Допомогти

Африканська чума свиней


Наша продукція:

Африканська чума свиней (АЧС) — та проблема, з якою людство поки що не навчилося боротися, лише стримувати. Вірус хвороби стійкий у навколишньому середовищі, продуктах харчування зі свинини, легко виживає на колесах транспорту, підошвах черевиків. Тому захворювання настільки легко передається із країни до країни. Вірус вперше виділили 1903 року в Південній Африці.

2018 року вперше на світовому рівні заговорили про АЧС. Тоді на китайських свинофермах стався спалах африканської чуми свиней. Захворювання було вдивовиж для місцевих свинарів. Адже раніше з АЧС стикалися лише у країнах Африки. Спалах завдав колосальної шкоди галузі і призвів до скорочення світового поголів'я на 25%, піднявши ціни на свинину в кілька разів.


Пам'ятайте – вірус надзвичайно стійкий у продукції свинарства, воді та зовнішньому середовищі.Збудник стійкий до впливу зовнішніх факторів – у гною та ґрунті залишається життєздатним до 3 місяців, у копчених м'ясопродуктах – до 6 місяців, у замороженому м'ясі – до 3 років.

На території України вперше захворювання виявили 1977 року. Імовірно, вірус потрапив через чорноморські порти з африканських країн. На 2023 рік в Україні немає масштабного спалаху АЧС. Окремі випадки захворювання у минулі роки знаходили у Київській, Сумській, Кіровоградській, Житомирській, Чернігівській областях.


Ознаки африканської чуми у свиней

У чому небезпека захворювання? Африканська чума свиней (АЧС) – вірусне контагіозне геморагічне захворювання свиней. Для нього характерні гострий та надгострий перебіг захворювання.

Інкубаційний період триває лише 2-6 діб. При блискавичному характері тварини масово гинуть без будь-яких зовнішніх ознак.

Симптоматика африканської чуми може бути схожою на ознаки сальмонельозу. Про захворювання сигналізують:

висока температура (40-42°С);

втрата апетиту;

депресія;

діарея з кров'янистими виділеннями та блювання;

ціанотичні висипання (синьо-фіолетового кольору) на носі, вухах, гомілках;

крововиливи на шкірі;

озноб. Молодняк, уражений свинячою чумою, збивається в групки і тремтить;

ненормальне, поверхневе дихання;

слизові виділення із очей, носа.

Зустрічається і атипова форма. Нею часто уражаються поросята-сисуни або молодняк після відлучення. Таке поголів'я має досить сильний материнський імунітет. Тому частина тварин легко переносить захворювання, повністю відновлюється після нього. У тих, хто хворіє, спостерігають пневмонію, слизові виділення з носа. Смертність у такому разі становить лише 60%.

При дослідженні біоматеріалу діагност-лаборант відзначає наявність змін у кровоносних та лімфатичних системах. Візуально вони нагадують згустки крові. Такі утворення присутні у паренхімі нирок. Селезінка помітно збільшена і пухка, біля серця та черевної порожнини скупчення рідини. Для АЧС характерне повне руйнування шлунково-печінкових лімфатичних вузлів.


Вірус африканської чуми точно підтверджується лише після лабораторної діагностики. Для цього відбираються проби крові, матеріал із селезінки, мигдаликів та лімфатичних вузлів. У лабораторії проводять ПЛР тестування. Антитіла виділяють методом ІФА.

Африканська чума свиней передається шляхом безпосереднього контакту зі слизом, кров'ю або іншими виділеннями, отриманими від заражених свиней. Також вірус переноситься при вживанні продуктів із зараженої свинини, згодовуванні крові заражених тварин іншим свиням. У поодиноких випадках зараження відбувається шляхом укусів кліщами (кліщі роду Ornithodoros), якщо вони присутні.

Ті свині, яким удалося вижити, довічно залишаються носіями вірусу. Тому так важливо контролювати популяцію диких кабанів і не допускати їхнього контакту з домашніми тваринами.


Лікування африканської чуми


Сучасна ветеринарна фармакологія не може запропонувати ефективну вакцину проти АЧС свиней. Тому лікування хвороби немає. При перших симптомах наявності чуми свиней господарство ізолюється, а регіон потрапляє в карантинний режим.

Що робити, якщо АЧС підтвердилася? Господарство одразу закривають на карантин, а поголів'я знищують безкровним способом. Трупи, гній, корм спалюють. Золу, що залишилася, змішують з вапном, а територію ферми дезінфікують 2% розчином формальдегіду.

Навколо ферми, де підтвердилася чума, розбивають зону карантину з повним знищенням всього поголів'я диких та домашніх свиней. Карантин знімають через 40 днів після останнього випадку падежу тварини, завозять свинопоголів'я - через 80 днів.



Профілактика АЧС

Всесвітня Організація Здоров'я Тварин розробила рекомендації щодо профілактики чуми свиней. До списку увійшли:

ідентифікація та відстеження тварин. За перших симптомів хворі тварини забиваються. Після лабораторного підтвердження захворювання знищується і спалюється все поголів'я;

хвору або померлу тварину негайно відокремлюють від стада. Збудник хвороби залишається у мертвому тілі і навіть холод не завадить його поширенню, а тільки законсервує вірус;

годувати тварин слід продуктами, що пройшли термічну обробку, а напувати водою з водойм, до яких не мають доступу дикі свині;

суворий контроль імпорту/експорту поголів'я та продуктів харчування зі свинини;

належне видалення харчових відходів з будь-яких транспортних засобів, що прибувають із заражених регіонів;

правильна організація процесів на фермі В принципі, абсолютно необхідно суворо дотримуватись регламентів ЄС з біобезпеки (гігієна комбікормів (ЄС 183/2005), гігієна харчових продуктів (ЄС 852/2004), безпека харчових продуктів (ЄС 178/2002), законодавство про охорону здоров'я тварин (ЄС 2016) 429). На практиці це означає робота тільки у спецодязі, використання дезбар'єрів та дезкилимків на вході та виході з приміщення;

чіткий поділ ферми на білі й чорні зони. До чорних відносяться приміщення, де утримуються тварини, бійні, кормоцех, скотомогильник або зона утилізації біоматеріалу.

Не зайвим буде нагадати правила біозахисту:

при складанні раціону для свиней відмовитися від харчових відходів;

не допускати контакту домашніх та диких свиней;

правильно утилізувати харчові відходи та біоматеріали шляхом обробки дезрозчинами, спалювання в утилізаторі;

пам'ятати про регулярне проведення дератизації, дезінсекції свинарників, кормоцеху та складів із зерновими.


Чи небезпечна африканська чума для людини

Найпопулярніше питання: "Чи небезпечна африканська чума для людини?". Ні, вірус АЧС не заражає людину. Це не антропонозне захворювання. Відповідно до санітарно-ветеринарних стандартів, навіть можна вживати м'ясо заражених свиней після тривалої термічної обробки при температурі від 70 градусів.

Небезпека АЧС у тому, що захворювання не лікується, швидко поширюється по господарствах і здатне протягом тижня викосити все поголів'я тварин в області, країні.


Відповідні статті:

Коментарі:


Почати обговорення ...


Залишити коментар або відповісти на повідомлення Увійти