Замовити

Характерні особливості породи свиней Дюрок


поросята Дюрок

Свині породи Дюрок набувають все більшої популярності в зв'язку з тим, що люди бажають їсти м'ясо, в якому вміст жиру помірний  настільки, щоб надати м'ясу бажану ніжність. Саме таке м'ясо можна отримати від поросят породи Дюрок, про яку ми розповімо в цій статті.

Історія появи породи Дюрок

Дюрок —  одна з найбільш популярних і відомих в різних куточках світу порід свиней.

За однією з версій, коли Христофор Колумб відкрив Америку, на кораблі в якості провіанту були присутні свині, які в кінцевому результаті стали родоначальниками породи Дюрок. За іншою версією, для схрещування застосували свиней гвінейських і беркширськую порід і таким чином вивели поросят Дюрок.

Селекційною роботою поселенці зайнялися не відразу, перші білі жителі Америки приділяли мало уваги звичним способам ведення сільського господарства. Але вже в 1883 році породу Дюрок офіційно зареєстрували, виділивши при цьому в описі основні ознаки породі. Серед них руда масть і звисають вперед вуха, а також надзвичайна витривалість і низький вміст жиру в м'ясі.

Назва Дюрок походить від скорочення словосполучення, яке перекладається як «Джерсійський свині». Зараз ця порода часто застосовується для отримання гібридів та інших порід поросят. Якщо ви поцікавитеся, які є породи свиней і ознайомитеся з їх родоводу, будете здивовані, як часто Дюрок застосовується для виведення кросів і отримання гібридів.

Навіть породи свиней, фото яких не демонструє звичного рудого окрасу, часто мають в родоводу поросят Дюрок.

Характеристика породи Дюрок і повсякденний догляд

особливості поросят Дюрок

Як ми вже відзначали, поросята Дюрок мають руде забарвлення. Відтінок масті може коливатися від золотистого до насичено-коричневого, іноді з підпалинами, але білих плям у чистопородних поросят цієї породи не повинно бути.

Тулуб подовжений, свиня Дюрок досить висока і довгонога, з яскраво вираженими окостами. У конституції тіла свиней і кнурів відносно невеликі —  довжина тіла дорослих особин обох статей близько 180 см, вага самок в півтора року —  300 кг, вага самців —  до 360 кг. Кнури у віці досягають ваги до 400 кг.

Відмінною особливістю свиней є досить тонкий шар підшкірного сала —  1,5-2 см. Для породи характерно формування в м'ясі прожилок жиру, які роблять м'ясо «мармуровим».

Свині Дюрок відрізняються рекордним добовим приростом:  в період відгодівлі молодняк показав добовий приріст 1016 грамів! Для порівняння —  середній показник по восьми продуктивним м'ясним породам під час експерименту склав 916 грамів.

Шестимісячні поросята досягають 100 кг ваги. Вихід м'яса в туші —  58-70%.

Порода не відрізняється високою плодючістю: самка приносить, як правило, до 9-11 великих поросят. Зате свині Дюрок відрізняються прекрасними материнськими інстинктами, вони забезпечують трепетний догляд своєму потомству, завдяки чому більшість поросят виживають.

Потрібно відзначити, що при всій своїй витривалості тварини цієї породи мають деякі слабкості:

  1. Уразливість перед протягами, які можуть спровокувати появу хронічних захворювань, наприклад, риніту, кон'юнктивіту; респіраторних захворювань;
  2. Болісно переносять поросята і перебування в забрудненому свинарнику, тому чистка приміщення, а також поїлок повинна бути щоденною.

З квітня і до перших заморозків свиней Дюрок бажано містити на вигулі —  регулярні фізичні навантаження показані свинкам навіть в період відгодівлі, активність позитивно впливає на формування «мармурового» м'яса. Досить спорудити загін з навісом на випадок негоди —  і свині зможуть перебувати в ньому все літо і початок осені. Взимку свинки повинні міститися в утепленому і сухому свинарнику.

Для швидкого зростання важливо різноманітне харчування, яке можна отримати з повнораціонного комбікорми. Такий корм забезпечить хорошу конверсію корму, високі середньодобові прирости і відмінні смакові якості.

Щоб отримати якісну не надто жирну свинину, потрібно пропонувати поросятам білкову їжу і обмежувати продукти з високим вмістом вуглеводів.

  • Зміст свиней Дюрок не є складним, якщо дотримуватися простих правил:
  • Не рідше 3 разів на рік тварин повинен оглядати ветеринар;
  • Обов'язковими є вакцинація і ревакцинація від чумки і рожі;
  • У теплу пору року тварини повинні мати доступ до вигулу;
  • Рух допомагає збільшувати м'язову масу;
  • Чистота запорука здоров'я.

