Допомогти

Беконна відгодівля свиней


Наша продукція:

Беконні свинки

Беконним називають напрям в годівлі, який передбачає отримання особливої молодої свинини з високими смаковими якостями. Для отримання бекону тушки тварин обробляють спеціальним способом і просолюють. Видаляються голова, нижні частини кінцівок і лопаток.

Вибираючи поросят на беконну відгодівлю, слід дотримуватися певних вимог. Тварини повинні мати широку спину і грудну частину. Звертайте увагу на окости: бажано добре розвинені, які спускаються в області скакальних суглобів.

Бекон переважно отримують від свиней і кнурів спеціально виведених порід. Але продуктивними в цьому сенсі можуть бути й інші свині. Головне правило відбору перед беконною відгодівлею - вибирати підсвинків скоростиглих різновидів. Їх вік не повинен перевищувати 2 - 2,5 місяці, а вага - 30 кг.

Кнури вимагають обов'язкової кастрації. Остаточним етапом беконної відгодівлі вважається період перед досягненням 7-місячного віку. При цьому вага свині повинна складати від 95 до 105 кг. Вигодовування беконних тварин - високоприбуткова справа, якій частіше віддають перевагу фермери. Для великих свиноферм така виробнича ніша виявляється менш рентабельною. Це пояснюється тим, що для отримання якісного бекону потрібно не тільки забезпечити особливий мікроклімат у свинарнику, а й обладнати приміщення для виробництва і дозрівання продукту.

Переваги беконної відгодівлі свиней

Говорячи про переваги, варто в першу чергу згадати вартість бекону, яка може в десять разів перевищувати ціну звичайної (м'ясної) свинини. Наприклад, в Італії широко славиться пармська шинка, а в Іспанії - хамон. Щоб отримати дорогу продукцію, свинарям не доводиться вирощувати по два покоління на рік. Свиней на пармську шинку годують не менше 11 місяців.

Для наших же фермерів більш звичною вважається відгодівля з метою «англо-саксонського» бекону, реалізація якого в солоному або копченому вигляді приносить величезні прибутки. Якщо беконних свиней годувати правильно, ніжне м'ясо може становити від 58 до 67% від загальної ваги туші. І навіть якщо бекон виробляється у невеликих кількостях, напрямок все одно дає істотний прибуток.

Породи свиней, які вважаються беконними

1. Ландрас - спокійні тварини, на сьогоднішній день є найбільш популярними при беконній відгодівлі. Жива вага свинок становить близько 250 кг, кабанчиків - 310 кг. Ця порода потребує ретельного догляду. Розмноження тварин не дуже активне. Через слабкість задніх ніг таких свинок не випасають на вигулах. Але в клітках вони демонструють високу продуктивність. У домашньому свинарстві ландрас часто схрещують з іншими породами, що покращує конституцію тіла і дозволяє отримати ніжне м'ясо.

2. Естонські беконні свині - порода, отримана методом схрещування трьох різновидів: данський ландрас, німецькі висловухі і місцеві тварини. Такі свинки відрізняються компактністю, вони добре реагують на випас і відмінно справляються з самостійним пошуком більшої частини раціону на травянистому лузі. За вагою свиноматки можуть досягати від 220 до 240 кг, кнури - близько 350 кг. Перші 100 кг у поросят наростають вже до 6-місячного віку.

3. П'єтрен - бельгійські свині, які мають досить привабливий вигляд: їх компактне тіло повністю вкрите плямами. Прабатьками породи стали Велика біла і беркширська свиня. Межа живої ваги Пьетренів - до 260 кг. Але при цьому тушки мають не менше 70% якісного дорогого м'яса. Недолік породи тільки один - вони важко переносять зимові холоди. А для теплого клімату кращих беконних свинок знайти навряд чи вдасться.

4. Миргородська - порода, яка вважається беконною, але в даному напрямку використовується найрідше, оскільки без відповідного вигулу тварини швидко жиріють.

