Замовити

Топ 10 порід свиней для малого і середнього бізнесу


породи свиней

Серед факторів, що впливають на продуктивність свині, генотип стоїть тільки на третьому місці. Перші два —  повноцінне годування і технологічні умови утримання. Якщо повноцінний комбікорм можна замовити в інтернет-магазині "Ava-Market", самостійно підготувати свинарник, то при підборі породи знадобиться консультація фахівців.

Класифікація порід за типами продуктивності


Всі породи свиней поділяються на 3 напрямки за типом продуктивності:

  • м'ясна. Це скоростиглі породи, здатні досягати ваги 100 кг за 6-7 місяців. Вихід м'яса з туші — від 55%. М'ясо має ніжний смак з рівномірними прошарками жиру в туші;
  • універсальна. Сюди належить найпоширеніша порода свиней — велика біла. Вихід м'яса з туші —  50%, товщина сала —  3-4 см. Вік досягнення 100 кг —  7-8 міс.;
  • сальна. Основна продукція в цих породах — сало. Вихід сала з туші —  45% і вище. Сало товщиною від 5 см з високими смаковими і технологічними якостями.

Сучасна генетика

Селекціонери в свинарстві для підвищення рентабельності, м'ясних і відгодівельних показників тварин активно використовують:

  • гібридизацію. Для отримання високопродуктивних гібридів схрещують типи і внутрішньопородні лінії. Результат: скорочення періоду відгодівлі, підвищення середньодобового приросту;
  • сучасні методи генетики та селекції, в тому числі раннього прогнозування по репродуктивним, відгодівельними та м'ясними якостями - метод ДНК - діагностики. Особливий інтерес селекціонерів-генетиків викликають алелі галотанового гена (мутація гена КУШ), що відповідає за чутливість до стресів. Схильність до стресу у свиней провокує низьку перетравність корму, довгу адаптацію до нових умов утримання і ряд вад м'яса після забою (PSE і DFD). Іноземні породи м'ясного напряму мають схильність до підвищеної чутливості до стресів. Вітчизняні генотипи більш стійкі.

ТОП 10 кращих порід для розведення

Велика біла свиня

  1. Велика біла порода.

    Найпоширеніша порода свиней, яку легко купити в будь-якому регіоні України. Генотип характеризується невибагливістю, хорошою адаптацією до будь-яких умов утримання та годівлі. Масть — біла. Тулуб —  витягнутий. Вуха стоять прямо. Довжина тулуба у кнурів 180-190 см, у свиноматок — 160-168 см. Вага 100 кг при повноцінному раціоні досягається за 180 днів. Переваги: ​​висока плодючість (10-14 голів за 1 опорос), невибагливість, універсальність (підходить для м'ясного, беконного, сального типу відгодівлі), доступність. Мінуси: страждає від морозів. При вигульному утриманні в південних регіонах може обгорати на сонці.
  2. Дюрок

    Порода м'ясного напряму. Унікальність генотипу — у виході м'яса з туші. При повноцінному раціоні з туші реально отримати 75% м'яса. У дюрока добре виповнені окости, довгий тулуб, лежачі вуха, невелика легка голова. Масть —  руда.

    Жива маса кнурів —  до 400 кг, свиноматок —  до 260 кг. Ця порода встановила світовий рекорд середньодобового приросту серед свиней —  1016 г. Скоростиглість висока. Масу 100 кг молодняк досягає в 5-6 місяців при повноцінному годуванні. М'ясо з хорошою мармуровістю, підходить для стейків та сиров'ялення.

  1. Ландрас

    Універсальна порода білої масті. Генотип невибагливий до умов утримання, підходить для беконної і м'ясної відгодівлі. Багатоплідність у сучасних генотипів —  14-16 голів. Відповідно селекцією збільшено кількість сосків у свиноматок.

    Тулуб витягнутий, вуха —  висячі. Маса кнурів —  300 кг, свиноматок —  250 кг. Середньодобовий приріст —  до 600 г. Вихід чистого м'яса з однієї туші становить в середньому 56-58%, тобто на 2-5% більше, ніж в інших м'ясних порід. Товщина сала по спині —  до 3 см.

  1. Полтавська м'ясна порода

    Генотип м'ясного типу продуктивності вітчизняної селекції. Характеризується невибагливістю до умов утримання. Підходить для отримання пісного м'яса з вираженим ніжним смаком. Порода ідеальна для виготовлення м'ясних делікатесів, ковбас. Вихід м'яса з тушки —  60-55%.

