Допомогти

До якої ваги вигідно відгодовувати свиней


Наша продукція:

Свині в свинарнику

Виростити кнура-рекордсмена десь під 300 кг —  мрія будь-якого фермера. Ось тільки наскільки економічно виправдано таке утримання? Спробуємо сьогодні розібратися разом.

Ідеальна вага і вік забою

На великих свинокомплексах тварин тримають до 6-8 місяців. На невеликих фермах готові відгодовувати свиню і до року. Скоростиглими (ті, хто швидше за все досягає маси 100 кг) вважаються пьетрени, дюрок, Гемпшир, червоно-білопояса порода, полтавська м'ясна.

А кого вигідніше відгодовувати: свинок або кнурів? Під час експерименту Haus Düsse в 2018 році технологи з'ясували, що хрячки мали кращі показники середньодобового приросту, забійної маси. Свинки відставали через кількість поїдання корму в період статевої охоти, яка наступала в 5 місяців.

Скоростиглість і величина середньодобового приросту поросят безпосередньо залежить від:

генотипу. Найшвидше ростуть спеціалізовані м'ясні породи або товарні гібриди;

статі. Хрячки активніше набирають вагу, особливо після кастрації;

умов утримання. Вплив має навіть рівень вентиляції, підлога, система напування і розміщення годівниць. Наприклад, утримання на гратчастій підлозі збільшує на 10% абсолютний приріст;

якості годівлі. Якщо годувати навіть високоплемінну свинку дешевими зеленими кормами (гарбузом, кабачками, травою, кукурудзяними стеблами і силосом), то до 6 місяців вона точно не набере 110 кг.

Коли після досягнення 9 місяців маса тварини протягом 2 тижнів не змінюється, то пора забивати. Тварина досягла своєї біологічної межі і далі може тільки запливати жиром.

При постановці тварин на відгодівлю віддавайте перевагу скоростиглим спеціалізованим м'ясним генотипам. Вони до 8 місяців інтенсивно нарощують м'язову масу. При відповідному рівні годівлі повнораціонними комбікормами до 8-9 місяців вони набирають товарний вигляд, досягають забійної кондиції.

Якщо відгодовувати свиню занадто довго, вона припиняє набирати м'язову масу, зате активно нарощує сало. Така особина буде менш цінною, оскільки м'яса з неї отримаєте не так багато, і воно буде занадто жирним.

Підсумуємо: вирощувати свиней на забій довше 1 року — не вигідно з економічної точки зору. Після 9 місяців різко виростає конверсія корму (кількість корму, необхідна для отримання 1 кг продукції), а приріст маси йде виключно за рахунок сала. Тобто вирощуючи свиней по 12 і більше місяців, фермер витрачає набагато більше корму, отримує свинину низької рентабельності. Виробнику вигідніше годувати за 1 рік дві свинки до 6 місяців, ніж одну свиню до 12 місяців. Але ця теза актуальна при повноцінній, збалансованій годівлі. Бо на якісних кормах хороший генотип за 6-7 місяців якраз набирає 110 кг із забійним виходом від 65%.

Як обрати час для забою

Свиня на вулиці


У невеликих фермерських господарствах забій намагаються змістити на холодну пору року: рання весна, пізня осінь і зима. Пояснення просте: в холодну пору року навіть без холодильника м'ясо і сало може спокійно почекати 48 годин до реалізації клієнтам або переробки на м'ясні делікатеси.

Також в холоди різко збільшується споживання корму свинями. Тваринам необхідно більше енергії, щоб обігріти себе. І якщо ви не готові витрачати зайвий комбікорм для дорослої свині, то постарайтеся забити кнура до морозів.

На руку забою восени і взимку зіграють велику кількість тематичних ярмарків, приготування до Нового року і різдвяного столу. А значить м'ясо можна буде швидко продати навіть серед сусідів і знайомих, не виїжджаючи на ринок.

Як правильно організувати завершальний етап вирощування свиней

На відгодівлю ставлять тварин вагою від 60 кг у віці 124-170 днів. Сучасна відгодівля на свинофермі триває 2 місяці. З раціону повністю виключають продукти, які негативно впливають на смакові якості свинини, сала. Наприклад, знижують до 5% вміст кормів м'ясного виробництва, сої, кукурудзи, висівок, вівса, макухи, картоплі, мезги, бурякового жому, барди.

Перший період триває від 4 до 6 тижнів. Основа раціону: суміш зернових (5,5 кг), 2 кг висівок, 15 кг соковитих кормів (коренеплоди, гарбуз, кабачки, буряк). Другий - до місяця. Акцент в годівлі зміщується на збільшення грубих зернових волокон, клітковини. Адже чим менше корму надходить в шлунок, тим швидше запускаються фізіологічні реакції накопичення підшкірного жиру і лярду (внутрішньоутробного жиру).

Третій етап фінішу - 3 тижні. Повністю з раціону прибирають корми тваринного походження.

Загальний раціон в процентному співвідношенні виглядає так:

прості вуглеводи (цукор) і легкозасвоюваний крохмаль - 50-60%;

соковиті корми - перший етап (30%); другий і третій - 10%;

сухі суміші - перший етап (15%); другий (40%); третій (25-30%).


Позитивно впливають на органолептику сала і м'яса гідролізат дріжджів, такий препарат також збільшує середньодобові прирости тварини.

Але найбільш перевірений спосіб - це введення в раціон спеціалізованого кормового концентрату - AVA ZDOROVA Фініш 10% - БВМД для свиней 65-110 кг. Рецепт добавки повністю задовольняє фізіологічні потреби тварини в період відгодівлі. Якісний рослинний протеїн, мінеральні добавки позитивно впливають на органолептичні показники готового продукту. 

Приблизний раціон з використанням БМВД виглядає так:


Рецепт приготування комбікорму:
Компоненти Кількість, % за масою
Пшеница 55
50
Кукурудза - 5
Ячмінь 35 35
AVA ZDOROVA Фініш 10% 10 10
Всього: 100 100
Ще один важливий момент: на заключному етапі відгодівлі свині апатичні, втрачають апетит. Натуральні смакові добавки в складі БМВД коректують цей момент. Адже вся лінійка кормів для свиней від AVA MARKET має аналогічні смакові і ароматичні добавки (від престарту  до фінішу). Тому тварина не відчуває кормового стресу при введенні нового продукту в раціон.

Відповідні статті:

Коментарі:


Почати обговорення ...


Залишити коментар або відповісти на повідомлення Увійти