М'ясо цієї свині змінює смак в залежності від особливостей харчування. Наприклад, гурмани відзначають, що у свиней, яких годували рибної кістковим борошном або рибою, м'ясо має рибний присмак. Це потрібно враховувати і коригувати меню поросят перед забоєм.

Влітку свинок годують 2 рази, а взимку варто пропонувати поросятам їжу три рази на день, щоб компенсувати втрати тепла.

Обов'язковою має бути вільний доступ до питної води. Стандартні норми добової витрати води:

  • Поросята — 5 л на голову;
  • Дорослі свині - 15 л;
  • Супоросні і годують свиноматки — до 25 л.

Чому обирають породи Дюрок: плюси і мінуси

Свиня Дюрок

Плюсами породу Дюрок є:

  • Спокійний доброзичливу вдачу;
  • Швидкий набір ваги;
  • Сильні материнські інстинкти самок;
  • Висока якість м'яса з помірним вмістом жиру;
  • Витривалість.

Мінусами породи є вразливість перед інфекціями. Ця свиня була виведена в ті часи, коли щільне розміщення поросят в свинокомплексах практикувалося рідко, а вигул поросят був нормою. Тому для розвитку свинки потрібна чистота і відсутність протягів, так як високої стійкості до інфекційних захворювань у таких тварин немає. А ось до холоду свинки адаптуються досить добре.

Відсутність вигулу може привести до того, що на свині в такому випадку утворюється велика кількість сала, а м'язова маса буде атрофуватися, а результаті м'яса буде мало і його якість буде далеко від очікуваного «мармурового» стейка.

Ще одним великим мінусом вважають невелику кількість поросят в посліді —  трапляється, що приплід складається всього з 7-8 поросят. Та й кількість молока у свині породи Дюрок розраховане на невеликій приплід, якщо народилося 10-11 поросят, молокопродуктами їх потрібно підгодовувати з перших днів життя. Правда, завдяки акуратності і делікатності матері виживають до 93% від приплоду.

Нарешті, порода не дуже поширена, тому іноді виникають проблеми з тим, щоб швидко знайти нерідного кнура. Якщо це зробити не виходить, самку або запліднюють штучно, або спаривают з іншими породами, отримуючи в першому поколінні непогані гібриди.

Специфіка розведення поросят

Племінних кнурів і свиноматок необхідно утримувати в окремому приміщенні. Для самки потрібно спорудити загончик розміром не менше 5 метрів.

Злучку варто проводити, якщо самка досягла віку 10-11 місяців.

Ознаки охоти у самки стандартні —  втрата інтересу до їжі і воді, почервоніння зовнішніх статевих органів, виділення, рефлекс нерухомості — при натисканні на спину свиня завмирає. Полювання триває 48 годин. У першу добу злучку не виробляють. На другий день свинку повинні покрити з інтервалом 12 год два різних кабана —  це поліпшить якість і кількість приплоду.

Виношування приплоду триває 110 днів, після чого настає день опоросу. Перед опоросом у свині набухають соски, відбувається видиме збільшення статевих органів. Це означає, що свинка потребує спокою і додаткової уваги, необхідно припинити вигул і очікувати потомства.

До цього моменту слід підготуватися. Наприклад, температура в свинарнику повинна становити не менше 25 ° С, підстилка повинна бути свіжою і чистою.

Опорос триває від 1,5 до 6 годин.

Після опоросу свинку слід обмити теплою водою, а у поросят обов'язково витерти вологою ганчіркою мордочку від слизу.

Розведення тварин передбачає контроль за харчуванням дітей. Якщо вони погано ростуть, швидше за все, молока не вистачає і треба весь приплід догодовувати з пляшечки. Правда, період такого годування недовгий, поросята починають швидко є різні види соковитих кормів.

Вибираючи порося цієї породи для вирощування зверніть увагу на такі характеристики:

  • довгий тулуб;
  • товстенькі ніжки з масивними копитами;
  • велика грудна клітка, плечі, таз;
  • подовжена мордочка.

Добре, якщо поросята мають жвавим характером і рухливістю. Маленькі свині норовлять вискочити із загороди, але цей період досить швидко проходить —  для представників породи характерна статечність і спокійна поведінка.

Актуальність і продуктивність породи свиней Дюрок

Скоростиглі породи свиней залучають тваринників вже давно. В цьому аспекті порода Дюрок актуальна для господарств, в яких виводяться нові породи свиней. Але і в якості м'ясних тварин свинки також затребувані, адже зараз все більше людей стежать за своєю вагою і намагаються вживати м'ясо з низьким вмістом жиру. Тому свинину від поросят Дюрок значно краще купують.

Супутні товари:

Відповідні статті:

Коментарі:


Почати обговорення ...


Залишити коментар або відповісти на повідомлення Увійти