Замовити

Скільки потрібно корму, щоб виростити свиню


У скільки обійдеться відгодівля свині? Цим питанням переймаються тваринники - початківці, багато з яких побоюються купувати поросят, оскільки не впевнені, що вийде їх вигодувати, та ще й з вигодою.

Вирощування свиней може бути прибутковою справою, якщо розумно підійти до відгодівлі тварин.

Різновиди кормів для свиней

Існує кілька способів годівлі, основою якої стануть сухі корми або вологі мішанки. Зазвичай люди застосовують максимально доступні корми. Наприклад, город дає можливість отримувати в певних кількостях зелену масу, буряк, картоплю. Але вологі мішанки не дають тієї швидкості приросту маси, який дасть, наприклад, комбікорм.

Розглянемо плюси і мінуси різних кормів.

Сухе зерно, бажано з преміксами, має високу енергетичну цінність. Для відгодівлі свині до забійної ваги необхідно близько 1000 кг зерна. Зерно потрібно давати у вигляді дерті з домішкою преміксів, це гарантує гарну засвоюваність. Цілісне зерно травному тракту свині переварити важко.

Значно краще засвоюється комбікорм. При застосуванні комбікорму до досягнення забійної ваги його потрібно 900 кг. Багато господарів воліють комбіноване годування —  частину поживних речовин поросята отримують з комбікорму, іншу —  з більш доступних кормів. Потрібно відзначити, що саме комбікорм є найкращим варіантом корму. Саме в комбікормі присутні всі необхідні поживні речовини в ідеальній пропорції, що дозволяє забезпечити швидке зростання і правильний розвиток свинок.

Комбікорм може мати різну фракційність:

  • гранульований (це оптимальний варіант сухого комбікорму, в ньому відсутні дрібнодисперсні частинки, тому немає ризику виникнення захворювань дихальних шляхів у свиней);
  • крихта;
  • крупа;
  • розсип.

Існують комбікорми для поросят на різній стадії розвитку —  престартовий і стартовий комбікорм, відгодівельний варіант, спеціальні склади для вагітних і лактуючих свиноматок, для кнурів-плідників. Тобто можливо підібрати оптимальний варіант для будь-яких цілей.

Термін зберігання комбікорму в сухому приміщенні —  4 місяці. Тому закуповувати корм на рік вперед не варто, поживні суміші псуються швидше, ніж зерно. Але це —  єдиний недолік комбікормів.

Якщо свині отримують сухий корм, вони повинні мати постійний доступ до чистої води —  свиня випиває не менше 6 літрів за день.

Вологими мішанками можна періодично замінювати дорогий комбікорм. Але краще застосовувати цей вид корму постійно.

До недоліків вологих мішанок відносять необхідність регулярного приготування — якщо не готувати свіжу мішанку, а застосовувати приготовлену кілька днів, їжа зіпсується, і свині можуть захворіти.

Також важче розрахувати, скільки їжі потрібно свиням. Як правило, всі продукти, які використовуються для мішанок, варять або просто подрібнюють, додають води або помиїв, тому харчова цінність мішанки постійно змінюється.

Слід зазначити, що всі корми відрізняються за впливом на організм свині. Рослинна продукція з великим вмістом білка сприяє нарощуванню м'язової маси і якості м'яса. Це горох, конюшина, кропива, ячмінь, картопля. Швидке збільшення маси тіла, появу жирових прошарків стимулюють кукурудза, висівки. А такі продукти, як овес, соя зроблять м'ясо і сало більш жорстким, наявність в харчуванні рибних відходів надасть м'ясу і салу неприємного присмаку і запаху. Виходячи їх цього, формується раціон поросят на різних етапах їх розвитку.

Яка норма споживання корму однією твариною

На різних етапах розвитку поросят потреби в обсязі їжі відрізняються.

Якщо годувати поросят комбікормом, норми споживання будуть такими:

  • двотижневі поросята можуть споживати близько 25 грамів комбікорму в день, але поступово норму споживання потрібно довести до 100-200 грамів;
  • півторамісячні поросята споживають до 1,5 кг комбікорму на добу;
  • чотиримісячні поросята споживають 2 кг комбікорму. Поступово кількість комбікорму в добовій порції поросят на відгодівлі зростає до 3-3,5 кг;
  • свиноматка в період лактації повинна споживати до 6 кг комбікорму.

Якщо годувати тварин мішанкою на основі вареної картоплі, норми споживання їжі відрізняються:

Маленьким (від свиноматки) поросятам дають 300 грамів вареної картоплі з домішкою дерті й зелені. Поступово порції виростають і дорослі поросята перед забоєм споживають до 4 кг картоплі в день.

