Допомогти

Іберійська свиня: опис породи та її утримання


Наша продукція:

Сучасні тенденції у крафтовому виробництві збільшують інтерес до аборигенних порід. Якщо іще десять років тому іберійська порода свиней була на межі зникнення, то сьогодні поголів'я залюбки експортують та вирощують в інших країнах.


Історія іберійської породи свиней

Аборигенна порода центральних і південних регіонів Іспанії та Португалії. Вважається, що свиней привезли до Європи фінікійці з території сучасного Лівану. Протягом десятиліть іберійських свиней схрещували з місцевими дикими для підвищення стійкості до спеки та невимогливості до кормової бази. Традиційно стада паслись на галявинах, де влітку тварини харчувалися травою, а взимку головну частину раціону становили  жолуді. До 50-х років це була найпопулярніша порода в Іспанії. Але вже у 80-х роках популяцію іберійців витіснили сучасні м'ясні породи. На сьогодні з породою ведеться активна робота. Усе через популярність "хамона". Класична делікатесна страва зі свинини виготовляється саме з тушок іберійської породи.


Характеристики свиней


Міцна конституція, чорна або червона масть, рідка щетина - основні характеристики тварин. Вага від 120 до 150 кг у самок і приблизно від 160 до 200 кг у самців. Статура середня, з великим кістяком. Невелика голова з увігнутим профілем, звисаючими вухами — характерна риса.

Показники продуктивності іберійської породи

Однією з характерних особливостей м'яса "іспанок" є його мармурова структура. Рівень забійного виходу коливається від 81% до 83% в залежності від зовнішніх умов, а середній щоденний приріст становить від 180 до 800 грамів. В однорічному віці тварина досягає ваги 120 кілограмів, саме такі особини використовуються для виробництва популярного іберійського хамону.

Особливості утримання та догляду

Перші 60 днів поросята перебувають поруч зі свиноматкою, а потім переносяться в окреме приміщення із заздалегідь забезпеченою оптимальною температурою. Важливо зауважити, що описана порода має високу стійкість до зовнішніх умов утримання завдяки своєму анаболічному метаболізму.
Для вигулу свиней рекомендується обирати якісні та просторі місця. Оскільки свині віддають перевагу простору, бажано надати їм територію приблизно 1 гектар. Взимку тварини утримуються в закритих приміщеннях, де особлива увага приділяється підтриманню оптимальних значень температури та рівня вологості. Щодня вольєри ретельно очищуються та прибираються.

Раціон годівлі іберійської свині

З 5-го дня до раціону молодняка крім молока свиноматки входить AVA ZDOROVA ПРЕСТАРТ 100%. Концентрат містить: сирий протеїн 17,5%, лізин 1,3%, метіонін+цистин 0,8%. Використання корму підвищує виживаність молодняка до 97%.
Із 30-го дня переходять на старт AVA ZDOROVA СТАРТ 25% - БМВД ДЛЯ СВИНЕЙ 12-30 КГ - 10 КГ. Корм забезпечує середньодобові прирости 500 грамів.
Ще 100 років тому раціон іберійської свині складався переважно із жолудів. Сьогодні фахівці з годівлі пропонують використовувати AVA ZDOROVA ГРОВЕР 15% ДЛЯ СВИНЕЙ 30 - 65 КГ. Білково-вітамінно-мінеральна добавка використовується для приготування повноцінного комбікорму поросятам у гроверному періоді від 79-го до 123-го дня життя. Беруть кукурудзу, ячмінь, пшеницю та додають 15% добавки. Такий корм допомагає тваринам активно рости, не набираючи зайвого жиру. На смак свинини позитивно впливають продукти переробки молока.
Свині гарно споживають рослинні та соковиті корми, добре почуваються на випасі, що значно знижує вартість їх утримання. На фінальному етапі відгодівлі для формування правильного смаку та ніжної мармуровості до раціону вводять фінішний БМВД. Кормовий концентрат використовується дуже економно, адже вводять його у кількості 10%. 

Здоров'я та хвороби іберійської породи

Через високу стійкість до захворювань проблеми, що виникають у даного виду тварин, зазвичай пов'язані з неправильними умовами утримання або некоректним раціоном харчування. Найбільш часто тварини заражаються глистами, що призводить до проносу, різкого зниження ваги та судом.
Також трапляється отруєння тварин неправильно приготованою сіллю або пліснявою в кормовій суміші. У поросят також може спостерігатися затримка у розвитку, що пояснюється недостатнім харчуванням. При виявленні найменших ознак або симптомів слід негайно звернутися за допомогою до професійного ветеринара.

Переваги та недоліки породи

Екзотичні свині підкорюють виробників значними перевагами:
висока якість продукції. Висока мармуровість свинини, величезні стегенця, високий показник вологовіддачі м'яса при переробці та виготовленні делікатесів, вишуканий смаковий відтінок при дотриманні класичного раціону на жолудях – ось за що іберійську свиню по праву вважають скарбом Піренеїв;
висока стійкість до стресу. Давня аборигенна порода легко переносить перегрупування поголів'я, ветеринарно-зоотехнічні обробки. У її популяції рідко зустрічаються дефекти свинини PSE, FDE. Її часто використовують для промислового схрещування з метою одержання товарної свинини.
Недоліки:
середній рівень багатоплідності;
невисока жива маса у дорослих тварин;
невисокі показники добових приростів;
для виробництва хамону потрібна традиційна відгодівля на жолудях;
тварини мають схильність до засалювання туші;
зовнішні недоліки включають обвислі криж і недостатній розвиток м'язового каркаса.
При всіх плюсах і мінусах іберійська порода заслуговує на увагу. Її потенціал краще розкриється при використанні спеціалізованих продуктів для м'ясної відгодівлі (стартерів, гроверів та фінішного корму).

Відповідні статті:

Коментарі:


Почати обговорення ...


Залишити коментар або відповісти на повідомлення Увійти