Допомогти

Клітковина в раціоні свиноматок: джерела клітковини, вплив сумішей з її вмістом на продуктивність і загальний стан тварин


Наша продукція:

Клітковина для свиноматки

Здоров'я свиноматок —  важлива турбота фермерів. Адже їх продуктивність є запорукою забезпечення поголів'я в потрібній кількості. А здорові свині та життєздатне потомство - це результат правильної годівлі. Раціон свиноматок досить суворий, оскільки занадто худа або занадто  гладка тварина не здатна до успішного запліднення, виношування і народження поросят.

Як калорійність, так і склад корму повинні повністю задовольняти організм свиноматки. Тому в племінних господарствах віддають перевагу спеціальним комбікормам. Їх розробляють з урахуванням періоду життя племінних тварин. Одні складові хороші до запліднення, інші - на будь-якому з етапів поросності, треті - в період лактації. Але всі комбікорми так чи інакше містять достатню кількість зернових, бобових і сіна. І кожен з варіантів передбачає наявність клітковини, в тій чи іншій мірі важливої для свиноматок різних вікових груп.

Що таке клітковина?

Клітковиною називають об'ємні частини рослинності. Вона грає дуже важливу роль: генерує енергію, необхідну для розвитку мікроорганізмів. Мікрофлора товстого кишківника свиней сприяє споживанню клітковини, але важливо зауважити, що перетравлюють вони її удвічі гірше, ніж жуйні. Але навіть якщо і не засвоюється повністю, клітковина дуже корисна і просто необхідна для травлення.

В основній своїй масі клітинні оболонки —  це структурні складові рослин, які складаються з таких компонентів:

  • лінгін;
  • целюлоза;
  • геміцелюлоза;
  • протеїни;
  • азотні субстанції;
  • пектин;
  • воски;
  • мінеральні компоненти.

Як висновок, можна сказати, що клітковина —  це полісахарид в тандемі з іншими асоційованими з ним компонентами і речовинами. Калорійна цінність клітковини досить низька, енергію вона також концентрує в невеликій кількості. Травна система тварин і її ферменти не переварюють багато складових рослинних оболонок..

Цінують клітковину, перш за все, за її багатофункціональність. Вона допомагає:

  • зміцнити імунітет;
  • підвищити процентний вміст прогестерону (що необхідно поросним свиноматкам);
  • збільшити кишківник в об’ємі;
  • забезпечити відчуття ситості;
  • регулювати прохідність кишківника;
  • поліпшити консистенцію гною;
  • запобігти виразці шлунку.

Крім того, клітковина сприяє зв'язуванню токсичних продуктів, які з'являються в процесі обміну речовин.

Вплив клітковини на продуктивність свиней незаперечний, так само, як і здатність значно покращувати загальний стан здоров'я тварин. З її допомогою забезпечується фізіологічна ефективність кормів усього раціону. Свинки отримують поживні речовини в потрібній кількості, що допомагає їм виносити і вигодувати потомство.

Популярні джерела клітковини в раціоні свиноматок

Як вже говорилося, найкраще купувати готові комбікорми, збалансовані фахівцями. Вміст клітковини у них є максимальним. Але це не означає, що не можна забезпечити клітковину в раціоні самостійно.

Найбільш популярним джерелом клітковини для свиноматок тваринники вважають буряковий жом. У ньому міститься не менше 22% рослинних клітинних оболонок. Цей продукт може бути свіжим, сухим і меласованим. Розглянемо особливості всіх трьох видів.

Сирий жом —  це стружка, з якої вже відібрані цукор і велика частина води. Подібний корм містить від 20 до 30% сухої речовини. Недолік свіжої стружки один: її можна згодовувати протягом 3 діб, після чого вона безнадійно псується. Для більш тривалого зберігання застосовують силосування: жом спресовують і герметично закривають, щоб всередину ємності не потрапляло повітря.

Сухий жом —  це аналог сирого, але його обробляють таким чином, щоб волога була видалена повністю. Вміст сухої речовини підвищується до 90%. Продукт зручний в перевезенні і використанні, може зберігатися протягом тривалого часу.

Меласований —  це гранульований продукт, який містить сирий жом і мелясу. На фабриках сировина ретельно просушується і пресується для отримання гранул. Такий тип жому відмінно засвоюється тваринами, а вміст енергії в ньому на порядок вищий, ніж в обох попередніх варіантах. Але, додаючи такий продукт в раціон свиноматки, слід враховувати, що в ньому присутні від 13 до 28% цукру.

Буряковий жом у раціоні свиноматок стабілізує мікрофлору, запобігає ацидозу і перешкоджає ненаситності. Виводить з організму отруйні речовини.

Другим за популярністю джерелом вважаються пшеничні або житні висівки. В 1 кг даного продукту міститься близько 80 г сирої клітковини.

Є й інші корми, в яких рослинних оболонок достатньо для свиноматок:

  • солома (злакові культури) - від 25 до 40%;
  • сіно - від 20 до 30%;
  • цільна пшениця - 9,6%;
  • лугові трави - 9%;
  • свіжий кукурудзяний силос - 9,4%;
  • бобові - 7%;
  • ячмінь - 5,2%
  • морква - 3,1%;
  • яблука - 2%;

Менше (від 0,5 до 2%) клітковини міститься в картоплі, кабачках, гарбузі і буряку.

Норми використання клітковини в раціоні свиноматки

Нормы клетчатки для свиноматки

Вважається, що для швидкого опоросу і виробництва потрібного поросятам молозива свиноматка повинна споживати не менше 200 г клітковини на добу. Але окремі свинарі наполягають, що за тиждень до появи потомства тварині потрібно щодоби згодовувати клітковину в межах 500 - 600 г.  Цей показник вважається оптимальним.

Ефективно показав себе раціон, у якому на 3,2 кг зерна (ячмінь або пшениця) додається 2% жому буряка. При цьому клітковину можна просто насипати зверху на кормову суміш.

Супоросні свиноматки за нормою повинні отримувати не менше 7% клітковини від загальної добової кількості корму. Найкраще використовувати висококонцентровані джерела - висівки або солому. Але потрібно враховувати, що у висівках, крім усього іншого, міститься і фосфор, тому бажано не перестаратися.

Буряковий жом слід давати обережно, оскільки вміст у ньому цукру може призвести до підвищеної в'язкості калу.

Відмінним способом забезпечення добової норми клітковини є яблучні вичавки, але, на жаль, вони доступні тільки в певну пору року.

Якщо ж джерелом клітковини обрана солома, її можна давати у співвідношенні 14% від всієї кормової маси на добу. Фахівці вважають, що годівля соломою сприяє спокою свиноматок. Але якщо тварина буде споживати дуже велику кількість соломи, може виникнути закреп.

Наостанок варто акцентувати: якщо ви все ж віддаєте перевагу купленому комбікорму, обов'язково вивчіть його склад. Дослідження фахівців підтверджують, що не кожен продукт містить заявлену кількість клітковини. Тому довіряти потрібно тільки перевіреним виробникам з бездоганною репутацією.

І не слід забувати про інші тонкощі утримання свиноматок: чистоту загонів, якісне питво, вигул. Тварини повинні мати можливість пересуватися: моціон сприяє зміцненню м'язів і допомагає позбавитися від зайвої ваги. Хороша фізична форма свинок сприяє швидким і безболісним пологам.

Відповідні статті:

Коментарі:


Почати обговорення ...


Залишити коментар або відповісти на повідомлення Увійти