Увага! Картопля повинна бути свіжозвареною і охолодженою! Поросятам не можна давати гарячий продукт! Сиру картоплю вони засвоюють гірше. Перед тим, як варити поросятам картоплю або давати її в сирому вигляді, потрібно обламати паростки і вибракувати картоплю, на якій присутня зелень.

При інтенсивному способі відгодівлі радимо зробити акцент на повнораціонних комбікормах і сучасних концентратах. Розпочинають з предстартера ЗДОРОВА ПігКомбі Престартер для поросят в підсисний період. Такий комбікорм містить всі необхідні вітаміни, мінеральні речовини, сирий жир —  4,0%, сирий протеїн — 17,2%. Використовують його до ваги 12 кг. Далі вводять БМВД або премікс типу стартер на етапі відлучення до ваги 30 кг. В середньому такий концентрат містить до 35% сирого протеїну і вводиться в раціон у кількості 25%. Гровер —  збалансований концентрат для етапу дорощування. Використовується для свиней до 65 кг. Складається з 39% сирого протеїну, вітамінів, мінералів, пробіотиків. Концентрат забезпечує середньодобовий приріст на рівні 650-750 г. Заключний етап технології —  відгодівля. Якщо бажаєте отримати якісне м'ясо з високими смаковими показниками, то без концентрату фінішера не обійтися. Такий премікс або БМВД вводиться в раціон у кількості 10%. Цього достатньо, щоб забезпечити прирости на рівні від 850 г на добу.

Режим годівлі


Режим годівлі залежить в першу чергу від віку поросят:

  1. Малюкам треба давати їсти 5 разів на добу, поступово зменшуючи кількість даванок до 3 на добу.
  2. Дорослим свиням їжу дають два рази на добу.
  3. Поросним свиноматкам щоб уникнути швидкого осалювання їжу дають раз в день і контролюють калорійність раціону. Таким свиням не можна набирати зайву вагу, щоб не виникало проблем при опоросі.

Існує такий режим годівлі, як довільний. Це можливо за умови, що свиней годують сухим кормом. Їжу можна насипати в спеціальні годівниці, а воду налити в поїлки і підходити до поросят раз на день або навіть рідше.

Давати таким чином вологі мішанки не можна - вони псуються, і шкідлива мікрофлора завдає шкоди здоров'ю поросят.

Важливе значення для режиму годівлі має мета відгодівлі. Наприклад, годувати поросят досхочу можна за умови, що потрібно отримати не тільки м'ясо, але і сало. Багато схильних до зажирівання беконних і навіть м'ясних порід свиней починають об'їдатися і осалюються. У такому випадку поросята стають ледачими, мало рухаються і перестають рости. Тому чим кращою повинна бути якість м'яса, тим важливіше дотримуватися режиму годування і давати поросятам їжу в розумних кількостях.

Важливо привчити поросят до того, що їх годують в один і той же час. Це допоможе свиням своєчасно виробляти шлунковий сік, що сприяє засвоєнню поживних речовин.

Якщо свині містяться в загоні, що має доступ до вигулу і можливість пастися, годівля має відбуватися перед випасом. Це гарантує, що свинка на випасі не з'їсть отруйний корінець або іншу неїстівну річ.

Останній місяць відгодівлі для вирощування свиней будь-яких порід має особливе значення. Раціон обов'язково коригують, виключаючи ті продукти, які можуть негативно вплинути на смак і запах м'яса. Зокрема потрібно виключити рибні відходи, овес. А ось відходи молокопродуктів, навпаки, вітаються в раціоні.

Типи відгодівлі свиней

Свиней відгодовують на м'ясо, сало, бекон.

Сальні породи зустрічаються рідко, але це саме ті свині, за якими найпростіше доглядати - досить надати їм доступ до постійно наповненої годівниці і поїлки з чистою водою. Годівницю потрібно очищати два рази в тиждень.

При відгодовуванні поросят на м'ясо не можна годувати їх вдосталь. Важливо забезпечити тваринам багато рослинної їжі —  подрібненого буряка, зелені, гарбуза, а також постійну активність. При утриманні в тісних загонах без фізичної активності поросята не мають можливості інтенсивно нарощувати м'язову масу.

На бекон вирощують не тільки беконні породи, але і звичайну для України українську білу степову свиню. Для появи в салі проросту (м’язевого прошарку), а в м'ясі —  сальних прожилок, які дозволять отримати виключно ніжний стейк, досвідчені фермери в період відгодівлі кожні два тижні змінюють раціон свині і калорійність денних порцій. Однак, цей метод визнаний застарілим, зараз набагато простіше придбати поросят сучасних порід, які будуть схильні до формування тієї м'ясо-сальної продукції, яка потрібна на виході.

Супутні товари:

Відповідні статті:

Коментарі:


Почати обговорення ...


Залишити коментар або відповісти на повідомлення Увійти