Допомогти

Голштинська корова: опис породи та її особливості


  •     AVA MARKET
  • |
  •   Опубліковано: 2023-05-05
  • |
  •   Переглядів: 7433
  • |
  •   Категорії:
  • Статті
  • ВРХ

Наша продукція:

Цю корову бачив точно кожен. Голштинська порода молочних корів - найпоширеніша у світі. Промислові молочні ферми саме цим тваринам віддають перевагу. При цьому порода з'явилася в XVII столітті. Як коровам голштинської породи вдалося завоювати любов тваринників, розповімо у статті.


Історія породи


Голштинська порода корів виведена в Нідерландах у XVII столітті, на території Голландії та Фрізландії, де мешканці займалися селекцією худоби для виробництва молока і м'яса. Спочатку голштинські корови були багатоцільового призначення, тобто використовувалися як для виробництва молока, так і для виробництва м'яса.


У XVIII столітті було здійснено селекцію голштинських корів на підвищену молочну продуктивність. Селекційні роботи тривали в XIX і XX століттях, коли були відібрані найпродуктивніші особини з найкращими генетичними характеристиками.


У 1852 році американський селекціонер Вінтроп Ченері зі штату Массачусетс купив молочну корову голштинської породи у капітана нідерланського судна. Саме з цієї безіменної корівки почалася американська селекція голштинів. Тварини біло-чорної масті, з акуратним скелетом, легкою головою та високою молочною продуктивністю швидко полюбилися місцевим селекціонерам і тваринникам. Але найсильніше враження справив смак молока. Тому удосконаленням та популяризацією нової породи американці зайнялися впритул. До 1872 року цю худобу вже розводили у 12 штатах. З 1877 року завдяки офіційним змаганням та встановленню рекордів голштинська стала найпопулярнішою серед молочних порід у США і широко поширилася по всьому континенту та світу. З 1983 року у США та Канаді породу стали називати голштинською (англ. Holstein).


1994 року селекціонери заснували Голштинську асоціацію в США. Організація займається селекційними роботами щодо покращення молочної продуктивності тварини, складанням племінних книг.


За часів союзу голштинські корови потрапили на територію України, послуживши основою для створення нових, місцевих порід, наприклад, української чорно-рябої.


В даний час голштинська порода корів є однією з найпоширеніших молочних порід у світі, і вона продовжує привертати увагу селекціонерів та фермерів завдяки своїй високій молочній продуктивності та іншим корисним характеристикам.

В Україні є 40 племінних стад, в яких міститься понад 18 тисяч корів чистопородних голдштинів.


Характеристики голштинської породи корів

Навіть із першого погляду, за конституцією помітно, що це молочна порода. Скелет молочної голштинської породи корів нагадує трикутник. Корпус подовжений з легкою головою та вузькою шиєю. Кінцівки тонкі та довгі. Масть - виключно чорно-ряба. Наявність плям бурого кольору вважається недоліком породи, а корови червоно-рябої масті голландської породи виведені в окремий природний напрямок.


Вага тварин досить велика. У середньому доросла корова важить 700 кг, а бик має масу тіла, приблизно рівну 900 кг, але при інтенсивній годівлі його вага може досягати 1 200 кг.


Корова сягає зросту 145 або 150 см, а самець у висоту 160 см, хоча зустрічаються і бики висотою 180 см. Довге тіло представників породи має масивний рельєф, середньо розвинена мускулатура. Спина пряма й рівна. Грудна частина відрізняється глибиною і шириною, параметри глибини коров'ячих грудей становлять 82 або 87 см. Завширшки грудина приблизно 62 або 66 см.

Розвинене вим'я має чашоподібну форму, на ньому є коротка шерсть білого кольору. Форма вимені та розмір сосків, швидкість молоковіддачі ідеально підходить для машинного доїння корів.


Продуктивність


Голштинська порода корів є однією з найпродуктивніших молочних порід у світі. Вони видають велику кількість молока з високим вмістом жиру та білка. У середньому одна корова голштинської породи дає від 22 до 27 літрів молока на день, а кращі представники породи можуть давати до 50 літрів молока на день. Крім того, голштинські корови мають тривалий лактаційний період, який може досягати 305 днів. У результаті вони можуть давати до 9000 літрів молока на рік. Завдяки своїй високій продуктивності, голштинська порода корів широко використовується в молочному скотарстві по всьому світу.

Цікавий факт: голштинським коровам належать усі світові рекорди молочної продуктивності. Найкращі тварини виробляють понад 14 тисяч кілограмів молока за лактацію та більше. Корова Лінда голштинської породи у США – рекордсмен породи. Від неї отриманий найвищий надій за лактацію - 28740 кг.

