Допомогти

Яку беконну породу свиней вибрати для розведення?


Наша продукція:

свиня гуляє

Беконні породи свиней були виведені з метою отримання великого обсягу якісного «мармурового» м'яса з тонкими прожилками жиру. Перевагою більшості порід цього напрямку є всеїдність і великий відсоток виходу якісного м'яса.

Такі поросята були виведені в різних куточках світу. У США вивели поросят Дюрок, в Данії —  ландрас, в Кореї —  корейських поросят, в Естонії —  естонських, в Бельгії —  П'єтрен, і так далі. При цьому заводчики прагнули отримати ідеальну породу для вирощування в місцевих умовах. Кожна порода має свої переваги в раціоні і особливості розвитку, вимоги до умов утримання. Тому перш, ніж купити свинку, ознайомтеся з особливостями породи.

Особливості й відмінності беконних порід свиней від м'ясних і  сальних

Беконні породи дозволяють отримати від свинки як м'ясо, так і сало —  на формування туші значним чином впливає раціон. Деякі беконні породи нерідко називають м'ясними, оскільки при раціоні, в якому мінімальна кількість вуглеводів, і достатній активності від таких свиней, як, наприклад, Дюрок, можна отримати чудове м'ясо зі скромним відсотком жиру, а підшкірного сала у свиней буде дуже мало.

При раціональному харчуванні беконні свині дають 58-67% ніжного м'яса з тонкими прожилками жиру з туші. Для порівняння: у свинок сальної породи до моменту досягнення забійного віку до 55% туші становить підшкірне сало. Зате сальні породи невибагливі в умовах утримання, більш активно розмножуються, ніж беконні. До сальних порід відносять, наприклад, українську степову рябу, угорську мангалица, велику чорну.

Існують і беконні породи зі схильністю до швидкого осалювання. Наприклад, без активності швидко нарощує сало Миргородська свинка.

Тому пам'ятайте про такі складові успіху свинаря, який узявся вирощувати беконних свинок:

  • Вибір потрібної породи;
  • Правильний раціон;
  • Необхідна активність.

Які кращі беконні породи для розведення в домашніх умовах: естонська беконна, Ландрас, П'єтрен

Однією з найвідоміших порід є ландрас. Це спокійні свині, які досягають у живій вазі 250 кг самки і 310 кг кабани.

свиноматка

Ландрас —  порода, яка потребує ретельного догляду. Вона не дуже активно розмножується, не готова пастися на вигулі, оскільки має слабкі задні ноги. Якщо потрібно виростити беконну свинку в клітці, ландрас порадує високою продуктивністю. Для домашнього утримання оптимальним варіантом є гібриди ландрас і свиней інших, в тому числі місцевих порід. Вони позбавлені недоліків конституції, мають міцніше здоров'я, і дають таке ж ніжне м'ясо. Гібриди також є більш всеїдними —  чистопородні ландрас виведені в Данії, де завдяки близькості моря свині поглинають багато рибних відходів. Тому в ландраса висока потреба у білковій їжі.

Естонська беконна порода отримана завдяки схрещуванню датських ландрас, німецької висловухої свині і місцевих свиней. Ця свиня компактна, чудово відчуває себе на випасі і здатна сама знайти собі чималу частину раціону за наявності засіяного травою якісного вигулу.

кнур

Вага свиноматки —  220-240 кг, а вага дорослого кнура досягає 350 кг. Перший центнер ваги поросята набирають в 6-місячному віці.

П'єтрен —  бельгійська порода свиней беконного напрямки, це симпатичні плямисті компактні хрюшки, що досягають 260 кг ваги. Вихід м'яса високої якості у п’єтренів досягає 70%! Отриманий генотип в результаті схрещування великої білої і беркширської свині.

порода пьетрен

У тушці мінімальний вміст жиру, тому любителі нежирної свинини віддають перевагу саме таким поросятам. Але ця властивість має і зворотну сторону медалі —  свині погано переносять морози, тому їх бажано розводити в теплому кліматі.

П'єтрен не дуже активно розмножуються —  в опоросі зазвичай до 8 поросят.

Характерні види відгодівлі беконних порід свиней

Існують загальні правила відгодівлі беконних поросят:

  • Їх ріжуть у віці близько 6-7 місяців;
  • Не можна цих свинок перегодовувати, якщо на спині більше 4 см сала, м'ясо цінується набагато менше;
  • Не можна недогодовувати беконних свиней — свині будуть рости повільніше, досягнуть забійної ваги у віці 8- місяців, і м'ясо буде жорсткішим.

Тому до раціону свиней потрібно ставитися дуже уважно.

У перший період, до досягнення віку 5 місяців особливе значення має присутність в раціоні повного комплексу вітамінів і мікроелементів, адже молодим поросятам потрібно активно розвиватися і в цей час формується конституція тварин. Сприятиме їх розвитку перебування на вигулі і випасі, свіже повітря, достатня кількість світла.

У другий період потрібно дбати про якість м'яса. Тому виключаються всі продукти, які погано вплинуть на його смак. Наприклад, не можна давати свиням рибні відходи, макуху, овес, м'ясне борошно.

В обидва періоди відгодівлі вітається застосування комбікормів або преміксів, які гарантують отримання тваринами достатньої кількості дефіцитних вітамінів і мікроелементів.

Види корму і раціон харчування для гарної відгодівлі беконних порід свиней

Поросята чудово їдять будь-який корм. Але якщо ви хочете отримати бекон високої якості, потрібно забезпечити достатню кількість протеїну. Тому таким поросятам важливо давати протеїн тваринного походження, знежирене молоко та інші молокопродукти, горох, інші бобові —  як у вигляді зелені, так і у вигляді бобів.

З зерна свинкам рекомендований ячмінь, кукурудза, а от овес негативно вплине на якість жиру. В останні два місяці відгодівлі важливо також виключити солену рибу і рибні відходи, які призводять до появи неприємного запаху у м'яса, макуху, м'ясо-кісткове борошно, через які м'ясо стає жорсткішим.

Рекомендовано в раціон беконних порід вводити велику кількості зелених кормів —  гички, моркви, буряка.

А ось комбінувати зернові культури для беконної відгодівлі непросто, краще купити скомпонований професіоналами комбікорм, в якому різні зернові будуть представлені в потрібних пропорціях.

Очевидні переваги та можливі труднощі утримання та розведення беконних порід свиней

Селекціонери рекомендують звертати увагу на гібриди беконних порід з місцевими, бо  вони найбільш невибагливі. Чистокровні ландрас і П'єтрен —  досить ніжні тварини. А ось свині Дюрок більш витривалі. Але все одно гібриди за продуктивністю не поступаються, а  невибагливістю перевершують і тих, й інших.

Для беконної відгодівлі потрібно відбирати поросят активних, з міцним довгим тулубом і короткими ніжками. Недостатньо активні тварини можуть передчасно обрости жиром, і якість м'яса знизиться.

Для більшості порід важливий вигул, завдяки якому поросята накачають розвинену рельєфну мускулатуру.

І найскладніше —  підібрати хороший раціон для поросят даної спрямованості. При неправильному харчуванні тварини або повільно набирають вагу, або обростають зайвим жирком.

Особливо важливо забезпечити якісне харчування маленьким поросятам. Цього реально досягти, використовуючи професійні повнораціонні комбікорми.

Висока якість м'яса представників беконних порід привертає все більше бажаючих розводити саме цих свиней. В результаті беконні поросята набувають великої популярності.

Відповідні статті:

Коментарі:


Почати обговорення ...


Залишити коментар або відповісти на повідомлення Увійти