Допомогти

Мейшан свині


Наша продукція:

Мейшан недосвідчені свинарі часто плутають із в'єтнамською свинею, великою чорною. Сьогодні розберемося у перевагах, потенціалі та особливостях цих тварин.

Походження та опис породи

Свині мейшани походять від китайської породи тайху. У провінції Тайху десятиліттями селяни проводили роботу зі схрещування місцевих азіатських смугастих кабанів і свинок тайху з метою отримати крупніше, витриваліше поголів'я.

Сьогодні порода мейшан розводиться переважно у східних країнах, але є екземпляри у країнах Європи, Америки.

Зовні мейшани відрізняються від європейських порід чорною мастю, короткою головою. Відмінна риса - товсті, слоноподібні ноги, складки шкіри на шиї, голові, череві, чим вони трохи нагадують шарпеїв. Укорочене рило з кирпатим п'ятачком посилює кумедний вигляд.

Тіло велике із вираженими м'ясними формами. Груди та спина широкі, поперек прямий. Черево обвисле. Щетина рідкісна, чорна.

Свиноматки мейшан доростають до 150-170 кг, кнури до 200 кг. Середньодобовий приріст свиней м'ясо-сальної породи – 700 г. Тривалість відгодівлі – 240 днів. Це свині – марафонці. Однак дешевизна утримання з лишком окупається високим забійним виходом – 70%. Товщина шпику на хребті сягає 6 см. М'ясо смачне, ніжне.

Ще примітна риса – багатоплідність. За опорос свиноматка приносить до 22 поросят. Мало вважається 12 поросят у гнізді. Про таку багатоплідність європейських порід годі  мріяти.

Утримання мейшанів

Свині родом із субтропіків. Тому в теплу пору року чудово почуваються на випасі. Але з осені до весни потребують теплого свинарника, не вимагаючи особливих умов утримання.

З 21 дня життя поросят привчають до передстартового корму. Після 2 місяців переводять на комбікорм на основі пшениці, кукурудзи, ячменю та стартового БМВД для поросят. Добавка допомагає добре набирати вагу, зміцнює імунітет тварин. Дорослі свині охоче поїдають соковиті корми.

Плюси та мінуси породи

Свиней породи мейшан вибирають для розведення через істотні переваги:

висока адаптивність. Тварини легко переносять спеку, практично не страждають від температурного стресу;

міцний імунітет. Тварини безпроблемні, не потребують особливих умов утримання;

невибагливість до кормів, охоче їдять соковиті корми, траву;

низькі витрати на одиницю продукції (собівартість 1 кг свинини на 40% нижча, ніж у м'ясо-сальних європейських порід);

відмінні материнські якості. Свиноматки мейшан мають до 12 пар сосків. Молока і місця вистачає кожному поросяті з великого гнізда. Нерідко мейшан приводять за один опорос 12 поросят;

раннє дозрівання. Вже після 3 місяців свинки готові до першого парування;

м'ясо мармурової текстури. Свинина від мейшан має рівномірні прожилки сала, що дає ніжність, соковитість будь-якому відрізу з туші.

   

Чому ж мейшан свині не набули масової популярності, а чистопородну свиню дуже складно знайти? Справа в окремих недоліках породи, які також є:

високий вихід сала. Але останніми роками якраз сало, сальні паштети, копчене сало користуються популярністю. Через високий попит цей продукт швидше за все продається;

середній рівень приросту ваги. Це не гемпшир із рекордними 800 г на добу;

висока вартість чистопородного молодняку. Але чистопородні свинки мейшани цікавлять лише колекціонерів, племінні господарства. Для звичайного фермера підійде варіант помісного промислового молодняку.

Сьогодні селекціонери ведуть роботу над зниженням відсотка жиру в туші мейшанів. Однак, у будь-якому разі порода заслуговує на увагу.


Відповідні статті:

Коментарі:


Почати обговорення ...


Залишити коментар або відповісти на повідомлення Увійти