Замовити

Свиноферма на 10 голів — готовий бізнес-план


корм для ваших свиней авамаркет

Вирощування свиней — традиційний вид сільського господарства. При наявності вільного приміщення, часу і бажання легко за рік на розведенні 10 голів свиней заробляти додаткові кошти, забезпечуючи свою родину якісним м’ясом.

Експерти у тваринництві виділяють такі привабливі моменти свинарства:

  • стабільний ринковий попит на продукцію серед дрібних і великих оптових покупців (ресторани, магазини, кафе, м'ясокомбінати);
  • невибагливість свиней до умов утримання та відгодівлі;
  • скоростиглість. При використанні спеціалізованих преміксів або БМВД з часткою сирого протеїну від 20%, вітамінами, мінеральними речовинами порося за пів року досягає ваги 100 кг;
  • рентабельність свинарства безпосередньо залежить від того, яку продукцію продавати, Швидше за все отримувати гроші від реалізації молодняку. Вигідніше з економічної точки зору здавати дорослих свиней на м'ясокомбінат. Але найкраще самостійно забивати тварин і продавати м'ясо самим або реалізувати ресторанам, кафе.

Прибутковість міні-ферми залежить від багатьох факторів. Краще всього розводити свиней при наявності кормової бази (наприклад, зерна від оренди паю). Також економічно виправдано тримати в господарстві свиноматку, щоб не купувати молодняк на ринку. Ну, а для постійного запису клієнтів на м’ясо та сало, зробіть ставку на сучасні натуральні комбікорми без застосування антибіотиків.

Популярні породи свиней

Невибагливі породи — це універсальні або місцеві. Саме від великої білої реально отримати вихід м'яса 52%, товщину шпику на спині —  5 см. Плюс біла масть робить таку породу привабливою для переробних підприємств. Тому велику білу розводять в 70% господарств.

Крім великої білої привертають увагу велика чорна, гібрид великої чорної й великої білої, ландрас, полтавська м'ясна, дюрок

Необхідні документи й типи свиноферм

Починаючи бізнес на свинях, варто розуміти тонкощі законодавства і ветеринарної служби.

Ферми, які розводять свиней, діляться на:

  • приватні присадибні — до 15 голів;
  • дрібне господарство — до 200 гол;
  • середнє господарство — до 300 гол;
  • спеціалізоване підприємство — від 3000 гол.

Згідно з наказом Міністерства охорони здоров'я України від 19 червня 1996 №173, Державними будівельними нормами України 360-92 * "Містобудування. Планування і забудова міських і сільських поселень" і Державними будівельними нормами України Б.2.4-3-95 "Генеральні плани сільськогосподарських підприємств" для міні-свиноферми для 10 голів необхідна санітарно-захисна зона 25 м. Тому побудувати свинарник на десяток голів за 5 м від будинку сусідів не вийде.

Територія свиноферми поділяється на виробничу, де розміщується відгодівельний сектор; адміністративну (кабінет директора, кормосклад, гараж, технічні споруди), і бійні. Якщо ви збираєтеся продавати м'ясо свиней, Закон України №7489. "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення заходів щодо забезпечення простежуваності" передбачає, що з 1 січня 2020 м'ясо та інші продукти забою, отримані в результаті забою не в бійні, яка має експлуатаційний дозвіл, можуть використовуватися виключно для власного споживання. Простіше кажучи, тварину потрібно забити на бойні, якщо ви хочете торгувати офіційно в магазині або на ринку.

Підготовка свинарника

как подготовить свинарник

Найпростіше використовувати готові приміщення ферм, в які монтуються щілинні підлоги, встановлюються станки для свиней, кормові проходи, освітлення. Якщо ви збираєтеся постійно розводити свиней від 10 голів, то простіше встановити щілинні підлоги. Така конструкція підвищує середньодобовий приріст на 10%, покращує мікроклімат в приміщенні, спрощує прибирання. Наші експерти вже розповідали про те, як правильно монтувати щілинні підлоги.

Для утримання свинопоголів'я різних статево -вікових груп потрібне капітальне приміщення з цегли, бетону, черепашнику або сучасні спеціальні ангари для утримання тварин. Стеля повинна бути до 2,5 м, щоб приміщення добре прогрівалося взимку. Подбайте про природну і штучну вентиляції корпусу, щоб врятувати тварин від перегріву влітку.

