші яйця ще на кілька днів. Але якщо за 25 днів курчата не з'явились, інкубатор відключають.

Не варто допомагати курчатам в процесі вилуплення - курча можна легко травмувати, намагаючись йому допомогти.

Головною причиною проблем з виведенням курчат стає недотримання температурного режиму, тому потрібно старанно відбирати контролюючі прилади.

Другою проблемою стануть перебої з електропостачанням. Важливо забезпечити альтернативне джерело електроенергії і хорошу теплоізоляцію.

Нарешті, біля інкубатора потрібно повісити графік перевертання яєць і відзначати на ньому точний час. Якщо перевертають яйця кілька людей, контролювати процес без письмового графіка буде важко, в одні дні перевертати будуть через півгодини, в інші ніхто не переверне взагалі.

Умови утримання

Після народження курчатам важливо забезпечити сухий теплий (до 30 ° С) простір і доступ до питної води. Зазвичай, для цього використовується лампа інфрачервоного випромінювання, яка повинна горіти в перші дні цілодобово, а температура регулюється зміною положення лампи.

У першу добу малюки часто не відчувають потреби в їжі, вони відпочивають після важкого процесу народження і використовують поживні речовини з власного організму. Але якщо поголів'я вивели сильне, курчата захочуть їсти і раніше, тому престартовий комбікорм у ящику не завадить.

Курчат оцінюють, враховуючи такі чинники:

  • активність;
  • стан дзьоба - він повинен бути твердим і блискучим;
  • пуповина - животик повинен бути акуратним, пухнастим, без слідів крові.

Якщо малюки не відповідають стандартам якості, ніякі гарні умови вирощування не дозволять птахівникові добитися хорошого результату.

Необхідне обладнання

У першу чергу необхідний інкубатор. Обов'язковою складовою цього обладнання повинен стати термостат для контролю температури, термометр, гігрометр і вентилятор. Без вентилятора часто різні зони в інкубаторі прогріваються до різних температурних показників.

Недостатня комплектація знижує відсоток виведення курчат, а також якість потомства.

Бажано мати альтернативне джерело електроживлення, наприклад, акумулятор з системою перемикання (так званий безперебійник).

У перші дні після народження курчат утримують в спеціальних ящиках під лампою інфрачервоного випромінювання.

Годівля молодняку ​​і дорослих особин

І курчат, і племінних курей бажано годувати комбікормом, відповідним їх віковим потребам. Це гарантує міцне здоров'я потомства, адже комбікорм збагачений амінокислотами, вітамінами і мінералами, позитивно впливає як на зростання курчат, так і на їх імунітет.

Рентабельність бізнесу

За весь період інкубації один інкубатор на 200 яєць споживає до 800 кВт електроенергії. Тобто при високому відсотку виходу курчат собівартість курчати дорівнює собівартості яйця плюс вартість 4 кВт електроенергії.

За умови, що є власне племінне поголів'я, курчата обходяться в копійки. І при продуманій системі збуту кілька закладок яєць поспіль дозволяють отримати істотний сезонний прибуток.

Супутні товари:

Відповідні статті:

Коментарі:


Почати обговорення ...


Залишити коментар або відповісти на повідомлення Увійти