Допомогти

Методи селекції у підвищенні якісних показників м'яса свиней


Наша продукція:

Свинина

Популярність розведення свиней криється не тільки в скоростиглості, а й високому виході м'яса, відмінних смакових якостях свинини. Через це селекціонери постійно ведуть роботу над поліпшенням якісних показників м'яса свиней.

М'ясні якості свинини

М'ясні якості свинини оцінюються якісними та кількісними показниками. До кількісних належать:

забійна вага - маса туші без внутрішніх органів, з головою, ногами і внутрішнім жиром;

забійний вихід. Співвідношення передзабійної маси свині після 24 годин голодної витримки до забійної маси. Чим вищий відсоток, тим кращий показник м'ясної продуктивності. Найвищий забійний вихід у спеціалізованих м'ясних порід - дюрок, п'єтрен, гемпшир;

маса туші - вага охолодженої свинячої туші без голови, ніг, ниркового жиру;

вихід м'яса. Відсоток м'яса відносно ваги охолодженої туші. При забої в 100 кг маса туші свиней більшості порід коливається в межах 62--64 кг, а вихід м'яса - 50-60% в залежності від породи і напряму продуктивності свиней.

Кількісні показники м'ясної продуктивності залежать від віку тварини, породи, технології утримання, якості та рівня годівлі. Що стосується віку, то свиня в 1,5 року при гарній годівлі буде важити більше, ніж у 9 місяців. Але вихід м'яса буде нижчий, оскільки після 8-9 місяців набір маси свині відбувається не за рахунок зростання м'язової тканини, а за рахунок осалювання і відкладення внутрішнього жиру. Тому якщо ви не прагнете рекордних показників маси, а тримаєте курс на рентабельне свинарство, то прислухайтеся до рекомендацій технологів: забивайте тварин віком до 1 року.

Якісні показники м'ясної продуктивності свиней:

довжина туші - лінійний показник, який вимірюється мірною стрічкою від першого шийного хребця до лонного зрощення;

товщина шпику - міряють лінійкою на рівні 6-7 грудного хребця. Якщо тушка свині беконної породи, то додатково оцінюють товщину шпику на бічній частині тушки. В ідеалі беконні породи припускають товщину сала до 2 см. На товщину сала безпосередньо впливають генетика і якість раціону. Високий вміст зернових, картоплі та інших крохмалевмісних кормів стимулює зростання сала і лярду (жиру, який відкладається біля внутрішніх органів);

площа «м'язового вічка» - визначають площа поперечного перерізу найдовшого м'язу спини на поперечному розрізі половинки туші за останнім ребром. Для оцінки площі до розрізу найдовшого м'язу накладають кальку, обводячи периметр м'язу олівцем. Далі розміри вічка визначають за формулою (l) множимо на ширину (h) і на 0,8 постійний коефіцієнт овалу: S = lh * 0.8.

Додатково оцінюють органолептичні показники свинини. Для цього проводять дегустацію: 500 г м'яса відварюють в 1 л води без спецій і солі. Отриманий бульйон оцінюють за прозорістю, ароматом, насиченістю смаку. Аналогічно оцінюють смак, запах, текстуру відвареної свинини (без солі й спецій). Органолептичні показники залежать від екстрактивних речовин. Це натуральні низькомолекулярні органічні і неорганічні сполуки, представлені вільними амінокислотами, дипептидами, карбамідом (сечовина), похідними гуанідин (креатин і креатинін), пуриновими основами. В 1 кг м'яса міститься в середньому 3,5 г азотистих екстрактивних речовин. Найбільше азотистих екстрактивних речовин у свинині - загальний їх вміст досягає 6,5 г в 1 кг м'язової тканини. Органолептичні показники – один із показників якості свинини.

Найбільш цінною вважається туша зі співвідношенням м'якоті й кісток 4-4,5: 1. Вміст м'язової тканини в туші коливається в межах 50-70%, кісткової тканини 14-30%, сполучної тканини 10-15%. Високо цінується клієнтами, сектором HORECA мармуровість м'яса - коли жирова тканина рівномірно розподілена в м'язовій. Таке м'ясо має ніжний смак, воно соковите, делікатне.

Методи селекції для поліпшення якісних показників м'яса


Свинні туші

Сучасну селекцію в свинарстві неможливо уявити без гібридизації і гетерозису. Гібридизація - це підбір батьківської пари свиней з різних порід або ліній однієї породи. Таке з'єднання супроводжується гетерозисом - явищем, коли поголів'я, отримане після гібридизації, перевищує за показниками продуктивності батьків.