    Тварини білої масті, з компактним тулубом і висячими вухами. Багатоплідність на рівні 10-12 голів. Скоростиглість —  175-200 днів.

  1. В'єтнамська вислобрюха

    Генотип, який характеризується високою плодючістю (12-14 поросят), ранньою статевою зрілістю, невибагливістю до умов утримання. Тварини плямисті. На білому тлі чорні, сірі, плями. Висячі вуха, бочкоподібний тулуб, висячий живіт. Швидко відгодовуються. Вага кнурів — 150 кг, свиноматок —  100 кг.
  2. Гемпшир

    Порода м'ясного напряму. Має характерний окрас. Тулуб чорний з білим поясом по передніх лапах. Відрізняється хорошими адаптаційними властивостями до умов утримання. Вихід м'яса з туші —  від 60%, Особливості породи —  велика площа м'язового вічка (площа найдовшого м'язу спини). Вага самців —  310 кг, самок —  270 кг. Багатоплідність на рівні 10-8 поросят. Повільно ростуть до 7 місяців, а далі швидко набирають вагу за рахунок мармурового м'яса. Недоліки породи: лякливість. Тому їх треба тримати невеликими групами окремо від інших видів тварин.
  1. Українська степова біла

    Порода універсального напряму. Коли в умовах спеки з температурою повітря вище 25 градусів імпортні генотипи перестають їсти, страждають від задишки і набряку легенів, ця порода з легкістю зберігає темп відгодівлі.

    Тварини білої масті з витягнутим тулубом і стоячими вухами. Середньостатистична вага дорослої самки —  200-240 кг, самця —  300-350 кг. Товщина сала —  до 5 см. Багатоплідність —  10-12 голів.

  1. Миргородська

    Унікальна і ендемічна порода України. Генотип сального напрямку. Для початківця фермера миргородська порода цікава тим, що тварина добре відгодовується на зелених кормах, випасі, картоплі, гарбузах. За рахунок товстого сала і густої щетини легко переносять холод і можуть утримуватися в неопалюваних свинарниках. М'ясо і сало свиней миргородської породи має смак дичини, але ніжніше і м'яке. Масть — чорна з плямами сірого, білого кольору. Тварини великі, тулуб—  круглий з великими висячими вухами.

    Маса кнурів —  270 кг, свиноматок —  230-250 кг. Багатоплідність —  10-12 голів. Порода характеризується невибагливістю і хорошими материнськими якостями.

  1. Мангал (мангалицька порода)

    Свині зовні нагадують овечок через руду кучеряву щетину. При цьому відрізняються високою скоростиглістю. Так, запліднювати свиноматок можна з 6 місяців. Багатоплідність - 14-16 голів. Маса кнурів - 320 кг, свиноматок — 270 кг. Вихід м'яса з туші - 60%, прошарок сала - до 4 см.

    Генотип стійкий до суворих умов утримання, з легкістю переносить зимівлю в неопалюваних приміщеннях.

  1. Велика чорна порода

    За невибагливість і швидкість відгодівлі її порівнюють з в'єтнамськими свинями. Тварини чорної масті, але при ошпарюванні, обсмаленні шкіра набуває білого кольору. Тулуб компактний, добре виповнений. Голова невелика з висячими вухами. Тонка шкіра збирається невеликими складками.

    Велика чорна порода свиней —  сального типу продуктивності. Маса кнурів —  300-400 кг, свиноматок —  250-300 кг. Багатоплідність —  10-12 гол. Тварини невибагливі до кормів, можуть перебувати на випасі, але бояться протягів і морозів.

    Для початківця фермера порода цікава тим, що при схрещуванні з великою білою породою підвищується багатоплідність, скорочується термін відгодівлі тварин на 15 діб, збільшується вихід м'яса з туші.

 

Головна порада —  купуйте порося у великих господарствах з хорошою репутацією. Заощадити можна, використовуючи в особистому господарстві для штучного осіменіння спермопродукцію певної породи, куплену на племрепродукторах або племзаводах. Тоді генотип породи максимально яскраво проявиться, а ви отримаєте задоволення і прибуток від вирощування свиней. Ну, а замовити якісний повнораціонний комбікорм, премікс або БВМД ви завжди можете на сайті "Ava-Market".

Супутні товари:

Відповідні статті:

Коментарі:


Почати обговорення ...


Залишити коментар або відповісти на повідомлення Увійти