Технологія розведення свиней передбачає норми площі для утримання тварин:

  • свині на відгодівлі — 1 м кв. на 1 голову;
  • поросята-сисуни — 0,15 м кв. на 1 голову;
  • поросята відлучені — 0,2 м кв. на 1 голову;
  • поросята на дорощуванні — 0,3 м кв. на 1 голову;
  • поросята на дорощуванні вагою понад 30 кг — 0,4 м кв. на 1 голову.

Приміщення перед завезенням свиней білять вапном, встановлюють сітки на вікна від комах або ультрафіолетові пастки, розкладають приманки або механічні пастки для гризунів.

Ветеринарний супровід

Молодняк для відгодівлі купується найчастіше некастрованим. Для відгодівлі на м'ясо необхідно каструвати поросят. Для цього запрошують ветеринара. Якщо ж з'являються симптоми хвороб (висипання, почервоніння шкіри, діарея, лихоманка, виділення з носа, статевих органів, поганий апетит), тоді повторно запрошують фахівця для призначення лікування.

Організація годівлі свиней

Швидкість відгодівлі свиней на 70% залежить від збалансованого харчування. Для середньодобового приросту на рівні 600 і більше грамів на добу необхідна кількість сирого протеїну від 20%.

Для максимальної зручності фермери використовують сухий тип годування комбікормами. Для цього купують готовий повнораціонний комбікорм або роблять його самі за допомогою суміші зернових і преміксів. Особливо вигідно це тим фермерам, які утримують зерно за оренду паю.

Для приготування домашніх комбікормів доведеться запастися ячменем, кукурудзою, пшеницею, соєвим чи соняшниковим шротом. А додатковим джерелом вітамінів , мінеральних речовин і мікроелементів послугують премікс і БМВД.

При відгодівлі молодняку ​​знадобиться:

  • стартер. Це кормо суміш, яку дають у віці від місяця і до 77 днів. На даному етапі рівень середньодобового приросту становить 450-500 г. Для цього треба, щоб у раціоні було 35% сирого протеїну;
  • гровер — від 77 до 119 днів. Для забезпечення приросту 650-750 г на добу необхідно сирого протеїну 39%;
  • фініш — від 119 днів до забою. На цьому етапі необхідно 38,5% сирого протеїну.

Для кожного віку та технологічної групи є свої БМВД і премікси. Їх вартість не вдарить по кишені фермера, який готує корми сам. При цьому гарантовані стабільне зростання, висока якість м'яса і сала, захист від проблем з травленням. Для цього в якісні комбікорми додаються підкислювач або комплекс коензимів.

Реалізуємо продукцію

Вітаємо: пройшло пів року, і ви отримали великих свиней вагою від 100 і більше кілограмів. Виникло питання: як їх продати, щоб отримати прибуток? Найпростіше для фермера запросити менеджерів з закупівлі від м'ясокомбінату. Тварин на фермі переважать, зроблять коригування на вміст шлунково-кишкового тракту і видадуть гроші. Далі забій і всі інші операції фермера не будуть стосуватися. Розцінки на закупку м’ясокомбінатами свиней в живій вазі — 44 грн за 1 кг. Вартість 1 кг м’яса свинини на ринку від  80 грн.

Вигідніше продавати м'ясо свиней, ніж тварин живою вагою. На м'ясо, сало, субпродукти завжди є попит. Реалізувати свинину можна в роздріб (на ринках покупцям або вдома знайомим), чи оптом. Для першого варіанту необхідна санітарна книжка для продавця, ветеринарне свідоцтво безпеки м'ясопродукції, обладнати торгову точку. Для реалізації свинини оптом доведеться шукати клієнта.

Безпрограшний варіант продавати свинину не як сировину, а як готовий до споживання продукт. А клієнтів шукайте на ОЛХ або на Фейсбуці, створивши спеціалізовану сторінку чи групу для продажу фермерських продуктів. З допомогою 5 найманих працівників ви швидко засолите сало із спеціями, приготуєте інші м’ясні делікатеси. Із субродуктів зробите ліверну ковбасу чи паштет. Із м’ясних обрізків — домашню ковбаску чи тушонку. А інше м’ясо у відрубах продайте у вигляді запеченої шинки, грудинки, копченого бекону. Спробувавши у вас хоча б раз якісну продукцію, клієнти вже не шукатимуть іншого постачальника, а ви не матимете відбою від замовлень.

Міні свиноферма — це завжди свіже м’ясо, додатковий дохід. Потренувавшись на 10 головах, ви зможете масштабувати бізнес на 20, 100 і більше голів.

Відповідні статті:

Коментарі:


Почати обговорення ...


Залишити коментар або відповісти на повідомлення Увійти