Одна з форм гетерозису – соматична, в ході якої у молодняка поліпшуються показники середньодобового приросту і технологічні якості свинини. Найкращий ефект гетерозису отримують від схрещування ліній, порід, груп тварин, відселекціонованих за різними ознаками. Таке з'єднання багате різноманітним набором алелей різних генів, які впливають на економічні показники.

Якщо в Європі та Америці селекціонери тримають курс на гібридизацію, то в Україні вчені довго намагалися вивести універсальну породу свиней, яка б одночасно лідирувала за материнськими, відгодівельними, м'ясними якостями. Тому такі генотипи не здатні конкурувати з термінальними кнурами європейської селекції.

Але посилений курс зарубіжних селекціонерів на підвищення м'ясної продуктивності призвів до проблеми стресчутливості. Високопродуктивні породи болісно реагують на технологічні стреси, зооветеринарні заходи. Буває і так, що від різкого звуку або сильного крику тварина падає замертво. Відповідно стресчутливість гемпширів, п’єтренів супроводжується такими дефектами м'яса як PSE (pale, soft, exudative - бліде, м'яке, водянисте), DFD (Dark (темний), Firm (жорстке), Dry (сухе).

Для вирішення проблеми при генетичному поліпшенні порід вчені використовують BLUP-моделі. Метод розробили карельских вчених в 70-х роках XX. Назва розшифровується як Best Linear Unbiased Prediction (кращий лінійний неупереджений прогноз). Метод став головним в селекції з 80-х років.

Використання BLUP-моделі:

одночасно вирівнює параметри якісних показників м'яса, отриманих в різних технологічних умовах від різних генотипів;

облік родинних зв'язків усередині стада;

облік впливу параметрів мікроклімату і племінної цінності;

висока точність оцінки.

Метод допомагає спрогнозувати м'ясну продуктивність тварини відразу після її появи на світ, не чекаючи забою. Використання BLUP-моделі підвищує ефективність селекції на 17-30%, в тому числі і якісних показників м'яса свинини, що особливо цінне для тих, хто сам споживає м’ясо або реалізує його переробним підприємствам.

Саме так отримують промислові гібриди, які швидко ростуть, нарощують масу з конверсією корму 2,6 кг. Такі товарні гібриди демонструють високий забійний вихід, виражені м'ясні форми, низький вміст жиру в туші. Використання фермерами промислових гібридів свиней і спеціалізованих комбікормів дозволяє виробляти свинину з високою маржинальністю.

Вплив кормів і мікроелементів на підвищення якісних показників м'яса свиней

Від кормів також залежить якість і смак м'яса. Наприклад, вітамін РР впливає на збільшення середньодобового приросту, поліпшення м'ясних якостей.

Для забезпечення повноцінного раціону важливо враховувати не тільки вміст протеїну, а й співвідношення амінокислот, їх кількість. Наприклад, лізин, метіонін, цистин, триптофан. Лізин відповідає за синтез гемоглобіну, зростання кісткової тканини. Зниження вмісту лізину в раціоні свині тільки на 15% моментально знижує якість засвоєння азоту з корму, підвищує конверсію, збільшуючи терміни відгодівлі, знижуючи маржинальність виробництва свинини. Тому на етапі дорощування і фінішу обов'язкове балансування раціону не тільки за кількістю протеїну, а й за амінокислотним профілем. За допомогою дешевих доступних кормів (зернових, отриманих від оренди паю, гарбуза і кабачків, трави, висівок, відвійок, залишків їжі) досягти цього не реально. Застосування спеціалізованих БМВД AVA ZDOROVA фініш 10% - БВМД для свиней 65-110 кг, AVA ZDOROVA Гровер 15% - БВМД для свиней 30-65 кг, AVA UNI Фінішер 10% - БВМД для свиней 65-110 кг вирішує це завдання. Введення у раціон всього 10-15% добавок виводять показники м'ясної продуктивності на рівень генетичного максимуму. При цьому поліпшуються і якісні показники м'яса (мармуровість, товщина шпику, органолептичні властивості свинини).

Відповідні статті:

Коментарі:


Почати обговорення ...


Залишити коментар або відповісти на повідомлення Увійти