Особливості утримання голштинських корів

Умови утримання відіграють важливу роль у виробництві молока голштинських корів. Перед купівлею тварини необхідно забезпечити їй життєвий простір. Голштинських корів не тримають на ланцюгу, тільки у стійлах чи загонах. Основні вимоги включають:

стабільний температурний режим;
регулярна збалансована годівля;
регулярне очищення приміщень та заміна підстилки.
Місце для отелу має бути знезаражене. У перші дні після народження теляти рекомендується тримати його під інфрачервоною лампою. У разі дефіциту молока використовують AVA ZDOROVA Вітамілк 25 кг – ЗЦМ (замінник незбираного молока). Кормовий концентрат містить усі необхідні пробіотики, амінокислоти, мікроелементи, вітаміни та ферменти для нормального росту та розвитку тварини.


Особливу увагу слід приділяти годівлі голштинських корів. При складанні раціону необхідно враховувати як склад корму, так і місцеві природно-кліматичні умови. Конюшина і люцерна, багаті на білки, ідеальні для використання в нашій країні. Рекомендується залучати фахівців для складання раціону, оскільки різний період життя тварини потребує різного харчування. Годівля телиць та бугаїв відрізняється. Основною вимогою є вміст не менше 20% білка в раціоні. ВРХ голштинської породи позитивно відгукується на підгодівлю концентратами. Наприклад, БМВД AVA ZDOROVA Супер роздой – живильна підтримка для дійних корів. Добавку використовують для годівлі корів у активній фазі лактації. Введення цієї БВМД у комбікорм для корів дозволяє забезпечити організм тварини білковими компонентами, мікро- та макроелементами, вітамінами, антиоксидантами, які необхідні для активного вироблення молока та підтримки оптимальних показників здоров'я корови. Продукт містить 35% сирого протеїну. Тому повністю покриває потребу організму тварини в амінокислотах.

Голштина слід напувати тільки теплою водою. На рік на одну тварину потрібно 7 тонн корму. Деякі експерти з годівлі категорично не радять при складанні раціону для голландської породи корів використовувати силос. Продукт може спровокувати розвиток маститу та запальних процесів у репродуктивній системі.

Ветеринарний огляд необхідний всім тваринам, як молодим,так і дорослим. Це особливо важливо для племінних тварин, оскільки хвороба може швидко поширитись стадом.

Переваги породи

Молочна голштинська порода корів підкорила фермерів по всьому світу вагомими перевагами:

1. Висока молочна продуктивніст.: Голштинські корови демонструють молочну продуктивність на рівні від 8000 л молока на рік. При цьому співвідношення білка та розмір жирових кульок ідеально підходить для переробки на молокопродукти.
2. Довговічність. Голштинські корови відомі своєю тривалою продуктивністю. Зафіксовані випадки, коли після 10 лактації тварина демонструвала високий рівень молочної продуктивності.
3. Адаптивність. Голштинські корови легко пристосовуються до різних кліматичних умов та типів годівлі, що робить їх популярними у багатьох регіонах світу.
4. Хороший характер: Голштинські корови мають товариську і легку вдачу, що робить їх більш придатними до роботи у групах.
5. Пристосованість до машинного доїння.

Недоліки

Мінуси Голштинської породи корів можуть включати:

1. Висока потреба у годівлі. ВРХ голштинської породи вимогливі до кормів та води. Це не та порода, яку досить просто весь день тримати на пасовищі. Для високої молочної продуктивності необхідно вранці та ввечері підгодовувати корів голштинської породи БМВД.
2. Низька живучість телят. Чистопородний молодняк голштинської породи дуже сприйнятливий до інфекції. Тому доглядають телят, випоюють їх тільки чистими руками, добре вимитими з милом.

3. Низька якість м'яса. Хоча голштинські корови можуть виробляти високоякісне молоко, їхнє м'ясо буває менш смачним, ніж м'ясо інших порід. Воно відрізняється низьким відсотком жиру, сухістю та жорсткістю.

4. Низька стійкість до спеки. Голштинські корови погано витримують дуже високі температури, що може бути проблемою в деяких регіонах з теплим кліматом. Літню спеку +35 градусів ВРХ дуже погано переносить. Голштини моментально реагують зниженням надоїв.

5. Труднощі при отелах. Через великий розмір голштинські корови можуть мати проблеми з народженням, що може вимагати медичної допомоги та збільшувати витрати на ветеринарне обслуговування.

6. Висока схильність до маститу. Голштинські корови можуть мати підвищену схильність до маститу, що є інфекційним захворюванням вимені та може знижувати продуктивність і якість молока.

Підбиття підсумків про породу

Через високу пластичність та адаптивність голштинську породу люблять, цінують фермери по всьому світу. Це корови, котрі максимально відгукуються на інтенсивну технологію.

Відповідні статті:

Коментарі:


Почати обговорення ...


Залишити коментар або відповісти на повідомлення Увійти