Корми, які покращують смак свинини і бекону

Поросята, відібрані для відгодівлі на бекон, до 5 місяців повинні отримувати вітаміни і мікроелементи в потрібній кількості - саме в цей період розвивається і міцніє їх скелет. У цьому віці тварин потрібно активно випасати: свіжа трава і чисте повітря з достатньою кількістю світла сприяють формуванню оптимальної конституції.

Про якість і смак м'яса свинарям потрібно подбати протягом другого періоду відгодівлі. У цей час, насамперед, потрібно виключити з раціону складові, які негативно впливають на смакові якості сало-м'ясної продукції (сала в беконних свиней мало, але воно присутнє, тому важливо, щоб воно також було смачним). До небажаних кормів відносяться:

відходи риби;

макуха;

овес;

м'ясне борошно.

Серед компонентів раціону при беконній відгодівлі позитивно на м'ясну продукцію впливають:

горох - він не тільки забезпечує хороші прирости, але і покращує якість м'яса;

ячмінь - забезпечує щільне, біле і смачне сало;

обрат - зняте молоко вважається одним із найбільш важливих продуктів у раціоні беконних тварин, його вплив на якість м'ясної продукції незаперечний;

трав’яне борошно - краще давати висушену і подрібнену конюшину, взимку вона позитивно позначається на стані тварин;

картопля - забезпечує щільність сала і бекону;

цукрові буряки - дієтичний продукт, який покращує смакові якості м'яса.

Для вигодовування протягом і першого, і другого періоду важливі премікси: вони забезпечують тварин вітамінами і мікроелементами в потрібній кількості. Також слід відзначити спеціальні комбікорми для беконних порід - вони містять саме ті складові раціону, які допомагають в результаті отримати цінне і дороге м'ясо. Комбіновані корми важливі тому, що самостійно розраховувати оптимальні пропорції зернових у раціоні не так-то просто.

Раціон для беконної відгодівлі свиней

 Бекон

Метою формування правильного раціону вважається отримання таких середньодобових приростів: молодняк повинен додавати по 370 - 560 г за добу, а свині перед закінченням відгодівлі - від 700 до 800 г.

Перший період вигодовування передбачає використання концентратів, поживність яких становить 70% (відгодівля на основі коренеплодів) або 42 - 65% (концентратно-картопляна відгодівля).

Суміш для першого періоду повинна містити:

ячмінь - 45%;

зернобобові - 20%;

овес - 15%;

кукурудза - 15%;

макуха - 5%.

При цьому протеїн повинен бути присутнім у кількості 120 г на 1 кг суміші. Важливою складовою раціону беконних поросят є знежирене молоко - його тваринам необхідно від 1,3 до 2,5 кг на голову на добу. Обрат дають і на першому, і на другому етапі відгодівлі. Кількість не змінюється з віком свинок.

По досягненню поросятами 5-місячного віку раціон переглядається. Основні складові залишаються тими ж, але кількість продуктів, які погіршують якість свинини, зменшують до 5%. Це стосується макухи, висівок, сої, рибних відходів і м'ясного борошна.

Оптимальний концентрат для другого періоду виглядає так:

70% ячменю;

20% зернобобових;

10% тонких пшеничних висівок. 

Крім того, повинні бути обов'язково присутніми: кальцій (6 - 8 г на корм. од.), фосфор (4 - 7 г), кухонна сіль (10 г), каротин (5 мг). Протеїну в корм. од. має міститися від 95 до 100 г.

Перспективи беконного вигодовування свиней в Україні досить райдужні. Про це свідчить не тільки популярність беконних порід, а й ринок м'ясної продукції, що постійно удосконалюється. Люди стали більше цінувати якісні продукти, ніж дешеві. Адже якщо платити – краще за те, що подарує справжню гастрономічну насолоду.

Відповідні статті:

Коментарі:


Почати обговорення ...


Залишити коментар або відповісти на повідомлення Увійти